Солдата на милицях відправляють у зону АТО

З автоматом і на милицях. Чому бійців після госпіталю відправляють не так на реабілітацію, а відразу на фронт? І що з цього приводу говорить головний документ солдат – військовий Статут? 

Про це йдеться в матеріалі Олени Бринзи для  Подробности-ТВ.

28-річний старший сержант Олександр Місюра з 42 кіровоградського батальйону ходить тільки на милицях. У бою під Дебальцеве він зумів підбити три російських танка і був важко поранений.

“Пам’ятаю спалах перед очима. Що полетів. Я намагався, пам’ятаю, що я намагався встати. Коли мене тягнули в бліндаж, я повністю ніг не відчував і питав, а в мене ноги на місці?”, – Згадує військовослужбовець 42 батальйону Олександр Місюра.

Солдата на милицях відправляють в зону АТО

Переломи кісток черепа, поранення грудної клітки, вогнепальне поранення лівої ноги.Олександр переніс 14 операцій. У середині травня бійця виписали з Київського військового госпіталю і відправили на 15 днів додому на амбулаторне лікування. Ну а далі, вже в кінці цього тижня, згідно з приписом, він повинен з’явиться в свою військову частину. Яка зараз знаходиться на передовій. В одній з найгарячіших точок у зоні АТО.

Який там фронт? Олександра знову госпіталізували вже вдома, у Кіровограді. Лікарі стан хлопця оцінюють, як середньої тяжкості і запевняють, що йому лікується ще півроку мінімум.

Я, звичайно, в шоці був. Тут, по-перше, функція ноги на 30-40%. Якийсь нерозуміння між військовими медиками та військовим командуванням “, – каже хірург Кіровоградської військового госпіталю Володимир Рура.

Таких історій, як у Саші, запевняють місцеві волонтери, не злічити. Згідно військовому Статуту, бійці, після закінчення лікарняного листа повинні з’явитися протягом трьох днів в свою частину. Інакше – трибунал. Той факт, що багато військові частини зараз дислокуються на лінії фронту, і добиратися туди доведеться з пересадками і через блокпости – не враховують.

“Хлопцеві з захистом ногою, з поверненою щелепою, без зубів, повернутою на право з розірваним ротом, харчується тільки рідким. Йому треба їхати в розташування частини в зоні АТО, брати документи, пред’являти ті документи. Виходить так”, – дивується волонтер Вадим Нікітін .

В обласному військкоматі вивчивши довідку з лікарні погодилися, відправляти людину в такому стані на фронт – це нереально.

“Так, ситуація дійсно абсурдна. Але є інші законні способи, які можна було застосувати. У тому числі і з телефонного зв’язку або через систему військкоматів попередити про те, що людина хвора і потребує лікування. І підтвердити це документально”, – розповідає заступник військового комісара Кіровоградського обласного військового комісаріату Олег Молчанов.

У військкоматі пообіцяли розглянути справу Олександра, зв’язатися з частиною і оформити документи на місці. Але дали зрозуміти, що цьому бійцеві ще пощастило, що за нього клопочуться волонтери та журналісти. Адже у військовому Статуті, дійсно, подібні ситуації не прописані.

Олена Бринза, Подробности-ТВ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар