Завтра весь світ відзначає день народження Надії Савченко

Завтра, 11 травня, відбудеться чергова акція FreeSavchenko. Захисник української льотчиці і депутата Надії Савченко, яку утримують у російській в’язниці, закликав її прихильників зі всього світу вийти на акції підтримки у день її народження 11 травня.

Про це у своєму twitter написав адвокат Надії Савченко Марк Фейгін.

За його словами світ має підтримати акцію, яка стане масштабним протестом проти беззаконня в Росії і привітанням до дня народження Надії.

Біографічна довідка:

Надія Савченко народилася 11 травня 1981 року у Києві – українська військова, штурман-оператор вертольота Мі-24 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗСУ, старший лейтенант. Звання «Герой України» отримала у 2015 році.

На початку липня 2014 опинилась на території Росії і звинувачена у вбивстві російських журналістів, хоча перед тим була захоплена та ув’язнена проросійськими сепаратистами, активну співпрацю з якими офіційна влада Росії не визнає. Рішенням ПЦ «Меморіал» Надія Савченко офіційно визнана політичним в’язнем. Народний депутат України 8-го скликання. Делегат Парламентської асамблеї Ради Європи.

З дитинства мріяла стати льотчиком бойових літаків. Після закінчення школи здобула фах модельєра-дизайнера та протягом року навчалася на факультеті журналістики київськогоУніверситету «Україна». Згодом вступила за контрактом до лав ЗСУ, службу почала в залізничних військахрадисткою. Потім підписала контракт на службу в 95-ій аеромобільній бригаді у Житомирі, де саме формувався перший контрактний батальйон.

У 2004–2005 роках у складі українського миротворчого контингенту брала участь у місії в Іраку, де у 2004-2005 прослужила 6 місяців на «чоловічій» посаді – як стрілець 3-ї роти 72-го окремого механізованого батальйону.

Після повернення з Іраку у 2005 році поступила до Харківського університету повітряних сил, на що отримала дозвіл особисто від тодішнього міністра оборони України Анатолія Гриценка.

Двічі її відраховували з університету з формулюванням «непридатна до вильотів як льотчик», але вона двічі поновлювалася і у 2009 році таки закінчила університет – вже не як льотчик-винищувач, а як штурман.

Має 170 годин нальоту і 45 стрибків із парашутом.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар