За минулу добу внаслідок бойових дій троє українських військових загинули (РНБО)

Наприкінці святкових вихідних ситуація в зоні АТО залишалася по-бойовому напруженою. Наші воїни постійно перебувають у високій бойовій готовності і готові до виконання завдань із захисту Батьківщини. Водночас противник веде вогонь по наших позиціях зі 120-мм мінометів та 122-мм гармат, переважно на Донецькому напрямку. Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку тривають провокативні обстріли українських позицій з боку бойовиків в районі с. Широкине. Зокрема, ворог веде вогонь зі 122-мм гармат, що розташовані поблизу с. Саханка. Активність противника зростає у другій половині дня, особливо після заходу сонця.

На Донецькому напрямку активність противника вчора дещо знизилася. В районі аеропорту основні бойові дії розгорнулися увечері на дузі від Мар’їнки до Авдіївки. Бойовики активно використовували 120-мм міномети. В передмістях Горлівки та Світлодарська відбулося кілька перестрілок зі стрілецької зброї.

На Луганському напрямку найбільш неспокійна ситуація зберігалася в районі н.п. Щастя і Станиця Луганська. Ворог вів вогонь по наших позиціях (переважно зі стрілецької зброї), і отримував адекватну відповідь.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військових загинули, 1 – було поранено. Ці втрати сили АТО понесли переважно в районі Донецька, а також м. Щастя.

Бойовики зухвало брязкають зброєю, намагаючись залякати Україну

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксували тренування 50 бойовиків на межі територій, які тимчасово окуповані бандформуваннями «ДНР» та «ЛНР».

Крім того, попри неодноразові заяви ватажків бандформувань про відведення важкого озброєння, 9-10 травня спостерігачі зафіксували рух важкого озброєння НЗФ. Зокрема, на територіях під контролем так званої «ДНР» зафіксовано рух 6 танків Т-72, 3 САУ, 3 «Градів», 3 зенітні установки й 3 – 152-мм артилерійські установки. На іншій ділянці, що неподалік лінії розмежування у Луганській області, спостерігачі побачили САУ, гаубиці, танки, «Гради» та зенітно-ракетні комплекси. Це вкотре демонструє, що бойовики порушують умови Мінських домовленостей і налаштовані на зрив мирного плану.

Триває інтеграція представників Добровольчого українського корпусу у Збройні сили України

На базі 169-го Навчального центру Сухопутних військ «Десна» працює група офіцерів, що займається особовим складом. Військові допомагають координаторам з ДУКу та надають повну інформацію про соціальні гарантії та пільги, якими користуються українські військовослужбовці. Усім новоприбулим бійцям видають особисту зброю та повний комплект обмундирування. Нагадаємо, що добровольчі батальйони «Донбас» і «Айдар» вже повністю інтегровані у Національну гвардію та Збройні Сили, отримали бронетехніку та артилерію, що значно підвищило ефективність цих підрозділів.

Також у центрі «Десна» пройшла презентація сучасної високоточної зброї, зокрема протитанкових ракетних комплексів та керованих ракет. На презентації були представлені ракетні системи «Стугна», «Комбат», легкий ракетний комплекс «Корсар» та керований артилерійський снаряд.

Нову зброю оглянув Президент України та вище військово-політичне керівництво держави. Вже проведено понад 7 тисяч модернізацій усіх видів озброєння. Адже головне для України – не військові паради та гра м’язами, а ретельна та постійна підготовка ЗСУ на полігонах та вдосконалення вітчизняної зброї – така позиція Верховного Головнокомандувача.

Союзники України у Другій світовій війні допомагають нам і зараз

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Міністром закордонних справ Канади Робертом Ніколсоном. Глава української держави подякував Канаді за військову та технічну допомогу, зокрема за місію з 200 інструкторів, які тренуватимуть українських воїнів. Міністр закордонних справ Канади повідомив, що планується виділення понад 30 млн. канадських доларів (понад 500 млн гривень) допомоги Україні на гуманітарні цілі.

Українські правоохоронці вистежують бандитів і бойовиків

За інформацією начальника Донецької міліції, від початку проведення АТО правоохоронці регіону задокументували злочинну діяльність 1409 осіб, які були членами або посібниками НЗФ.

Вже оголошено про підозру 393 фігурантам, з них заарештовано 374 особи. У розшук оголошено 1016 осіб. Робота по виявленню злочинців, які брали або беруть участь у бандформуванні «ДНР», триває. Ніхто не сховається від правосуддя.

Українські військові допомагають мешканцям прифронтових міст.

Цього разу офіцери групи військово-цивільного співробітництва ЗСУ передали чергову партію благодійної допомоги від волонтерів для Артемівської лікарні. Наразі у медичному закладі проходять лікування поранені та хворі військовослужбовці. Завдяки військовим та волонтерським організаціям, лікарня отримала продукти та медичні препарати.

Вчора у Києві відбулася прем’єра фільму «Аеропорт» про командира 3-го полку спеціального призначення, Героя України полковника Олександра Трепака. На презентації фільму був присутній Президент України, герої-оборонці Донецького аеропорту, представники дипломатичного корпусу, волонтери, курсанти, ліцеїсти та слухачі військових навчальних закладів.

Цей фільм – про мужніх людей, які понад 8 місяців утримували цей стратегічний об’єкт і довели всьому світові незламність духу українського воїна.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар