Кіровоградські лісівники: і дуби посадили, і військовим допомогли (ФОТО)

Збудувати будинок, виростити дитину, посадити дерево – святий заповіт українця. І сьогодні декілька сотень кіровоградців наблизились до його втілення – висаджували молоді дуби в урочищі «Чорний ліс».

На Х Всеукраїнську акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках» з’їхались школярі зі Знам’янського району, вихованці ДЮЦу, студенти філологічного факультету КДПУ ім. В. Винниченка, волонтери «Громадської Варти», активісти та лісівники області. Мало того, навіть журналісти відклали свої фотоапарати і записники, засукали рукава та взялися до роботи – саджали молоді дубки.

Процес висадки нових дерев не можна назвати тяжким – кіровоградські лісівники постарались і зробили його максимально комфортним: підготували ріллю, якісний інвентар, провели інструктаж про те, як правильно садити дерева. На кожній смузі лунки робив кваліфікований спеціаліст (це найважча і найвідповідальніша робота). Залишалося лише поставити дубок у ямку і притоптати. Нашим поводирем у світ лісу став Анатолій Григорович, історик за фахом, який 10 років свого життя присвятив лісівництву. Саме він поділився маленькими секретами того, як правильно садити дерево, щоб воно прийнялось.

«Для початку робиться невеличка ямка. Туди кладеться саджанець, а потім засипається землею і щільно втрамбовується, – розповідає Анатолій Григорович. – Робиться це з допомогою спеціального інструменту – “меча Колосєва”. Він дозволяє зробити ямку і щільно “запакувати” коріння у землю. Якщо землю втрамбувати погано – повітря буде сушити коріння і є висока вірогідність того, що дерево не приживеться”.

З розповіді Анатолія Григоровича ми також дізнались, що чим молодше деревце, тим більше шансів, що воно прийметься, тому краще використовувати саджанці висотою 30-50 см.

Після того як ділянка була засаджена, розпочався запеклий аукціон на допомогу військовим. Продавши чималу купу саджанців, лісівникам вдалося зібрати майже 6000 грн, які будуть передані у благодійний фонд при торгівельно-промисловій палаті і використані на потреби військових у зоні АТО.

Загалом цього року на Кіровоградщині планується створити 670 га лісу, з яких 567 га вже втілено у життя. Сьогоднішня акція не лише розширила територію лісових масивів, а й наблизила людей до розуміння цінності природи, на прикладі показала, якою тяжкою працею і як довго створюється одне дерево.

Після праці на ріллі всіх чекали подарунки і смачний обід на природі. Чого, чого, а гостинності кіровоградським лісівникам не позичати!

 

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар