Скандал з кіровоградським депутатом виявився помилкою. Та фейк продовжує “гуляти” інтернетом

Кількість фейків, тобто недостовірної інформації, в умовах війни в українському інтернет-просторі збільшується з вражаючою швидкістю. Зазвичай це інформація, яка пов’язана з втратами на фронті, звинувачення у зраді і тому подібне – те, що викликає розпач, роздратування, гнів. З одного боку, це можна розцінювати як елемент інформаційної війни проти України, з іншого боку – як джерело інтернет-трафіку, на якому досить непогано заробляють. А ще з наближенням місцевих виборів спостерігається традиційна хвиля «чорнухи», замовних матеріалів проти політичних конкурентів. Коротше, без так званого «фактчекінгу», тобто перевірки фактів, відділити достовірну інформацію від недостовірної журналісту, та і просто пересічному читачу новин, просто неможливо.

Кілька днів у соціальних мережах активно розповсюджується інформація за авторством сценариста телеканалу СТБ Вікторії Скрипник про те, що «народний депутат порушив права інваліда. За мовчазної підтримки другого народного депутата». Дівчина з обмеженими можливостями прямо вказала прізвища цих депутатів і виклала фотографію порушника прав інваліда дитинства, як вона стверджує – кіровоградця Олександра Горбунова. Людина на фото на нашого земляка абсолютно не схожа, автомобіль має номерні знаки донецької, а не кіровоградської реєстрації.

Тим не менш, коментарі людей під повідомленням, яке поширює «Дорожній контроль», про те, що людина на фото не є Олександром Горбуновим, практично миттєво видаляються. Зате залишаються коментарі, у яких звучать заклики до фізичної розправи над кіровоградським депутатом.

Повідомлення про знущання народних обранців над інвалідом дитинства, викликає обурення і відразу. Тим більше, якщо його розповсюджує працівник популярного телеканалу. Наразі на сторінці дівчини цей текст ми його побачити вже не зможемо, зате його активно поширюють в мережі як користувачі, так і на сторінках груп різних організацій: «Автори українських законів ці самі закони безкарно порушують. Цього разу черговий Народний депутат порушив права інваліда. За мовчазної підтримки другого Народного депутата… 19 травня я, з дитинства інвалід на візку, приїхала о 20.00 до свого дому на вул. Ахматової та хотіла б уже припаркуватись на виділене мені ЖЕКом та відмічене відповідною розміткою місце, але не змогла: паркомісце було зайнято великим чорним Toyota Land Cruiser з номерами АН 3555 СА. Я викликала ДАЇ (це паркування в неналежному місці та карається штрафом) та стала чекати на порушника моїх прав. За 20 хвилин вийшов імпозантний чоловік у костюмі та з ним висока білявка. У ході розмови мені вдалося сфотографувати його та дещо пізніше ідентифікувати його та його супутницю. Вони обидва – НАРОДНІ ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ. А ось і висока білявка, яка вийшла з паном Горбуновим, сіла на пасажирське сидіння Land Cruiser’а, збираючись спокійно поїхати з місця неправильного паркування свого колеги. Звати її Ольга Валеріївна Червакова, і вона є представником Блоку Петра Порошенка та першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики… Зі мною був громадський діяч Олександр Ворона, президент Спілки громадських організацій інвалідів Києва, який живе неподалік».

 

Чудово, що українці з ходу ідентифікують своїх народних обранців. Погано, що на викладеному фото, крім фото Олександра Горбунова з сайту Верховної ради, є ще фото якоїсь людини, значно нижчої за депутата і не схожої на нього, і фото автомобіля з донецькими номерами. Фотографії ж жінки, яку ці люди ніби ідентифікували як депутата Червакову, взагалі відсутнє.

Сама пані депутат з подивом дізналася про свою ніби присутність під час цього конфлікту, адже в цей час була… в басейні на іншому березі Дніпра.

Перша електронна звернулася за коментарями до журналістки Вікторії Скрипник, яка власне розповсюдила недостовірну інформацію, і до депутата Олександра Горбунова, якого звинувачують у порушенні прав інваліда дитинства.

Олександр Горбунов розповів наступне: «Я не хотів коментувати цей абсурд. Звісно, людина на фото на мене навіть приблизно не схожа, та і судячи з повідомлення Вікторії Скрипник, у людини з фото, якщо факт порушення і мав місце, імені журналіст і не питала.

У мене є автомобіль, відомості про який ви можете побачити у моїй декларації, і який має інші номерні знаки, з кіровоградською реєстрацією. Мій автомобіль було припарковано у той день біля готелю, де я проживаю, і при бажанні це можна побачити на камерах спостереження. І можна сказати однозначно, що ті зустрічі, які я проводив в цей день, відбувалися у районі Верховної Ради, і на Лівому березі Києва я точно не був.

В усій цій історії я бачу і позитив –  після появи цього фейку ми познайомились з Ольгою Черваковою, чудовим журналістом, а тепер – моєю колегою по парламентській роботі. А ще ця історія є ознакою того, що моя діяльність як голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, є важливою та такою, яка комусь явно заважає. З моїми колегами ми розпочали серйозну роботу над контролем над формуванням статей видатків, що подаються відповідними міністерствами, що вже викликало хвилю невдоволення багатьох чиновників. Тому поява таких «викривальних» матеріалів мене не дивує. Неприємно дивує тільки те, що нашим суспільством можна так легко маніпулювати, викликати агресію і гнів за допомогою подібних неправдивих заяв».

 За словами депутата, він подав відповідне звернення на ім’я міністра МВС Арсена Авакова із запитом про те, чи мав місце подібний факт порушення прав інваліда та правил паркування, чи мав місце виклик працівників ДАЇ (а факт таких звернень обов’язково фіксується).

Працівник СТБ Вікторія Скрипник, автор цих скандальних звинувачень, повідомила, що перебувала на місці подій разом зі знайомою та її чоловіком, Олександром Вороною, і в коментарі журналісту Першої електронної заявила: «Мені дуже шкода, я прошу вибачення у Ольги Валеріївни Червакової та Олександра Володимировича Горбунова за свою помилку. Я вражена тим, що після всього пані Червакова і пан Горбунов записали звернення для Авакова. Може, і дійсно щось міняється…».

На своїх сторінках у соціальних мережах дівчина сьогодні розмістила наступну заяву: «Мною 22.05 на моїй сторінці був розміщений пост про паркування чорного Toyota Land Cruiser з держномером #АН3555СА на місці для інваліда. Зараз, на основі нової інформації, я би хотіла СПРОСТУВАТИ твердження про те, що водієм був Олександр #Горбунов, а його супутницею – Ольга #Червакова.

Водій та його супутниця зовнішньо дуже схожі на цих двох людей. Твердження про те, що це означені особи, ґрунтувалося на свідченнях людей, які були зі мною 19.05 о 20.00 безпосередньо на тій парковці.

Я далека від сфери політики та особисто з паном Горбуновим і пані Черваковою не знайома й одразу їх впізнати не могла, передивилася всі доступні фотографії та відеозаписи з цими людьми та теж побачила очевидну схожість. І коли зрозуміла, що «не користуватися моїми перевагами» мене могли попросити люди, в яких є власні переваги, я обурилася і написала гнівний пост на власній сторінці у соцмережах. Це не була офіційна публікація в засобах масової інформації, це був крик душі. Тобто я описала все як відбувалося, але справжні винуватці, як з’ясувалося, мають неабияку зовнішню схожість, однак не можуть бути тими людьми, про яких я написала раніше.

 Адже зараз є інформація про те, що пані Червакова і пан Горбунов були в цей час в іншому місці, а авто належить іншим особам. Коли я отримала ці відомості, я вказала їх в оновленні оригінального поста, а потім прибрала його, щоб ця інформація не тиражувалася. Але зупинити скандал не вийшло.

Я не мала на меті нікого образити. І мені дуже прикро, що на основі зовнішньої схожості виникла така ситуація. Я прошу вибачення у Ольги Валеріївни Червакової та Олександра Володимировича Горбунова. Розміщую #спростування та #вибачення на своїй сторінці – там, де це все почалося. Ми надалі шукатимемо справжнього водія.

Поки писала цей пост, дізналася: Ольга Червакова та Олександр Горбунов особисто звернулися до Арсена Авакова з проханням знайти й оштрафувати справжнього водія авто #АН3555СА. Тобто вони навіть у такій неприємній для них ситуації залишилися людьми і допомагають мені – особі, яка їх звинуватила. І тепер в мене немає слів, окрім «вибачте» і «дякую».

 Далі – низка ресурсів, яка поширила інформацію з мого першого поста. Будь ласка, враховуйте і вищевикладене, аби бути максимально об’єктивними.

 http://roadcontrol.org.ua/node/2652

http://nahnews.org/236430-nardep-yacenyuka-prognal-de..

http://infokava.com/23391-invalidy-zakonodatelnoy-vla..

https://fakty.ictv.ua/ru/index/read-news/id/1551803

http://forum.pravda.com.ua/index.php?topic=848430.0

http://automotoclub.info/category/novini/u-kievi-depu..

http://argumentua.com/nardep-yatsenyuka-aleksandr-gor..

http://mediafox.com.ua/news/448609

http://taras-ua.com/Novosti/16767»

 

Депутат Верховної Ради Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook так коментує роздутий у ЗМІ скандал: “Хто ж насправді ображав інвалідів на вулиці Ахматової 19 травня? Треба допомогти людям з обмеженими можливостями з’ясувати, хто порушив їхні права. Хоча вони і поводяться, м’яко кажучі, нечесно і безсовістно. Поточнити цю інформацію було б краще, перш ніж про це писати, і робити це мали б не депутати, а люди, чиї права порушено. Але раз вже так сталося, то ось – депутатське звернення до голови МВС, і протягом 10-ти днів матимем відповіді, яких так і не знайшла авторка неправдивого поста про героїв паркування Тойоти. Наполягатимем, щоб того, хто там припаркувався, оштрафували, попередили і оприлюднили ім’я”.

Ще один учасник подій, Президент Спілки громадських організацій інвалідів Києва Олександр Ворона, у коментарі журналісту першої електронної зазначив: “Я писав на сторінці п. Ольги що до своїх вибачень відповідно неї та п. Олександра. Зараз п. Ольга написала звернення до п. Арсена Авакова чекаємо результати що до встановлення власника авто”.

Здавалося б, скандал вичерпано. Але є одне «але»: ця історія є показовою у тому, наскільки легко українці «ведуться» на подібні скандали, що ми досі не набули корисної звички перевіряти інформацію, зате навчилися заочно ненавидіти. І варто задуматись над тим, до чого може призвести подібна «піддатливість» маніпуляціям осіб, які використовують помилку дівчини-інваліда, за яку вона, до того ж, щиро вибачилась.

Євген Манженко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар