Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Ситуація в зоні проведення АТО залишається напруженою. Незаконні збройні формування регулярно порушують режим тиші на всіх напрямках. Бандити продовжують концентрувати військову техніку, боєприпаси та живу силу вздовж лінії зіткнення. Активно діють диверсійно-розвідувальні групи противника.

За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник  Адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, українські військовослужбовці зміцнюють лінію оборони, а також вдосконалюють навики з медичної, тактичної та вогневої підготовки прямо на передовій.

Бойовики продовжують використовувати зброю, яка мала бути відведеною за Мінськими домовленостями. Зокрема, за минулу добу незаконні збройні формування обстріляли позиції сил АТО 10 разів – із 120-мм мінометів, тричі – з артилерії калібру 122 мм та тричі – з танків. Українські військові завжди адекватно відповідають на провокаційні обстріли з боку бойовиків.

Російсько-терористичні війська проявляють значну активність на Луганському напрямку. Інциденти порушення режиму тиші тут зафіксовано впродовж усієї лінії зіткнення.

На Донецькому напрямку найбільш напруженою є ситуація в районі Донецького аеропорту та міста Горлівка. Також російські найманці порушували перемир’я поблизу н.п. Гранітне та Миколаївка.

На Маріупольському напрямку поблизу селища Широкіне з боку бойовиків зафіксовано 15 обстрілів із гранатометів, мінометів та стрілецької зброї.

За минулу добу внаслідок бойових дій загинув 1 український військовослужбовець, ще 3 отримали поранення.

Російські найманці продовжували використовувати безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом протягом доби в межах Луганської та Донецької областей зафіксовано політ 15 БПЛА.

На окупованих територіях Донеччини і Луганщини триває процес набору до лав так званих Збройних Сил «Новоросії». В населених пунктах розклеюються листівки з пропозицією вступу до підрозділів «народного ополчення» чоловікам віком до 45 років.

Бойовики з так званої «ЛНР» заборонили місії ОБСЄ перебувати в 2-кілометровій прикордонній зоні поблизу РФ. Про це йдеться в звіті СММ ОБСЄ від 14 травня. Так званий «казачий отаман «ЛНР» в Свердловську 13 травня заявив, що всі прикордонні пункти між Україною і РФ були передані «прикордонникам «ЛНР». За словами бандита, спостерігачі матимуть можливість пересуватися у внутрішній прикордонній зоні (на відстані 15 км від кордону), але їм не буде дозволено перебувати в 1-2 км зоні від контрольованого бандформуванням «ЛНР» сегменту кордону між Україною та РФ.

Звільнені території Донецької та Луганської областей очищають від боєприпасів

Групи саперів Збройних Сил України, які виконують бойові завдання поблизу Артемівська, продовжують активну роботу з розмінування та обстеження сільськогосподарських угідь, трубопроводів водо, газо постачання та ліній електропередач, які розташовані на лінії розмежування. Також щодня українські інженери розміновують населені пункти та місця дислокації військових частин. Загарбники дуже ретельно готували українські міста і села до знищення, жодних думок про процвітання Донбасу в них не було. В середньому за добу інженерними підрозділами ЗС України знищується до 200 вибухонебезпечних предметів.

11???????????????????????????????

Прикордонники Донецького загону в районі н.п. Талаківка виявили касету, споряджену 4-ма 82 мм мінами. На місце виявлення мін були викликані сапери, які й знешкодили небезпечну знахідку.

Українські військові допомагають місцевим мешканцям усувати наслідки обстрілів бойовиків

За власною ініціативою бійці одного з підрозділів Збройних Сил України, які захищають Широкине, взялися відновлювати водопостачання у Бердянському на Маріупольському напрямку. Незабаром в мешканців з’явиться вода.

Українські спецслужби успішно знешкоджують спільників бойовиків

Оперативники затримали мешканця Краматорська, який викладав інформацію про сили АТО в мережу Інтернет. Створивши власний канал на сайті YouTube, він розміщував інформацію про місця дислокації та напрями пересування українських військовослужбовців. Крім того, злочинець розповсюджував антиукраїнську пропаганду.

Водночас на Дніпропетровщині СБУ попередила диверсію на Придніпровській залізниці. Запобігти злочину допомогли небайдужі патріоти-українці, які помітили підозрілі пластикові пакети на залізничному перегоні «Миколаївка – Богуслав». Встановлено, що 25 пакетів містили вибухову суміш та деталі саморобного вибухового пристрою – дроти, з’єднані з мобільним телефоном, і електричний датчик руху. Вибухівку було знешкоджено. Українська влада та Служба безпеки України ще раз звертаються до громадян з проханням бути пильними і оперативно повідомляти про підозрілі предмети, залишені на мостах та шляхопроводах. Разом ми зможемо покласти край спробам російських диверсантів тероризувати мирне населення.

212223

Також в ході іншої спецоперації оперативники попередили три спроби ввезення нелегальної зброї з зони проведення АТО в сусідні області України. Зокрема, були вилучені 12 ящиків з набоями, пістолет, магазини та тротилову шашку вагою 200 грамм під час перевірок авто на блокпосту біля селища Андронівка, що на Дніпропетровщині.

31323334

Українські військові посилено тренуються

Декілька сотень майбутніх офіцерів, які проходять навчання у Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного, взяли участь у польовому виході та програмі інтенсивного тренування. Зокрема, значна увага приділяється облаштування переправ та здійснення десантування через водні перешкоди. Також у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки відточують свої навички майбутні танкісти. Найбільше уваги приділяється стрільбам зі стрілецької зброї та гранатометів, водіння танків, БМП та БТРів, розвитку командирських та лідерських навичок та інших дисциплін.

49-4 41 42 43 44 45 46 47 48 49 49-1 49-2 49-3

Також на Чернігівщині проходить польовий вихід підрозділу окремого полку Президента України. Упродовж трьох тижнів воїни на практиці відпрацювали знання з вогневої та тактичної підготовки, а також фахову майстерність під час виконання завдань в наступі та обороні. Проте найбільшим випробуванням для фізичних можливостей і бойового духу став 120-кілометровий марш, з яким усі бійці гідно справились.

59-2 51 52 53 54 55 56 57 58 59 59-1

Українські патріоти допомагають військовослужбовцям, які несуть службу на передовій

Офіцери групи військово-цивільного співробітництва доставили чергову партії допомоги від волонтерів, цього разу від школярів з Ужгорода. Маленькі патріоти передали розвантажувальні жилети, солодощі та каву й, найголовніше – малюнки та державні стяги. Цей символічний жест від школярів – найбільше підтвердження того, що Україна – єдина країна, і кожен громадянин долучається до справи допомоги нашим захисникам.

64 61 62 63

Також українські військовослужбовці отримали БТР, який був відремонтований силами миколаєвських волонтерів. Цього року БТР-80 пройшов капітальні роботи з заміною двигуна.

71

Міжнародна спільнота допомагає мирним мешканцям, постраждалим від бойових дій на Донбасі

Так, вчора жителі Донецької області отримали 15 вантажних автомобілів з 300 тоннами гуманітарного вантажу від уряду Швейцарії.

Кожен український герой, що захищає Батьківщину гідний найбільшої шани усіх нас

Глава держави відзначив нагородами 220 військових та правоохоронців, які віддали життя, захищаючи Україну. 201 військовослужбовець ЗСУ був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, орденом «За мужність» III ступеня та орденом Данила Галицького. Сім’ї 19 героїв, які служили в органах МВС, отримали ордени «За мужність» III ступеня.

Завдяки українським героям мільйони українців можуть спати спокійно

Саме тому учора у Адміністрації Президента України відкрилася нова виставка під названою «16». 16 портретів українських військовослужбовців, які давали й продовжують давати потужну відсіч силам окупанта, тепер можна побачити у Києві. Президент України Петро Порошенко особисто відкрив виставку, сказавши, що країна повинна знати і шанувати своїх героїв, які своєю відвагою, сміливістю та жертовністю будують нову країну. Один з героїв виставки командир армійського корпусу ЗСУ підполковник Леонід Климчук зазначив, що про перемоги, втрати та біль сьогодення мають знати й наші нащадки.

83 81 82

Поширити:

Залишити коментар:

коментар