Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною. Противник активно проводить заходи з нарощування бойових спроможностей існуючих підрозділів так званих «ЗС Новоросії».

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, особливу увагу бойовики приділяють вогневій підготовці та відпрацюванню елементів штурмових дій при захопленні оборонних укріплень.

Російсько-терористичні війська продовжують порушувати Мінські домовленості, використовуючи заборонену зброю. За добу зафіксовано 10 обстрілів з 120 мм мінометів, а також 2 обстріли – з артилерії калібру 152 мм. Один раз бойовики застосовували проти позицій сил АТО танк.

Найбільша активність незаконних збройних формувань зберігається на Маріупольському напрямку поблизу н.п. Широкине. За добу там зафіксовано 12 обстрілів з різних видів зброї.

На Донецькому напрямку двома районами інтенсивного вогню залишаються населені пункти поблизу Донецького аеропорту та міста Горлівка.

На Луганському напрямку бойовики активізувались поблизу міста Щастя. Інциденти порушення режиму тиші зафіксовані також поблизу Кряківки, Оріхового та Станиці Луганської. Здебільшого бойовики використовують міномети, гранатомети та стрілецьку зброю. Більшість обстрілів припадає на другу половину дня та вечір.

Російські найманці продовжували використовувати безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом в межах Донецької області протягом доби зафіксовано політ 7 БПЛА.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув, 3 отримали поранення.

Згідно наказу глави так званої «ДНР» О. Захарченка розпочата операція з роззброєння казацьких угруповань, після чого останні доставлятимуться до фільтраційних баз. За відмову виконувати накази так званого «командування», казаки будуть ліквідовуватись на місці.

З полону звільнили ще трьох українських військових 13-го окремого мотопіхотного батальйону. Дмитро Киричек, Дмитро Мартиненко і Віталій Мишастий, які потрапили в полон у січні під час боїв за Вуглегірськ, сьогодні прибули до Дніпропетровська.

На звільнених територіях Донеччини та Луганщини продовжують працювати українські сапери. Тільки за минулу добу вони знешкодили 92 вибухонебезпечні предмети, які несли загрозу для життя мирних мешканців.

Українські правоохоронці затримують проросійських бойовиків

На Луганщині прикордонники відділу «Троїцьке» за 50 метрів від кордону затримали громадянина України. У ході перевірочних заходів було встановлено, що даний громадянин причетний до діяльності незаконних збройних формувань. Чоловіка передали співробітникам міліції.

11

Також наші міліціонери затримали бойовика на прізвисько «Барс», який брав активну участь у збройному протистоянні на боці так званої «ДНР». Бойовик воював на території Горлівки, що знаходиться під тимчасовим контролем бойовиків. У лютому він отримав поранення й згодом втік з бандформування «ДНР» до Дзержинська, де переховувався у знайомих та намагався самотужки вилікуватись. Злочинця заарештовано – кваліфіковану допомогу йому надаватимуть вже у ізоляторі тимчасового утримання.

Україна створює нову систему оборони

За результатами засідання Ради національної безпеки і оборони України 6 травня було схвалено Стратегію національної безпеки – засадничого документу оборонного планування. Пріоритетом стратегії є створення системи оборони, спроможної гарантувати державний суверенітет і територіальну цілісність України. Для цього буде проведена низка змін для майбутнього членства України в НАТО та реформи, передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Окрему увагу у стратегії приділяється будівництву фортифікаційних споруд та рубежів. За зрив строків будівництва захисних рубежів голови Донецької і Закарпатської обласних держадміністрацій отримали догану.

Крім того, Глава держави затвердив ряд змін у проведення призову та демобілізації військових. Так, згідно з Указом Президента України у травні та червні 2015 року пройде демобілізація військовослужбовців, які були призвані на службу під час мобілізації.

Водночас Президент вніс зміни до Указу «Про строки проведення чергових призовів»від 17 лютого 2015 року, згідно з якими призов військовозобов’язаних громадян України на строкову службу буде продовжено на один місяць. Тепер він триватиме з квітня по червень цього року. Нагадаємо, що строковики не залучаються до виконання бойових завдань в зоні проведення АТО.

Підрозділи Збройних Сил України посилено тренуються

Військовослужбовці повітряно-десантної бригади, які безпосередньо задіяні у антитерористичній операції, вдосконалюють свої бойові навички як у місцях постійної дислокації, так і у визначених районах на сході країни. Проводяться заняття із знешкодження саморобних вибухових пристроїв та з тактичної й інженерної підготовки.

2122???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????282929-129-229-329-4

Також на Чернігівщині триває бойова підготовка мобілізованих танкістів. З військовими працюють фахові інструктори, які брали участь в АТО на сході України. Крім того, перевірити стан бойової підготовки мобілізованих бійців прибув особисто начальник Генерального штабу генерал-полковник Віктор Муженко.

313233343536373839

Українські патріоти допомагають нашим військовим

Учні та педагоги школи-інтернату у Рівненській області долучилися до допомоги захисникам Батьківщини.Днями в зону АТО відправлено маскувальні сітки зелено-коричневого кольору для накриття озброєння та військової техніки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Міжнародна спільнота допомагає тимчасовим переселенцям в Україні

Європейський Союз виділить понад 2 млн євро на облаштування житла для внутрішніх переселенців у Слов’янську та Краматорську. В містах буде проведений капітальний ремонт гуртожитків, пристосованих для проживання тимчасових переселенців.

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар