Кіровоград зустрів красунь у інвалідних візках холодом, голодом і відсутністю води

У неділю, 17 травня у Кіровограді проходив Всеукраїнський конкурс краси для людей в інвалідних візках «Краса без обмежень». З усієї України до нашого міста з’їхалися 10 чарівних дівчат з особливими потребами – гарних талановитих, які незважаючи на всі життєві труднощі і болі намагаються жити повноцінним життям, доводять світові, що візок – це не вирок. Всі очікували, що це буде свято краси та сили людського духу, натомість отримали холодні кімнати і лікарняну їжу, неможливість прийняти гарячий душ та нормально сходити в туалет.

На картинках телеканалів конкурс пройшов вдало – гарні дівчата, яскраві сукні, багато посмішок та подарунків, найцікавіше ж лишилося за кадром. Одразу ж після конкурсу, за організацію якого взялися модельна агенція «Театр мод «Madina-style», яку очолює Мадіна Емельянова, та продюсерский центр «БРЕМ-арт» продакшн» на чолі з Романом Бутовським, в мережу випливла правда. Христина Сирова, одна з учасниць, написала листа про враження від конкурсу.

«…ми отримали проживання в дитячій лікарні міста, де температура в кімнатах коливалась між 15-17 градусів тепла – а це зрештою дуже холодно, особливо  для тих в кого є проблеми з нирками, таке ж лікарняне пісне харчування і хамське відношення з боку зазначених вище організаторів конкурсу. Ніхто з учасниць не міг поставити «зайвого» – потрібного запитання чи то Мадіні чи Роману, бо до нас прямопропорційно «рявкали» у відповідь. Не було продумано самих елементарних необхідностей таких як ДОСТУПНІСТЬ! В туалет коляска не проходила, води гарячої не було, тільки одна ванна кімната з бойлером на всіх нас, а на вихідні (включаючи день фінального виступу) не було жодної води в системі. Яким чином ми мали готуватись до конкурсу КРАСИ?», – пише Христина Сирова.

Також Христина розповідає, що на конкурсі дивним чином зникли 3 мобільні телефони – подарунки від спонсорів для дівчат. «Пакет з телефонами, про які ми навіть і не знали би, який стояв за кулісами і, про які перепитала організаторка мовляв: «Де пакет, в якому телефони на подарунки?», зрештою пропав, а коли дівчата запитали про нього: то де ж телефони?, у відповідь почули: «Які телефони? Перший раз чую!»

Всі враження Христина Сирової від конкурсу можна прочитати ТУТ.

Переможниця конкурсу «Краса без обмежень» львів’янка Каріна Айрапетян розповіла в інтерв’ю виданню ZIK приблизно те ж саме, а також повідомила, що після візиту на свій перший і останній конкурс краси, вона змушена лікувати запалення нирок.

Слова конкурсанток повністю підтверджує Ельміра Небесна, голова обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості». Від себе пані Ельміра додає, що на конкурсі не обійшлося і без скандалу.

«Зазвичай конкурси краси для людей з особливими потребами відрізняються від звичайних конкурсів – тут треба і про особистість, і про її фізичне здоров’я дбати. На жаль, цього кіровоградці дівчатам дати не змогли. Конкурсантки їхали з різних куточків України, везли свої доробки, писали і вчили промови, натомість їх просто декілька разів вивели на сцену у гарних сукнях. Замість презентації талантів був концерт «Конвалії», гарний концерт, але дивилися його дівчата за кулісами, – розповідає Ельміра Небесна. – Мало того, ми, приймаюча сторона, жодної кандидатури не виставили, бо їхній донецький режисер забракував нашу Наташеньку Гончар, назвавши її «неформатом», бо в неї не такий як потрібно для участі в конкурсі інвалідний візок».

Коли пані Ельміра озвучила свою думку на своїй сторінці у фейсбук – почула ряд «ввічливих пояснень» від організаторів.

Всі звинувачення Мадіна Емельянова відкидає. Мовляв, і поселили в лікарняному закладі для дітей інвалідів «Добруджа», і тепло тоді було, а те, що учасницям не дісталась зайва котлета – «в країні війна, і якщо комусь котлету не додали – не велике горе». Стосовно телефонів, то Мадіна Емельянова запевняє, що їх взагалі не було – спонсори обіцяли привезти, але у них не вийшло.

«Вважаю, що конкурс ми провели вдало – були подарунки від спонсорів, подарована сукня за 16 тис. грн, грошові винагороди (1000 грн переможиці, і по 500 учасницям), – говорить Емельянова. – Ми самі організовували конкурс, не спали і не їли, ніхто нам в організації не допомагав».

В анонсі конкурсу говорилось, що проходитиме він за підтримки голови ОДА Сергія Кузьменка та голови обласної ради Олександра Чорноіваненка. Відповідно, виникає питання, чому ніхто з чиновників не проконтролював організацію конкурсу? Заступник голови Кіровоградської Віта Атаманчук, яка була представником влади на конкурсі для дівчат в інвалідних візках, пояснила, що в організації облдержадміністрація фактично участі не брала.

«За два-три тижні до початку конкурсу в облдержадміністрацію на прийом прийшли Мадіна Емельянова та Роман Бутовський з проханням допомогти в організації конкурсу «Краса без обмежень». На організацію їм треба було близько 80 тис. грн, – розповідає Віта Атаманчук. – Я пояснила, облдержадміністрація може допомогти ресурсами (філармонія, освітлення, транспорт), але не грошима, оскільки гроші з обласного бюджету так просто видати не можна – треба десь за півроку прописати програму, внести кошторис у бюджет. Тому Мадіна та Роман шукали спонсорів і все організовували самостійно».

Як то кажуть, добрими намірами викладена дорога самі знаєте куди… І тут причина не в одвічні невдячності людей чи в зловмисних умислах, які виношувались довго задля наживи. Як часто буває, гарну ідею погубила елементарна неспроможність розрахувати власні сили та нерозуміння організаторів усієї серйозності потреб людей з обмеженими можливостями. А це означає єдине – сприйняти інвалідів як повноцінних членів суспільства, у яких є свої, особисті потреби, ми ще не зовсім готові. І тут нам усім треба ще довго працювати, визнавати свої помилки, а не бути свято переконаними у своїй правоті і досконалості.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Фото: “Вікна новини”, фейсбук Ельміри Небесної.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар