РНБО: за минулу добу ситуація в зоні АТО загострилася (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

За минулу добу ситуація в зоні АТО загострилася – інтенсивність ведення вогню бойовиками не знижується. Незважаючи на Мінські домовленості, наші позиції вкотре були обстріляні з заборонених видів озброєння – 120-мм мінометів, 122-мм та 152-мм гармат, танків.

Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення залишається с. Широкине. Противник активно застосовує широкий спектр озброєнь, зокрема 152-мм гармати, які дислокуються в районі с. Безіменне.Цей населений пункт знаходиться на окупованій території, і менш, ніж за 10 км від лінії розмежування. З цієї території всі важкі озброєння мають бути виведені. Втім, українська сторона має численні підтвердження того, що Мінські домовленості системно зриваються бойовиками.

На Донецькому напрямку найбільш напруженою обстановка залишається в районі Донецького аеропорту – обстріли наших позицій поблизу Авдіївки, Пісків та Опитного тривають безперервно.

Противник веде надзвичайно щільний вогонь з важкого озброєння – великокаліберних гармат та мінометів, також працюють ворожі снайпери. Не припиняються зіткнення і в передмістях Горлівки, перш за все, поблизу Майорська – там було зафіксовано розриви понад 20 мін, випущених бойовиками.

На Луганському напрямку відбулася серія перестрілок зі стрілецької зброї в районі. Золоте, Сокільники та Троьхізбенка (район Бахмутської траси) та смт. Станиця Луганська. Важке озброєння на цьому напрямку бойовики не застосовували.

Вчора, за інформацією Державної прикордонної служби, було зафіксованого 17 прольотів БПЛА противника.

За минулу добу внаслідок бойових дій 5 українських військовослужбовців загинули, 12 – було поранено. Найбільш важкі втрати вчора сили АТО понесли в районі Авдіївки: БТР ЗСУ підірвався на ворожому фугасі.

За даними розвідки, бойовики посилюють угруповання на передовій. Відзначається висока інтенсивність переміщення техніки між Луганськом і південними районами окупованої частини Луганщини.

НЗФ активно перекидають матеріально-технічні ресурси з перевалочних баз і складів поблизу кордону, що розташовані у м. Краснодон, Іловайськ тощо ближче до лінії фронту (йдеться про м. Донецьк, Горлівка, Стаханов, Алчевськ, Луганськ).

Українські військові щоденно підвищують свої бойові навички.

На полігоні Високомобільних десантних військ ЗСУ у Житомирській області пройшли тренування. Головною метою випробування була перевірка зразків фортифікаційних укріплень, адже саме завдяки цим спорудам наші військовослужбовці зможуть дати відсіч ворогу й зберегти власні життя.

111213141517181919-1 16

На Рівненському загальновійськовому полігоні триває інтенсивна бойова підготовка мобілізованих військовослужбовців та злагодження бойових підрозділів. Військові вдень та вночі опановують озброєння та техніку під час занять із тактично-спеціальної і вогневої підготовки. Заняття проводять інструктори, які мають досвід у миротворчих операціях та в зоні АТО.

2122

Українська контррозвідка затримує бойовиків, які переховуються в Україні.

Оперативники спільно зі спецпідрозділом «Альфа» затримали бойовика на прізвисько «Грек», який входив до бандформування «Сомалі». Затриманий брав активну участь у нападах на підрозділи ЗСУ та правоохоронні органи у зоні АТО.

Також учора заарештовано на два місяці чотирьох громадян Росії, які підозрюються у вчиненні злочинів. Двоє з них у лютому цього року вербували українських громадян для участі у терористичних організаціях та збирали розвіддані про позиції сил АТО. Ще двоє були членами ворожої диверсійно-розвідувальної групи, і при затриманні чинили жорсткий опір. Жоден злочинець, що взяв до рук зброю проти української держави і народу, не втече від правосуддя – покарання неминуче.

Українські правоохоронці системно протидіють неконтрольованому обігу зброї та боєприпасів.

Під час патрулювання території українські міліціонери в Станично-Луганському районі біля річки Ковсуг виявили вибуховий пристрій, що складався з 2 протитанкових керованих ракет і ручної гранати Ф-1. Міліціонери одразу ж перекрили рух і відгородили цю ділянку до приїзду військових саперів. Фахівці, які оперативно прибули на місце події, знешкодили небезпечну знахідку.

3132

Вчора на одному з блокпостів у Дніпропетровській області працівники міліції зупинили для перевірки мікроавтобус. При огляді транспортного засобу правоохоронці виявили автомат АКС-74, 19 магазинів до нього, 6 ручних протитанкових гранатометів «Муха», 400-грамова тротилова шашка та запал до неї, два десятки гранат, магазин до ручного кулемета РПК.

41

Незважаючи на ризик для життя та стрілянину бойовиків, наші рятувальники продовжують знешкоджувати боєприпаси на сході України.

Протягом квітня українські піротехники виявили та вилучили 1 215 боєприпасів на території Донецької і Луганської області. Це 256 артилерійських снарядів, 107 мінометних мін, 206 бойових гранат, 104 реактивних боєприпасів та 542 інших вибухонебезпечних предметів. Найбільшу кількість боєприпасів, що не вибухнули, у Донецькій області виявлено у Слов’янському районі та селі Зайцеве Артемівського району. У Луганській області – у Сєвєродонецьку, Станиці Луганській та селі Дмитрівка, що неподалік м. Щастя.

На Волині провели благодійний військово-патріотичний фестиваль для підтримки наших захисників.

Учасники фестивалю (представники ряду силових відомств) відпрацювали показовий виступ – реалізацію бойової спецоперації із захоплення об’єкта, та продемонстрували майстер-клас зі збирання та розбирання бойової зброї, а фахівці-кінологи підготували програму показових виступів службових собак.

Ця акція була ініційована активістами громадського формування «Самооборона Волині». Зібрані кошти будуть використані для потреб бійців, які перебувають у зоні АТО.

51525354555657585959-159-259-359-459-559-659-759-859-959-1159-12

Україна шанує своїх героїв.

За успішне виконання бойових завдань відбулася церемонія нагородження кращих захисників Маріуполя. Українські бійці отримали відзнаки командувача військ Оперативного командування «Південь» «За оборону Маріуполя», які були розроблені в рамках програми благодійної допомоги. Військовослужбовці відслужили свій термін у зоні проведення антитерористичної операції і повертаються до пунктів постійної дислокації.

61626364

 За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар