Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

З наближенням свят ситуація в зоні АТО залишається напруженою – наші воїни постійно перебувають напоготові, і регулярно відповідають на провокації бойовиків.

Протягом минулої доби бойовики 17 разів обстріляли наші позиції зі 120-мм мінометів, 10 разів – зі 122-мм гармат. Оскільки заборонене озброєння використовується по всій лінії зіткнення – від Широкиного до російського кордону, це свідчить про цілеспрямовані наміри противника зірвати Мінські домовленості. Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення вчора було с. Широкине – противник здійснив серію артилерійських та мінометних обстрілів по наших позиціях. Внаслідок професіоналізму наших військових та влучному вогню у відповідь на цьому напрямку обійшлося без втрат з нашої сторони.

На Донецькому напрямку найскладніша ситуація зберігається у передмістях Горлівки – йдеться про Майорськ, Дзержинськ, а також розташований неподалік Світлодарськ. Бойовики ведуть щільний мінометний вогонь, зафіксовано використання танків та гармат.

Внаслідок артилерійського обстрілу у м. Дзержинськ було поранено місцевого мешканця.

Неспокійно і в західних передмістях Донецька – противник намагається витіснити сили АТО з рубежів оборони на лінії Авдіївка – Піски – Мар’їнка. Саме тут зосереджені основні сили артилерії ворога – вогонь ведеться безпосередньо з житлових кварталів Донецька. У зв’язку з масованими обстрілами блокпосту «Мар’їнка» та можливою загрозою життю громадян пропуск через контрольні пункти в цьому районі, тимчасово було припинено.

На Луганському напрямку обстановка загострилася – відбулася серія перестрілок та бойових зіткнень в районі Бахмутської траси (йдеться про с. Сокільники і сел. Золоте). Також бойовики вели вогонь по наших позиціях в районі м. Щастя і Станиці Луганської. Внаслідок бойових дій пошкоджено газопровід – понад 13 тисяч людей залишилися без газопостачання. Незважаючи на ускладнення ситуації, сили АТО успішно відбивають ворожі атаки.

За інформацією Державної прикордонної служби, протягом доби в межах Донецької та Луганської областей  було зафіксовано 10 польотів БПЛА противника.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 26 – було поранено.

Бойовики систематично грабують Донбас

За оперативною інформацією, у Свердловському районі Луганської області бандформування «ЛНР»  відбирають у місцевих мешканців домашню худобу.

Українські спецпризначенці посилено тренуються

Бійці спецпідрозділів луганської міліції продемонстрували один з елементів ведення бою в умовах міста. Тактиці ведення бойових дій в сучасних умовах їх навчали упродовж місяця досвідчені інструктори мобільного центру «Патріот». Підготовкою особового складу займалися військовослужбовці вищого рангу з Грузії та Ізраїлю. Бійці відпрацьовували снайперські навички, тактику ведення бойових дій в сучасних умовах – на пересіченій місцевості і в місті.

111213141516

Українські правоохоронці затримують проросійських бандитів в зоні АТО

Сьогодні співробітники карного розшуку Черкаської області, спільно з оперативниками Авдіївського міськвідділу міліції затримали двох мешканців Авдіївки, які виявилися бойовиками з НЗФ «ДНР».

За наявною інформацією, затримані входили до банди «Шахтарська дивізія». Один із них, на прізвиськом «Шеф», був старшим відділення псевдодивізії, його поплічник «Акула» – корегувальником артилерійського вогню.

У пункті пропуску «Бачівськ» на російському кордоні оперативники вилучили російські пропагандистські газети та листівки. Серед матеріалів, які відверто підтримують агресію проти України та злочини бойовиків на окупованих територіях, – майже 300 примірників газет. Це друковані видання російських комуністів.

2123

У Донецькій області правоохоронці виявили схованку бойовиків зі стрілецькою зброєю та набоями поблизу села Портовське Першотравневого району. З неї вилучено автомат АК-74, пістолет Макарова, гранати Ф-1 з запалами, декілька споряджених магазинів та сотні набоїв. Неподалік від схованки співробітники СБ України виявили ще одне місце зберігання боєприпасів, наразі його перевіряє група саперів.

Крім того, Служба безпеки України направила на розгляд суду обвинувальний акт проти танкіста-громадянина Росії, який перебував у лавах бандформування «ЛНР». У грудні минулого року його затримали російські правоохоронні органи у Ростові-на-Дону за викрадення автомобіля та водіння в нетверезому стані. Російські слідчі запропонували порушнику замість ув’язнення відправитись на територію України, де  він брав участь у бойових зіткненнях з українськими військовими.

Нагадаємо, що співробітники Служби безпеки України мають беззаперечні свідчення участі громадян та воєнізованих формувань РФ на боці бандформувань «ДНР» і «ЛНР» та вбивствах наших громадян. Встановлено численні факти фінансування бандитських груп з боку РФ. 13 обвинувальних актів проти росіян вже скеровано до судів. Шестеро громадян РФ вже засуджено.

Волонтери з Волині допомагають своїм захисникам

Вантажний автомобіль та 2 автономні станції живлення меценати презентували для потреб працівників роти патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь». Ці засоби допоможуть ефективно виконувати важливі завдання. Окрім того, підрозділ отримав 80 комплектів форменого одягу та кровоспинні препарати, які були закуплені за гроші австралійських партнерів.

31323334

Тривають заходи з відзначення 70-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У Чернігові привітали ветеранів 1-ї Гвардійської Червонопрапорної армії. В урочистостях взяло участь військове керівництво оперативного командування «Північ». Колектив військово-музичного центру Сухопутних військ ЗСУ привітав мужніх воїнів Другої світової концертом.

41424344454647484949-149-2

Водночас вихованці Військово-морського ліцею в Одесі та курсанти Військової академії разом із ветеранами вшанували пам’ять загиблих під час АТО. Різні покоління захисників Батьківщини поклали квіти до пам’ятної дошки на честь загиблих на Донбасі. Також військові моряки влаштували для ветеранів екскурсію фрегатом «Гетьман Сагайдачний».

515253545556575859

У Миколаєві триває виставка військової техніки часів Другої світової війни та сьогоднішньої війни на Донбасі. На виставці, поряд з легендарною радянською вантажівкою ЗіС-5, кулеметом Дегтярьова та автоматом ППШ, є і сучасна зброя – танк Т-64, БТР-80, зенітна самохідна установка «Шилка», стрілецька зброя.

616263646565 6667686969-169-269-369-469-669-7

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар