Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Минула доба в зоні АТО пройшла стабільно напружено. Противник відмовляється дотримуватися режиму тиші і активно використовує заборонене важке озброєння. Зокрема вчора бойовики 17 разів застосували 120-мм міномети, та двічі – 122-мм гармати.

Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

На Маріупольському напрямку відновилися перестрілки у с. Широкине, де противник проявляє найбільшу активність у темну пору доби. На інших ділянках цього сектору оборони вчора було спокійно.

На Донецькому напрямку тривають обстріли наших позицій в районі Донецького аеропорту: найбільш напружена ситуація у селищі Піски, де НЗФ найбільш активно використовують заборонене озброєння, внаслідок чого наші військові змушені відкривати вогонь у відповідь. Неспокійно і у північних передмістях Горлівки: вчора у районі с. Зайцеве відбулося бойове зіткнення наших бійців з диверсійно-розвідувальною групою противника. Внаслідок влучного вогню сил АТО противник відступив.

На Луганському напрямку бойовики проявляли активність в Щастя, відкривши масивний вогонь по наших позиціях з різних видів стрілецької зброї. Режим тиші не дотримується і в районі Бахмутської траси, зокрема поблизу с. Сокільники працюють снайпери бойовиків.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 4 – було поранено.

Внаслідок бойових дій у Донецькій області повністю знеструмлено 31 населений пункт на лінії розмежування. Також частково знеструмлені міста Донецьк, Авдіївка, Мар’їнка, Горлівка, Вуглегірськ та Дебальцеве.

Наші медики тренуються надавати допомогу в умовах бойових дій.

З 22 по 26 квітня українські громадські організації та польські медики провели навчання з тактичної медицини для лікарів Національної гвардії України. Польські інструктори є фахівцями у різних областях військово-бойової підготовки, і у тому числі – з тактичної медицини. Під час навчання медикам-гвардійцям продемонстрували різні види порятунку, техніку накладання пов’язки та розповіли про алгоритм дій при евакуації з поля бою.

111213141516171819

Українські спецслужби знешкоджують ворожих диверсантів по всій території України.

Під час патрулювання селища Карбоніт Попаснянського району, правоохоронці затримали чоловіка зі зброєю, який заявив, що хоче здатися в полон. При перевірці у нього були виявлені документи «ЛНР» і посвідчення стрільця НЗФ «Брянка СССР». Встановлено, що затриманий – 32-річний мешканець Херсонської області, який у лютому 2015 року звільнився з Брянківської колонії, де відбував покарання за тяжкий злочин. Затриманий розповів правоохоронцям, що після звільнення з місць позбавлення волі він відразу потрапив до бойовиків, і за першої нагоди втік. У затриманого вилучено нарізний карабін СКС і набої до нього.

Ще одного бойовика «ЛНР» – 37-річного мешканця м. Попасна вчора затримали на блокпосту  в районі м. Лисичанськ.

У Києві Служба безпеки України викрила Інтернет-спільноту, яка пропагувала злочини проросійських бойовиків, поширювала антиукраїнську пропаганду і намагалася схилити молодих людей до підтримки сепаратизму. Організатори розробили та поширювали символіку фейкової «народної республіки» подібну до так званих «ДНР» і «ЛНР». Оперативники вилучили комп’ютерну техніку з антиукраїнськими агітаційними матеріалами.

2122

Спецслужби заблокували діяльність сепаратистської мережі у Дніпропетровську, яка координувалася «Оплотом» та російськими силовими структурами. Злочинці намагалися вербувати мешканців Дніпропетровська для участі у НЗФ та диверсійної підготовки на окупованих територіях. Також члени мережі організовували проросійські сепаратистські осередки під виглядом «громадських рухів» та «спортивних секцій». Під час обшуку помешкання диверсантів, СБУ вилучила комп’ютерну техніку, листівки, проросійську атрибутику. До вашої уваги демонструється відео із вилученими матеріалами, які диверсанти використовували для підривної діяльності.

3132

Також правоохоронні органи вилучають численні нелегальні арсенали.

Завдяки пильності мешканців Харківщини, протягом цього тижня оперативники вилучили велику кількість нелегальної зброї та боєприпасів. Зокрема були вилучені гранатомети РПГ-7 та РПГ-27, 2 снайперські гвинтівки «Винторез» з набоями, автомати з підствольними гранатометами, понад 10 гранат, набої різного калібру та 7 кг пластиду з детонаторами.

4142434445

Ще одну схованку виявлено у лісосмузі неподалік с. Ков’яги Валківського району Харківської області. Правоохоронці вилучили понад 18 кілограмів пластиду, прилипаючі міни СПМ та електродетонатори. Ймовірно, вибухівка була упакована на території Російської Федерації та ввезена в Україну як контрабанда.

Також у Хмельницькому правоохоронці вилучили два десятки гранат РГД-5 та 16 ящиків з набоями калібрів 5.45 та 7.62 мм.

Триває ротація в загонах правоохоронців на сході України.

У зону АТО вирушили правоохоронці Львівщини. На сході України правоохоронці змінять своїх товаришів, які невдовзі повернуться додому на відпочинок. У зоні АТО бійці зведеного загону охоронятимуть громадський порядок, об’єкти життєзабезпечення населених пунктів та виконуватимуть завдання командування.

515253545556
За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар