Українські прикордонники вступили в бій з бойовиками (РНБО)

На Маріупольському напрямку вчора бойові дії велися у с. Широкине та с. Водяне. Оскільки противник застосував міномети для ведення вогню по наших позиціях, сили АТО відкрили вогонь у відповідь.

На Донецькому напрямку залишається стійкою тенденція до розширення географії бойових дій. Окрім артилерійських і танкових обстрілів наших позицій в районі Донецького аеропорту з боку противника, бойовики проявили активність південніше (поблизу сел. Гранітне),

а також північніше Авдіївки, де раніше режим припинення вогню порушувався досить рідко. Зокрема, поблизу с. Троїцьке відбулося бойове зіткнення між українським прикордонним нарядом та ДРГ бойовиків (у складі до 10 осіб). На допомогу прикордонному наряду оперативно прибуло підкріплення. Завдяки злагодженим діям сил АТО, 2 бойовиків було знищено, решта відступила. Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Втікаючи, бойовики покидали зброю – гранатомет РПГ-7В, 5 тротилових шашок та детонатор.

Окрім цього, противник здійснив серію збройних провокацій із застосуванням стрілецької зброї неподалік Горлівки (йдеться про с. Луганське і с. Ленінське).

На Луганському напрямку обстановка залишається найбільш спокійною: відбулася лише серія перестрілок (переважно із застосуванням стрілецької зброї) в районі Бахмутської траси (йдеться про с. Новотошківське та м. Золоте), а також м. Попасна і м. Щастя. Фактів використання гармат та танків НЗФ на цих рубежах оборони не зафіксовано.

За минулу добу в зоні АТО зафіксовано 9 польотів ворожих БПЛА.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 10 – було поранено. Найбільші втрати сили АТО понесли у ході бою під Троїцьким.

Україна сумлінно виконує міжнародне гуманітарне право

Вчора обом російським спецпризначенцям, що були захоплені в бою під Щастям 16 травня, зробили операцію у Київському військовому госпіталі, внаслідок чого одному з них врятовано кінцівку від ампутації.

Наразі Єрофєєв і Алєксандров перебувають у задовільному стані. Щодо можливості спілкування затриманих з пресою буде повідомлено пізніше.

У Новоайдарському районі Луганської області місцевий мешканець добровільно передав правоохоронцям солідний арсенал. Міліціонери прийняли та направили на експертизу танковий кулемет Калашникова, 7 гранатометів, 5 гранат, 4 запалів до гранат та колосальну кількість набоїв калібру 7,62 мм.

Нагадаємо, що відповідно до закону, цього громадянина буде звільнено від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї та боєприпасів.

Водночас нагадаємо, що у зв’язку з російською агресією та проведенням АТО в Україні існує жорстка кримінальна відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України. Відповідно до Кримінального кодексу, державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості, обороноздатності… безпеці України: перехід на бік ворога…, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, – карається позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.

У Чернігівській області триває бойова підготовка мобілізованих військовослужбовців

На полігоні проходить бойове злагодження один із новостворених підрозділів оперативного командування «Північ». Військові опановують інженерну справу, стріляють зі стрілецької зброї та навчаються тактичній підготовці.

Також на Чернігівщині військовослужбовці тренувалися з основ тактичної медицини. Тренування проходить за комплексною програмою, що використовується в арміях країн-членів НАТО. Завдяки досвідченим інструкторам, які працювали в екстремальних ситуаціях, військові навчилися давати собі чи пораненому побратиму першу медичну допомогу та не допустити додаткових поранень.

Ще одні медичні навчання пройшли у Луганський області – для українських десантників. Інструкторами виступили досвідчені волонтери. Навчально-тренувальна робота з бійцями-десантниками базувалась на комплексних програмах НАТО «Combat Medicine» та практичному досвіді роботи в гарячих точках світу та в зоні АТО. Весь залучений до заходу особовий склад пройшов навчання за протоколами «Червона» зона: «Допомога під обстрілом», «Жовта» зона: «Допомога в зоні укриття» та «Зелена» зона: «Допомога в зоні польового шпиталю, військово-польова медицина». Для того, щоб усі дії набули ефекту максимально наближеного до реального бою – в практичному тренінгу використовувалося задимлення та засоби шумової імітації.

Свіжі підрозділи бійців відбувають на зміну своїм колегам на передовій

Рота патрульної служби міліції особливого призначення «Східний корпус» з Харкова вирушає на схід України. Правоохоронці виконуватимуть завдання з охорони правопорядку, захисту населення та держави й протидії тероризму.

Також до зони АТО вирушили правоохоронці та спецпризначенці з Сумщини. Вони замінять на Донбасі своїх колег, які повернулися додому після місячної служби на Донбасі. Для більшості з них це вже далеко не перше відрядження, й тому міліціонери добре усвідомлюють про усі небезпеки роботи в зоні АТО. Але правоохоронці рішучі у своєму бажанні захищати державу й добровільно виявили бажання поїхати на схід.

Українські волонтери допомагають нашим воїнам

Днями до однієї з військових частин де дислокуються військовослужбовці, які виконують бойові задачі у зоні АТО, прибули українські патріоти. Волонтери передали нашим вертолітникам елементи обмундирування, зокрема, армійські куртки. Збройні сили України вдячні волонтерам за допомогу, адже усі небайдужі громадяни долучилися до справи захисту держави. Також наші бійці отримали від волонтерів елементи спорядження, аптечки, оптичні приціли та маскувальні сітки.

Україна забезпечує доставку гуманітарної допомоги на окуповану територію

Через контрольний пост «Новоайдар» прослідувало 6 вантажівок з гуманітарним вантажем – продуктами харчування та засобами гігієни від Товариства Червоного Хреста в Україні. Цей вантаж загальною вагою 42 тонни призначений для мешканців Луганської області.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар