Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

За минулу добу зафіксовано збільшення кількості випадків порушення режиму тиші з боку противника. Активніше ворог застосовує і заборонене озброєння: бойовики 18 разів обстріляли наші позиції зі 120-мм мінометів, двічі – з 122-мм артилерії, в тому числі самохідної, а також тричі – з танків.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Олександр Мотузяник, точки найбільшого запеклого протистояння в зоні АТО за минулу добу:

–        на Маріупольському напрямку – с. Широкине. Вчора бойовики там активізувалися після 17 години, внаслідок чого бій тривав навіть після настання темної пори доби.

–        на Донецькому напрямку бойовики неодноразово порушували режим тиші в районі аеропорту, дошкуляючи нашим військовослужбовцям на позиціях поблизу Опитного, Авдіївки та Пісок. Також неспокійно було у північно-західних передмістях Горлівки, де найбільшу активність противник проявляв в районі с. Ленінське, тричі застосувавши озброєння, заборонені Мінськими домовленостями.

–        на Луганському напрямку єдиною точкою зіткнення було м. Шастя. Хаотичні, (переважно зі стрілецької зброї) провокації бойовиків, які окупували с. Весела Гора, тривали там протягом всієї світлої пори доби.

Протягом минулої доби зафіксовано 17 польотів ворожих БПЛА в зоні АТО.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 7 – було поранено (переважно в районі сел. Піски).

Україна визволяє полонених військовослужбовців.

СБУ звільнила 24-річного молодшого сержанта ЗСУ Андрія Балу, який перебував у руках бойовиків «ДНР» близько 3 місяців у Макіївці. Звільнений сержант розповів, що разом із ним у полоні перебували близько 20 українських військових та місцевих мешканців.

До заручників бойовики постійно застосовували жорсткий психологічний тиск і тортури, що є зухвалим порушенням міжнародного права. Згідно з планом Президента України, спецслужби продовжуватимуть вживати усіх заходів для звільнення наших громадян. Україна бореться за кожного свого військового.

Наші прикордонники підвищують бойові навички.

Протягом цього тижня тривають навчання та бойові стрільби «зелених кашкетів» на базі навчального центру Національної гвардії України у селі Старе на Київщині.Найбільша увага приділяється бойовому злагодженню підрозділів, стрільбам та навичкам метання гранати. У стрільбах беруть участь як досвідчені фронтовики, так і ті, хто лише готується до відправки у зону АТО.

11

Франція постачатиме Україні нелетальне озброєння.

Державний концерн «Укроборонпром» підписав ряд угод з французькими компаніями – виробниками озброєнь. Зокрема, Франція постачатиме для потреб української армії засоби тактичного радіозв’язку та вертольоти. Також заплановано розгорнути українсько-французький проект зі створення сучасного патрульного літака.

Водночас Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що наразі постачання Росії кораблів «Містраль» неможливе.

У прифронтовій смузі затримано досвідченого бойовика.

21 квітня українські правоохоронці на території с. Новгородське, що під Горлівкою, затримали 26-річного чоловіка. У складі бандформування «ДНР» затриманий мав характерне прізвисько «Градус», яке йому дали за пристрасть до алкогольних напоїв. Після звільнення Дзержинська у липні 2014 року цей чоловік разом із іншими бойовиками «ДНР» втік до Горлівки. Він розповів, що за свою брудну роботу він отримував щомісячну платню у розмірі 1900 гривень.

Найближчим часом він зможе замислитися над своїми помилками в українській в’язниці.

Українські спецслужби виявили схованку зі зброєю поблизу селища Славне Мар’їнського району Донецької області, якою користувалися диверсанти бандформувань «ДНР» і «ЛНР». Зі сховища було вилучено військове спорядження російського виробництва, зокрема патрульний ранець компанії «Бетапром» (Казань), і продовольчий пайок виготовлений російською компанією «Воєнторг». Також оперативники вилучили зі схованки 2 гранатомети з боєприпасами, гранати, набої до автоматичної зброї і снайперської гвинтівки.

Ворожі диверсанти отримують суворе покарання.

У Чернігові суд засудив громадянина Росії до 9 років тюрми за шпигунство.Контррозвідка затримала шпигуна минулого березня, коли той мав із собою військову документацію під грифом «таємно».

За інформацією СБУ, диверсант під чужим іменем збирав розвіддані у сфері розробки та виготовлення військових технологій під прикриттям працівника громадської організації, що опікується боротьбою з корупцією. Шпигун також намагався вербувати українських військовослужбовців. Під час обшуку помешкання бойовика оперативники вилучили карабін Мосіна з оптичним прицілом, набої до стрілецької зброї та тротилову шашку.

21

Українські патріоти допомагають нашим захисникам на передовій.

Учора волонтери з Івано-Франківщини передали українським військовослужбовцям 2 медичних автомобілі.Авто стануть незамінною допомогою для вивезення поранених з поля бою та надання екстреної медичної допомоги. З грудня минулого року, з області на передову вже відправлено 5 автомобілів, теплий одяг, бензопили, і харчові продукти для воїнів АТО.

31323334

Волонтери Миколаївського благодійного фонду та політичні організації передали цінний вантаж для українських спецпризначенців з м. Очаків. Серед подарунків – лазерний дальномір, бінокль та ремінно-плечові системи для перенесення зброї та набоїв.

4142

Тернопільські школярі зустрілися з захисниками України.

Правоохоронці, які повернулися із зони АТО, розповіли юним українцям про ситуацію на сході та свої бойові будні. За словами директора, школа з перших днів неоголошеної війни намагається підтримувати бійців. Батьки та вихованці долучаються до волонтерської роботи, збирають гроші, продукти, речі першої необхідності.

515253545556

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар