Кіровоградщина може перетворитися на 73 громади (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградська область в процесі територіальної реформи може замість 21 району отримати 73 об’єднані громади.

Як повідомив кореспондент Першої електронної газети, про це йшлося сьогодні, 21 травня, під час засідання обласної робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування територій громад.

За попереднім планом, опублікованим на сайті обласної ради, на Кіровоградщині пропонується створити 53 об’єднані громади. Але в процесі обговорення реформи на місцях, більшість районів вирішили відхилитися від запропонованого державою плану і зберегти свої територіальні межі.

Читайте також: Територіальна реформа в дії. Бути чи не бути «об’єднаній» Кіровоградщині?

Таким чином, у Кіровоградському, Вільшанському, Гайворонському, Голованівському, Долинському, Компаніївському, Новоархангельському, Знам’янському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Олександрівському, Олександрійському, Світловодському, Ульяновському та Устинівському районах планується створити по одній громаді в межах району.

У Новомиргородському районі бажання стати центром висловили Новомиргород, Капітанівка та Панчівка. Тож тут може сформуватися три нові громади. У Новогородківському – дві громади (Новгородківська і Верблюжська), у Добровеличківському – 6 (Помічнянська, Піщанобрідська, Добровеличківська, Липняжська, Тишківська), у Маловисківському – вагаються між 2 і 4 (Маловисківська, Смолінська, Злинська і Великовисківська), у Петрівському – 3 (Петрівська, Ганнівська, Новостародубська).

Знам’янка, Світловодськ, Олександрія і Кіровоград вирішили на базі міст створити свої територіальні громади і розглядають можливість прийняти до себе навколишні села.

Найбільше обласну робочу групу здивували Бобринецький і Онуфріївський райони, які вирішили максимально роздрібнитися. Так Онуфріївщина запланувала створення 13 територіальних громад «з центральним виконавчим органом в Онуфріївці», що свідчить про одне – тут люди не до кінця розібралися в суті реформи, адже виконавчі органи мають бути у кожної громади свої.

А в Бобринецькому районі вирішили створити аж 26 територіальних громад, запевняючи, що всі вони будуть спроможними до самостійного функціонування.

У результаті, райони подали заяви про створення 73-х територіальних громад. Але навіть ця цифра ще не є остаточною, адже в деяких регіонах досі триває процес обговорення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар