Кіровоградські вулиці імені катів: вулиця імені Будьонного

Перша електронна газета разом з Інститутом національної пам’яті продовжує серію публікацій біографічних довідкок  катів нашого народу, іменами яких названі вулиці нашого Кіровограда, підготовлені спеціалістами Інституту національної пам’яті.

Будьонний Семен Михайлович (1883–1973). Воєначальник, маршал Радянського Союзу (1935), один з ор-ганізаторів масових репресій серед військових у 1930–1940-х рр.

Народився у станиці Платовська (Будьонівська) нині Рос-товської області, в сім’ї батрака. Брав участь у російсько-японській та Першій світовій війнах. Нагороджений чотирма Георгіївськими хрестами і чотирма медалями. У Червоній армії з 1918 р. У період громадянської війни пройшов шлях від помічника командира кавалерійського полку до командуючого 1-ю Кінною армією. Після громадянської війни був помічником Головкому
Червоної армії у кавалерії і членом РВР СРСР, інспектором кавалерії РСЧА, командувачем військами Московського військового округу, виконував обов’язки члена Головної військової ради Наркомату оборони СРСР, заступником, 1-м заступником нарко-ма оборони СРСР.

Під час Другої світової війни входив до Ставки Верховного головнокомандування, обіймав ряд інших посад у фронтових і вищих органах військового управління. Після війни
був командувачем кавалерією Радянської армії, інспектором кавалерії, з 1954 р. – у розпорядженні міністра оборони СРСР. Помер 26 жовтня 1973 р.

У бійців Будьонний цінував насамперед особисту відданість собі. Відносини в армії будувалися за зразком ватаги розбійників, у якій майбутній маршал був отаманом. Своєю жорстокістю війська Будьонного дивували навіть Й. Сталіна, а В. Ленін не раз висловлював стурбованість повальним пияцтвом і розкладанням легендарної 1-ї кінної армії.

В 1930–1940-х рр. Будьонний став одним з організаторів масових репресій серед військових.

У 1937 р. саме він звинуватив М. Тухачевського та деяких інших воєначальників у державній зраді, попередньо погодивши свій виступ з Й. Сталіним. У 1941 р. був призначений командувати військами Південно-Західного напрямку, однак скандально
провалився, занапастивши десятки тисяч життів, і був швидко відставлений.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар