РНБО: за добу бойовики 23 рази обстріляли українських військових (ФОТО, ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За минулу добу ситуація в зоні АТО залишалася неспокійною, але контрольованою. Бойовики активно використовують заборонене озброєння, 15 разів обстрілявши наші позиції зі 120-мм мінометів, 5 разів – зі 122-мм гармат, тричі – з танків. Незважаючи на це, наші військові мужньо утримують рубежі і готові до будь-яких провокацій ворога.

Такі дані оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку двома основними точками зіткнення залишаються с. Широкине і с. Чермалик. Противник широко застосовує заборонене озброєння, і вчора проявляв найбільшу активність у першій половині доби.

На Донецькому напрямку ворог зосередив свою активність в районі Донецького аеропорту, північно-західних передмість Горлівки та районі Світлодарська. Режим тиші на цьому напрямку порушується дуже часто. Працюють снайпери бойовиків. На Луганському напрямку бойовики здійснили серію провокацій з використанням стрілецької зброї в районі м. Щастя.

За інформацією Державної прикордонної служби, протягом доби було зафіксовано польоти 6 ворожих БПЛА в зоні АТО. За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинуло, 2 було поранено.

В зоні АТО продовжується будівництво потужних оборонних укріплень.

Під Артемівськом успішно тривають роботи зі зведення оборонних рубежів. Темпи будівництва та місця їх спорудження оглянули представники влади разом з офіцерами групи військово-цивільного співробітництва.

Інспектори зустрілися з головами селищних рад та місцевими мешканцями для пошуку компромісних рішень у вирішенні питань сільськогосподарських земель, на яких проводиться будівництво фортифікаційних споруд. Загалом на території Донецької області буде зведено понад 240 опорних пунктів, до будівництва яких залучаються спеціалісти зі всіх областей України.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Нацгвардійці тренуються керувати бойовими машинами.

На базі Навчального центру Національної гвардії України пройшли навчальні збори з екіпажами БТР. Особовий склад удосконалював навички керування БТРом в будь-який час доби, за різних дорожніх та погодних умов, удосконалювали навички користуватися засобами зв’язку, здійснювати практичну стрільбу з усіх видів озброєння БТРа. Військові підтримують свої машини в справності та постійній готовності до дій.

Більшість екіпажів, які пройшли навчання в Навчальному центрі, вирушають в зону АТО. Вони запевнили, що з гідністю виконають свій обов’язок перед державою і народом України та зроблять все можливе для перемоги над ворогом.

212223242526

Українські лікарі рятують життя наших захисників у зоні АТО. За час роботи військових лікарів з 66-го військового мобільного госпіталю у зоні проведення антитерористичної операції стаціонарну медичну допомогу отримали понад 1300 пацієнтів. У більшості випадків йдеться про різного роду травми та поранення. За словами військових лікарів, вони намагаються зробити все, щоб повернути до строю максимальну кількість військовослужбовців. Також лікарі надають невідкладну медичну допомогу цивільному населенню, яке проживає за місцем дислокації військової частини.

Більшість особового складу мобільного госпіталю – добровольці, справжні патріоти, які свідомо зробили свій вибір, промінявши високооплачувану роботу в тилу на польові намети та напружений робочий графік. Майже кожного дня лікарі рятують життя захисників України.

31323334

Також одеські військові медики надали допомогу понад 3500 воїнам АТО. Наразі на стаціонарному лікуванні в Центрі перебуває понад 150 учасників АТО. За майже 11 місяців українські хірурги здійснили близько 2 тисяч операцій. Події на Сході України засвідчили високий рівень професіоналізму українських військових медиків. Окрім цього, за час проведення АТО вони отримали великий та неоцінений досвід лікування бойових хірургічних травм, що дозволило врятувати життя й здоров’я тисяч мужніх захисників Вітчизни.

4142

Українські спецслужби затримують бандитів та російських агентів.

Співробітники СБУ на Донеччині в результаті силової операції захопили 4 бойовиків, які входили до терористичної групи «ДНР». Встановлено, що за завданням ватажків НЗФ, затримані планували здійснити у Маріуполі низку диверсійних актів, зокрема, підрив місць дислокації Збройних Сил України, захоплення заручників та вбивство військовослужбовців ЗСУ. Готуючись до диверсій, бойовики збирали інформацію про місця дислокації військової техніки, блокпостів та чисельності підрозділів Збройних Сил України. Зібрані дані вони передавали своїм «кураторам» у Донецьк. Під час обшуку у диверсантів вилучено значну кількість зброї, боєприпасів та вибухівки.

Також СБУ викрила та заблокувала масштабну сепаратистсько-терористичну групу, діяльність якої була спрямована на відокремлення Одеської області від України. У ході багатоетапної спецоперації було викрито та затримано групу осіб з чіткою організаційною структурою, яка координувалася з території Російської Федерації. Кінцевою метою банди було антиконституційне проголошення штучного утворення − так званої «Бессарабії».

Затримано майже 20 осіб, проведено 17 обшуків.

Співробітники СБУ вилучили електронне листування з російськими кураторами сепаратистів, агітаційні матеріали, комп’ютерну техніку, банківські картки та готівку для фінансування сепаратистських акцій. Один з керівників групи визнав, що на початку квітня був завербований представниками російських спецслужб.

Українські воїни допомагають мирним мешканцям Донеччини.

Захисники Маріуполя постійно надають благодійну та матеріально-технічну підтримку мешканцям населених пунктів, що розташовані в зоні проведення активних бойових дій.Учасники антитерористичної операції привозять питну воду для мешканців селищ Кирилівка та Кальчик, а в інших населених пунктах допомагають громадянам речами, харчами, пальним, предметами особистої гігієни тощо.

Наприклад, військовослужбовці одного Збройних Сил України за власної ініціативи узялися розвозити харчові продукти літнім людям та малозабезпеченим сім’ям, які проживають у селі Бердянське. Двічі на тиждень військові розносять мешканцям продуктові набори – крупи, консерви, цукор.

5152

 За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар