День матері у Кіровограді: “Сашенька думає, що тато на небі, але він скоро повернеться” (ФОТО)

Сьогодні, 10 травня, Україна відзначає День матері. Свято світле і радісне, але тільки не для тих жінок, чоловіки та сини яких ціною власного життя довели свою відданність родині та державі. Кіровоградський політикум та громада, щоб трохи розважити і підтримати матерів та дружин загиблих і поранених захиснисників, організували для них невеличке свято.

“Ми вирішили зробити максимально олюднений День матері для дітей, матерів, дружин загиблих та поранених військових – без зайвого пафосу та офіціозу, – розповідає Віта Атаманчук, заступник голови Кіровоградської ОДА. – Жінкам, яких спіткало таке горе, треба знати, що вони не самі у своїй біді, що їм є з ким поділитися горем. А може і просто вийти у люди, поспілкуватися про житейські речі. Такий собі сеанс колективної психотерапії”.

І справді, на подвір’ї Кіровоградського обласного академічного театру ляльок потроху починає йти “святкове життя”: вдови та матері загиблих впівголоса за чаєм діляться чимось своїм, наболілим, малюки бігають, сміються, тихенько жують солодощі. Конкурси, співи, вуличні майстер-класи, спілкування, але за всім цим в очах присутніх жінок відчувається біль втрати.


“Спочатку було важко, – ділиться дружина загиблого Андрія Матвієнка, Ірина. – Не хотілося ні своїм горем ділитися, ні чуже вислуховувати. А тепер розумію, що треба”.

За мамину ніжку ховається 3-річна Сашенька, яка просто захоплює своєю непосидічістю і дитячою безпосередністю. “Саша ще до кінця не усвідомила, що сталося, – продовжує пані Ірина. – Вона думає, що тато зараз на небі, але він скоро повернеться”.

Після годинного відпочинку-спілкування на вулиці, свято продовжується у залі театру – гостям показують лялькову “Наймичку”. Малюкам важко сприйняти такий серйозний твір, але вони намагаються бути слухняними і уважно дивляться на сцену. Місцями навіть плескають у долоні чи повторюють відрізки фраз з вистави.

Маленька Машенька Придатко трохи занудьгувала і сусідка, що сиділа, поруч поділилася з нею плюшевим ведмедиком. Так чемно і невимушено, минули 30 хвилин вистави.

По закінченні спектаклю слово дали Ірині Малик, депутату Кіровоградської облради та представнику благодійного фонду “Добротвір”, яка довго не говорила, а попросила у жінок лише одного – триматися разом. Особливо у такі тяжкі часи.

На виході всіх чекали приємні подарунки – пакунки від облдержадміністрації та благодійного фонду Станіслава Березкіна “Добротвір”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар