Бойовики використовують важку артилерію проти українських військових (РНБО)

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Противник здійснює збройні провокації та використовує важку зброю, незважаючи на умови режиму припинення вогню. За інформацією, яку оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник  Адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко, вчора незаконні збройні формування 16 разів застосували 120-мм міномети, 8 разів 122-мм артилерію, двічі – ще потужнішу артилерію калібром 152-мм, та один раз систему залпового вогню «Град», з якої бойовики обстріляли позиції українських військових в районі Авдіївки.

На Донецькому напрямку тривають протистояння в районі Донецького аеропорту, зокрема Мар’їнки, Авдіївки, Опитного, Пісок, і шахти Путилівської, а також Майорську, що знаходиться неподалік Горлівки. Бойовики двічі обстріляли позиції сил АТО з важкої артилерії біля Карлівки. Крім того, українські військові відбили спробу штурму поблизу Мар’їнки. Завдяки злагодженним діям сил АТО, жоден з українських військовослужбовців не постраждав.

Під час мінометного обстрілу Пісок, чотири міни приземлилися поблизу спостерігачів ОБСЄ, коли вони наближалась до свого спостережного пункту. Той же патруль невдовзі потрапив під перехресний вогонь в Авдіївці – бойовики стріляли з 152-мм артилерії, яка категорично заборонена мирними угодами. Такі напади є кричущим порушенням міжнародного права та Мінських домовленостей, адже бойовики наражають членів міжнародної спостережної місії на все більшу небезпеку.

На Маріупольскому напрямку найгарячішою точкою залишається Широкине, де бойовики дошкуляли нашим військовим вогнем з мінометів малого калібру та стрілецької зброї. Також в районі селища Мирне проросійські угрупування застосували 120-мм міномети.

На Луганському напрямку місцями бойових дій стали населені пункти Щастя і Кримське, а в районі міста Золоте Попаснянського району працював ворожий снайпер. Також внаслідок зухвалого обстрілу бойовиків шахти Пролетарської Новотошківського району, загинула місцева мешканка. Таким чином обстріли з боку  російських найманців призводить до нових смертей серед мирного населення.

Українські військовослужбовці зафіксували 4 ворожих безпілотники уздовж усієї лінії зіткнення.

За минулу добу внаслідок бойових дій ближче до опівночі один український військовослужбовець загинув, ще 6 були поранені.

2 травня на виїзді з міста Красногорівка Донецької області сталася дорожньо-транспортна пригода: водій-екскаваторник однієї з військових частин Збройних Сил України здійснив наїзд на місцевого мешканця, який пересувався на велосипеді. По дорозі до лікарні у машині швидкої допомоги чоловік помер. Розпочато розслідування. Військове командування наголошує, що усі обставини інциденту будуть встановлені, а винні будуть притягнуті до відповідальності.

Російські найманці придумують нові схеми для здійснення контрабандистської діяльності.

Зокрема, лідери бандформування «ДНР» впроваджують так звану «концепцію розвитку оптової торгівлі» для торгівельної кооперації з російськими виробниками. Ринки куди незаконно прибуватиме контрабанда з Росії, бандити планують розгорнути на лінії українсько-російського кордону, що знаходиться під тимчасовим контролем бойовиків. Зокрема, це митні пости Успенка-Матвіїв курган, Новоазовськ-Веселе-Вознесенка.

Українська Армія поповнюється новобранцями.

По всій країні – у Києві, Вишгороді, Запоріжжі, Львові сотні молодих гвардійців складають присягу. Попереду у цих хлопців – місяці тренувань та служби, що дозволять їм загартувати характер справжнього чоловіка та здобути навички, необхідні для захисника України.

У Києві цей урочистий ритуал пройшов на Солом’янській площі – біля Меморіалу співробітникам правоохоронних органів, що загинули при виконанні своїх обов’язків. Хвилиною мовчання та покладанням квітів було вшановано пам’ять героїв, полеглих на полях Другої світової війни, героїв АТО, які віддали життя за територіальну цілісність Батьківщини на Донбасі, та правоохоронців, що загинули у боротьбі зі злочинністю.

Водночас триває кампанія звільнення у запас бійців, які захищали Батьківщину.

Військовослужбовці Національної гвардії з Запоріжжя прослужили замість року – два. Усі завдання, які доручала своїм захисникам держава, вони виконали з честю та гідністю. Неодноразово ризикували солдати-строковики власними життями під час виконання бойових задач. Пройшовши цей життєвий екзамен, вони тепер повертаються до рідних та близьких.

Українські силовики знешкоджують диверсантів у Харкові. 

Співробітники СБУ затримали місцевого мешканця на прізвисько «Кот» при спробі встановлення міни з детонатором на фортифікаційних спорудах лінії оборони Харкова. Під час обшуку у гаражі «Кота» було виявлено та вилучено 6 тротилових шашок, детонатори, та інше обладнання.

Триває ротація у лавах українських правохоронців.

На Хмельниччину зі сходу України повернувся зведений загін працівників ДАІ. На них було покладено чимало важливих завдань – супровід стратегічних вантажів, служба на блокпостах, охорона громадського порядку. Вони не були вдома кілька місяців, проте зберігають високий бойовий дух і готові до виконання нових завдань командування.

Українські військові не тільки допомагають мешканцям прифронтових міст Донбасу необхідними товарами, але й підтримують належний бойовий дух.

Військовий оркестр штабу оперативного командування «Схід» виступив із концертною програмою для мешканців Великої Новосілки та Андріївки на Донеччині. Артисти у погонах порадували городян відомими українськими та класичними мелодіями, виконали військово-патріотичні пісні, а також популярні закордонні твори.

Також Маріупольскі десантники налагоджують дружні стосунки з місцевами мешканцями, організуваввши футбольний матч. Благодійники з Миколаївщини надали командам футбольне екіпірування, а супроводжували гру музиканти Військового оркестру Кіровоградського гарнізону. На завершення спортивного заходу відбулося шикування, де окремих десантників нагородили почесною відзнакою командувача військ Оперативного командування «Південь» «За оборону Маріуполя», а також грамотами та подяками. Із виготовленням заслужених нагород для учасників АТО допомогли 2 провідні футбольні клуби України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар