Хто вимагає хабарі з поранених воїнів АТО?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Бійці з Кіровоградщини, які несуть службу у 18-му окремому батальйоні 28-ї мотопіхотної бригади і нині дислокуються під Маріуполем, зіштовхнулися з фактом хабарництва в зоні АТО.

Про це військові – Сергій, Олег і Едуард – повідомили кореспонденту Першої електронної газети під час телефонної розмови.

За словами чоловіків, вони зіштовхнулися з вимаганням грошей під час оформлення документів про поранення в зоні АТО. У Сергія – травма обличчя від потрапляння осколків, Олег «заробив» на війні вогнепальне поранення руки, а Едуард травмував ногу, коли його автівка підірвалась на фугасній міні.

Хлопці розповіли, що отримали висновки з 61-го госпіталю про характер поранень і акти військових комісій. Згідно з процедурою, вони передали ці документи психологу військової частини (начальник медичної частини), за якою закріплені, капітану Віктору Пізінцалі. В його обов’язок входить надання висновку по факту поранення для оформлення матеріальної компенсації.

Військові стверджують, що за свої «послуги» по наданню «правильного» висновку Віктор Пізінцалі вимагає по 3 тис грн. з особи.

«Ми здали йому свої документи, а він тепер вимагає з нас по 3 тис грн., щоб пропустити їх далі і оформити нам матеріальну допомогу у зв’язку з пораненням, – розповів Сергій Горбаньов. – Вимагає не сам, а через посередника. Прислав до нас солдата, який і переказав – без грошей висновку службового розслідування не буде».

Військові кажуть, що близько двох тижнів тому вже намагалися порушити цю проблему – написали рапорти про вимагання грошей на ім’я в.о. командира батальйону Сергія Ігнатова. Сергій Васильович, який нині сам перебуває в госпіталі на лікуванні, підтвердив, що рапорти отримував і за ними розпочалась службова перевірка. Більше ніяких коментарів військовий не дав і від спілкування в телефонному режимі відмовився.

Солдати в свою чергу кажуть, що перевірка дійсно приїхала, але результатів ніяких не дала – капітан Пізінцалі й надалі працює, а їхні справи досі «висять в повітрі».

Як повідомляється в соціальних мережах, капітан Віктор Пізінцалі родом з Одеської області, більше року тому проти нього було заведено кримінальну справу за вимагання. Він нібито був понижений у званні і пішов до армії, де взявся заробляти на поранених захисниках України.

Позицію самого Віктора Володимировича з цього приводу з’ясувати поки що не вдалося – на телефонні дзвінки він не відповідав. Але редакція Першої електронної газети відкрита для спілкування і вислухає його аргументи щодо хабарництва на війні.

А тим часом Сергій, Олег і Едуард дуже сподіваються на справедливість, адже зараз вирішення їхніх справ фактично залежить від позиції керівництва батальйону і військової частини. Інакше – вони звертатимуться безпосередньо до військової прокуратури.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар