Міненергетики – за розвиток Олександрійського буровугільного комплексу

У рамках робочої поїздки міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина до Дніпропетровської та Кіровоградської областей на Новокостянтинівській шахті (с. Олексіївка Маловисківський район) відбулася робоча зустріч міністра із заступником голови обласної державної адміністрації Сергієм Коваленком та керівництвом ДП “Схід ГЗК”. Обговорювалося і питання експлуатації Олександрійського буровугільного комплексу.
Позиція обласної державної адміністрації є чітка – відродження буровугільного комплексу це не лише регіональне, а й загальнодержавне питання в умовах енергетичної безпеки країни. Запасів бурого вугілля вистачить на кілька поколінь. Є інвестори, які готові вкласти кошти у розвиток виробництва і навіть погасити боргові зобов’язання, повідомляє офіційний сайт Кіровоградської ОДА.
Необхідність освоєння та розвитку різноманітних джерел енергії вітають і в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. Однак, як зазначив Володимир Демчишин, буровугільний напрямок досить складний і потребує використання спеціального обладнання: “В ідеалі для Кіровоградської області було б будівництво безпосередньо в Олександрії електростанції спроектованої під котли, здатні працювати на бурому вугіллі, – наголосив міністр енергетики та вугільної промисловості України. Наразі низка подібних проектів уже реалізована в Україні”.
Прокоментував міністр енергетики та вугільної промисловості України і ситуацію стосовно будівництва ядерного заводу в Маловисківському районі, відзначивши, що “завод у тій формі, якій він існує не буде реалізований. Скоріш за все це буде новий проект у частині партнерства”. Партнерами можуть виступити та ж компанія “Вестенхаус” або французька “AREVA”, які вже працюють з нашими атомним електростанціями. Однак, наразі, головним завданням у енергетичній сфері Володимир Демчишин вбачає у збільшенні видобутку урану. За його словами 1 тис. тонн урану по своїй рентабельності замінює 29 млн. тонн кам’яного вугілля.
По завершенні наради міністр енергетики та вугільної промисловості разом із заступником голови ОДА Сергієм Коваленком та керівництвом ДП “Схід ГЗК” спустилися на горизонт 300 м. Новокостянтинівської шахти, де оглянули як відбувається процес видобутку уранової руди.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар