Кіровоградець взяв участь у другій Європейській конвенції з молодіжної роботи

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

З 27 по 30 квітня в місті Брюсселі пройшла друга Європейська конвенція з молодіжної роботи.

Про це повідомляє сайт Міністерства молоді та спорту України.

Даний захід об’єднав близько 500 учасників: представників державних органів влади, практиків та дослідників сфери молодіжної роботи. У заході взяли участь національні делегації з 50 країн-учасниць Європейської культурної конвенції.

Метою даного заходу було: розглянути еволюцію молодіжної роботи та молодіжної політики з 2010 року; обговорити проблеми, що стоять перед молодіжною роботою на місцевому, національному та європейському рівнях; знайти спільну мову та підґрунтя в рамках різноманітності з метою сприяння визнанню молодіжної роботи.

Українську делегація представляли: начальник відділу міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Мінмолодьспорту Наталія Радчук; Керівник проекту ПРООН «Зміцнення національної спроможності для ефективного розвитку молоді та відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні», що є партнером національної програми«Молодіжний працівник» Віра Профазі; дослідник молодіжної політики, доктор історичних наук Євгеній Бородін; спеціаліст відділу у справах молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації Костянтин Шмалько; керівник Луганської молодіжної організації ‘START’ Олена Черних та молодіжний працівник Любов Песоцька.

Протягом трьох днів учасники заслухали пленарні виступи і презентації, взяли участь у 24 робочих групах і 20 практичних відвідуваннях, що створило можливість подивитися у глибину молодіжної роботи, знайти інноваційні ідеї та відмінності, а також сформувати власну точку зору з реалізації молодіжної роботи на практиці.

Аналіз та ідеї, сформульовані учасниками в ході Конвенції, були зібрані і оформлені у вигляді Декларації, що є основним результатом Конвенції.

Цілі Декларації:

– сприяти розробці нової стратегії та плану дій щодо роботи з молоддю в Європі;

– прискорити інституційний процес щодо угоди про цінність і значущість молодіжної роботи в Раді Європи та на європейському рівні взагалі;

– надіслати потужний сигнал підтримки політикам і практикам, щоб вони продовжували розвиток та оновлення молодіжної роботи в Європі.

Основні висновки Декларації такі: робота з молоддю це не розкіш, а головний компонент соціальної Європи. Відмова інвестувати у роботу з молоддю це відмова від відповідальності перед наступним поколінням; упущена можливість для зміцнення громадянського суспільства; послаблення потенціалу для ефективної боротьби з такими актуальними проблемами як безробіття, екстремізм. Повну версію декларації англійською мовою можна знайти на сайті заходу за посиланням: http://www.eywc2015.eu/the-declaration.

Під час заключного пленарного засідання 30 квітня 2015 року Декларація була представлена учасникам та гостям заходу. Були запрошені високопосадовці з Європейської комісії, Ради Європи та Організації Об’єднаних Націй, які висловили своє бачення щодо декларації та механізмів її впровадження на європейському рівні.

Враження учасників Конвенції

Віра Профазі, Керівник проекту ПРООН «Зміцнення національної спроможності для ефективного розвитку молоді та відповіді на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні»

“Конвенція показала, що досвід України у навчанні та визнанні молодіжної роботи є цінним і прогресивним. Багато країн-учасниць виявили зацікавленість у національній програмі «Молодіжний працівник», що здійснюється Міністерством молоді і спорту у партнерстві із Програмою розвитку ООН. В свою чергу партнери програми «Молодіжний працівник» отримали цікавий досвід та нові ідеї щодо її розвитку”.

Олена Черних, керівник Луганської молодіжної організації ‘START’:

“Участь в Конвенції стала важливою для мене тому, що ми мали можливість разом з 470 молодіжними працівниками, дослідниками, політиками світу віднайти спільну основу молодіжної роботи, обговорити необхідність визнання діяльності спеціалістів – молодіжних працівників. Крім того, Конвенція надала натхнення та можливості співпраці з колегами з інших країн. Зокрема, виставки молодих учасників нашого проекту “Всеукраїнський фестиваль фотомистецтва “Фотостарт-5: Я живу!” (що реалізує п’ятий рік поспіль Луганська обласна молодіжна організація “Старт”) будуть представлені найближчим часом у Южній Африці, Швеції та Бельгії”.

Любов Песоцька, молодіжний працівник:

«На мою думку, Декларація, над якою ми усі працювали, може стати інструментом популяризації молодіжної роботи не тільки на найвищому міжнародному рівні, але на національному та місцевому рівнях, а також стати інструментом спілкування між всіма учасниками молодіжної роботи в Україні».

Костянтин Шмалько, спеціаліст відділу у справах молоді Кіровоградської обласної державної адміністрації:

“Що для мене була Європейська Конвенція з молодіжної роботи? Це неймовірна атмосфера, це нові обличчя та нові ідеї, це складні речі, які пояснюються простими та зрозумілими словами, це величезний багаж знань, який ще потрібно освоїти, це досвід, який я запам’ятаю на все життя”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар