Борис Тарасюк: президент докладає усіх необхідних зусиль для відновлення миру

Борис Тарасюк, екс-міністр закордонних справ України та народний депутат, відповів на питання кіровоградців щодо перспектив євроінтеграції України і набуття членства у НАТО, а також зусиль президента у вирішенні конфлікту на Сході країни.

Міністр закордонних справ у 5 українських урядах та директор Інституту євроатлантичного співробітництва заявив: “Я кадровий дипломат, 40 років стаж, тож можу дати фахову оцінку дипломатичним діям президента.

Якщо говорити про інтенсивність контактів президента з лідерами ЄС та міжнародними організаціями, ставлю високу оцінку міжнародній діяльності президента щодо перспектив євроінтеграції.

Щодо війни на Донбасі, вважаю, що президент також докладає усіх необхідних зусиль для відновлення миру. Але поведінка агрессора не є передбачуваною і адекватною. Якби все залежало тільки від нашого президента, ситуація на Сході була б зовсім іншою. Провідні країни світу утримуються від рішучих кроків у підтримці України через страх розв’язати третю світову війну. Україна опинилася у стані війни з третьою за військовим потенціалом країною світу. І ми лишилися сам на сам у боротьбі з небезпекою, яка загрожує усьому світу.

Що до членства у ЄС: Європа нас не чекає. Країни ЄС не готові наражатися на небезпеку у боротьбі з російським агресором. Щоб перевести у практичну площину перспективу членства у ЄС, повинна бути припинена агресія, війна, і проведені реформи, темп проведення яких наразі є незадовільним. Реформи ж повинні бути проведені протягом цього року. Тоді і українська економіка запрацює, і іноземні інвестори прийдуть на наш ринок, якщо їх права будуть захищені. Захисту очікує і малий і середній бізнес.

Треба усвідомлювати, що керівництво ЄС складається з декількох інституцій, з них найбільш проукраїнським є європарламент, який послідовно заявляє про підтримку прагнень України щодо членства у ЄС. Європейська ж комісія і європейська рада не ще готові бачити нас у євросоюзі.

НАТО було готове бачити нас членом альянсу ще з 2006 року. Але Янукович тоді у Брюселі заявив, що Україна не готова виконувати необхідні кроки щодо набуття членства. Сьогодні, у стані війни, ми не можемо очікувати позитивного рішення. Наразі, як ми бачимо, НАТО не готове воювати з Росією”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар