Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Протягом минулої доби обстановка в зоні АТО зберігалася стабільно напруженою і контрольованою.

Вчора наші позиції 10 разів були обстріляні з 120-мм мінометів та 4 рази – з танків. Зафіксовано роботи ворожих БМП. Значно активізувалися снайпери бойовиків – зафіксовано 4 випадки їх роботи у Авдіївці, Пісках та Щасті. Незважаючи на ці провокації, наші військовослужбовці тримають периметр по всій лінії розмежування, і готові до будь-яких підступів противника.

Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Точки найбільш запеклого протистояння між нашими військовими і противником за минулу добу:

–        на Маріупольському напрямку – с. Широкине;

–        на Донецькому напрямку – район аеропорту та передмістя Горлівки (Майорськ та Ленінське);

–        на Луганському напрямку – м. Щастя, а також с. Сизе Станично-Луганського району. Там вчора відбулося тривале бойове зіткнення наших військових з бойовиками із застосуванням стрілецької зброї. Щільним вогнем у відповідь наші бійці змусили противника відступити.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, ще 1 – було поранено. Це сталося вчора увечері в районі селища Піски.

За даними розвідки, російська влада пропонує амністію для громадян, що відбувають покарання у російських колоніях. Умова виходу на волю – виїзд на Донбас і вступ до лав бандформувань «ДНР»і«ЛНР».

Вчора на Луганщині в районі села Красна Талівка на фугасі, закладеному диверсійно-розвідувальною групою противника, підірвався автомобіль наших прикордонників. Внаслідок інциденту 2 прикордонників були травмовані, їм надана необхідна медична допомога.

Через відсутність стійкого перемир’я на сході України ОБСЄ збільшить чисельність своїх спостерігачів на Донбасі. За словами Генерального секретаря організації Ламберто Заньєра, до початку літа їх кількість має досягти не менш, ніж 600 осіб.

Україна посилює військову співпрацю з західними партнерами.

Відучора розпочалися військові тренування «Фіарлес Гардіан» (в перекладі – «Безстрашний вартовий») за участі підрозділів оперативного призначення Національної гвардії України та військовослужбовців 173-ї повітряно-десантної бригади ЗС США. Бійці пройдуть артилерійські тренування та курси з тактичної розвідки і ведення інформаційних операцій. Зокрема, це співпраця з місцевим населенням в зоні конфлікту та протидія інформаційній агресії противника. Також до програми навчань входить установка захисних споруд, розмінування вибухонебезпечних предметів і заняття з тактичної медицини. Окрім самих бійців у навчаннях візьмуть участь 30 офіцерів-інструкторів, які згодом передаватимуть досвід американських військових у якості викладачів.

11121314151617181919-1

Американські військовослужбовці привезли з собою сучасне військове обладнання. Так, ЗСУ отримають 705 комплектів військового обмундирування, таку ж кількість бронежилетів, касок та інших захисних елементів, 85 приладів нічного бачення, і понад 200 радіосистем.

За підсумками навчань Президент України провів телефонну розмову з Віце-Президентом США.

Джозеф Байден повідомив Петру Порошенку, що Сполучені Штати готові надати Україні кредитні гарантії у розмірі 1 млрд. доларів у рамках фінансової підтримки у 2015 році. Також американський високопосадовець повідомив, що США готові профінансувати проекти для надання гуманітарної допомоги вимушеним переселенцям та постраждалим через війну на Донбасі.

Також на Чернігівщині тривають навчання наших артилеристів, які керують реактивними системами залпового вогню «Град». Більшість гармашів – мобілізовані бійці. Вони призвані у ході четвертої хвилі часткової мобілізації з Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської та Запорізької областей.

21222324252628

Українських правоохоронців нагородили за мужність, проявлену в зоні АТО.

Дванадцять бійців спецбатальйону «Львів», у тому числі командир цього підрозділу отримали високі державні нагороди. Нагородження відбулось у Львівському державному університеті внутрішніх справ. Указом Президента України Петра Порошенка за особисту мужність та відвагу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, командир батальйону «Львів» майор міліції Ігор Вольський нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Ще одинадцять бійців батальйону наказом міністра внутрішніх справ нагороджені нагрудним знаком «За відвагу в службі». 24 бійцям присвоєні чергові звання.

313233

По всій Україні тривають антитерористичні заходи.

Селидівські міліціонери затримали двох мешканців Донеччини, які перебували в розшуку за участь в НЗФ. Один із зловмисників з автоматичною зброєю та гранатометом «Джміль» раніше охороняв блокпост бойовиків в с. Карлівка, що на західній околиці Донецька. За це йому було обіцяно грошову винагороду, яку він, однак, не отримав. Обох «невдах» передали співробітникам СБУ.

Служба безпеки України затримала у Дніпропетровську озброєного бойовика бандформування «Восток», який готував низку терактів у місті. Затриманий був розвідником і сапером у лавах бандформування «ДНР» з весни минулого року, і певний час перебував у складі НЗФ «Меч» на чолі з сумновідомим Бєзлєром. У Дніпропетровську злочинець мав зібрати інформацію про зведення захисних споруд та про охорону важливих інфраструктурних об’єктів міста. Під час затримання бандита, у нього вилучили 3 бойові гранати та пістолет.

Того ж дня неподалік м. Новомосковськ оперативники виявили схованку зі зброєю, де були 3 гранатомети РПГ, 10 гранат РГД-5 та тротилову шашку.

4142

Спецслужби затримали харків’янина, який на замовлення проросійських бойовиків виготовляв фальшиві автомобільні номери. Для розробки макетів зловмисник використовував автомобільні номери так званої «Республіки Абхазія» (окупована Росією частина Грузії). Правоохоронці вилучили електронні та друковані варіанти ескізів номерних знаків так званої «ЛНР» та бланки  номерів українського, російського та європейського зразків.

5152

Вчора двоє військовослужбовців Збройних сил України потрапили у ДТП.

Цей інцидент стався на автодорозі Гродівка-Очеретине, на відстані 2 км від м. Димитрове на Донеччині. Один з потерпілих, який знаходився за кермом автомобіля ВАЗ-2106, не впорався з керуванням, з’їхав на узбіччя дороги та врізався в дерево. Обидва військовослужбовці перебувають в лікарні, їх життю нічого не загрожує.

На окупованому Донбасі поглиблюється гуманітарна криза.

За оперативною інформацією, вчителі м. Красний Луч (окупована частина Луганщини) направили звернення до ватажків бандформування «ЛНР» з вимогою негайно погасити заборгованість по заробітній платі. У разі невиконання своїх вимог педагоги погрожують оголосити страйк.

Так зване «Міністерство палива та енергетики ЛНР» готується провести кампанію з «націоналізації», а фактично крадіжки  автозаправних станцій на окупованій частині Луганщини, для їх подальшої передачі під контроль осіб, які пов’язані з російськими паливо-енергетичними бізнес-структурами.

У окупованій Макіївці близько 800 ув’язнених місцевої колонії здійснюють цілодобове пошиття одягу для бойовиків.

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців.

На Миколаївщину повернулись бійці спецбатальйону «Миколаїв», яких змінили на території проведення антитерористичної операції їх товариші по службі. До складу батальйону увійшли як новачки, так і досвідчені бійці, які неодноразово несли службу в зоні АТО.

61626364

Міліціонери Хмельниччини здали кров для поранених колег.

Працівники Шепетівського міськвідділу міліції долучилися до Всеукраїнської благодійної акції «Від щирого серця» та здали кров для поранених побратимів. В акції взяли участь дільничні інспектори, патрульні, оперативники – загалом понад 20 працівників міськвідділу. Міліціонери вже вдруге допомагають своїм колегам в зоні АТО. Вони сподіваються, що їх кров дасть змогу врятувати життя нашим героям.

Західні партнери також надають допомогу пораненим захисникам України.

Через пункт пропуску «Рава-Руська» на українсько-польському кордоні в’їхав вантажний автомобіль з гуманітарним вантажем з США.

На борту машини було понад 4 тонни медичних препаратів та засобів гігієни для Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України у Києві.

А тепер – ще одна історія про українського офіцера.

Наймолодший в країні Герой зовсім не хизується своїми подвигами, він скромно мовчить про те, як ризикував життям, як Моторола пропонував за нього викуп у 25 тисяч доларів, як нищив ворожі танки і з осколками в попереку не кидав поле бою. Важко уявити, що Герой навіть не думав бути офіцером: після школи чоловік отримав професію вчителя танців.

Щоправда, після строкової служби в армії Володимир вирішив залишитися у Збройних силах. Закінчив Львівську академію Сухопутних військ та став командиром взводу, а потім і роти у 30-й окремій механізованій бригаді.

Антитерористична операція для Володимира почалась в березні минулого року. З того часу його штурмова рота брала участь у важких боях під Степанівкою, Савур-Могилою, Лутугиним, Красною Поляною.

Під Дебальцевим в лютому 2015 року рота героїчного командира отримала задачу зачистити селище Логвинове від бойовиків. Бій тривав цілодобово, стрільба не затихала ні на хвилину. Штурмова рота Володимира Гринюка знищила більше 3 десятків бойовиків і три одиниці ворожої бронетехніки. Командир, незважаючи на поранення, продовжував здійснювати управління військами. З-під Дебальцевого його рота вийшла з мінімальними втратами.

Зараз герой мріє лише про одне – вигнати ворога та встановити мир на українській землі.

71

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар