Рік ведення АТО: терористи продовжують обстріли (РНБО)

Сьогодні – рік, як Україна розпочала антитерористичну операцію проти зухвалого і ганебного нападу з боку Росії та її найманців на сході України. Незважаючи на величезні сили ворога та відсутність будь-яких принципів з боку нападника, Україна вистояла у найвразливіший момент після перемоги Революції Гідності. Завдяки українським військовослужбовцям, добровольцям, волонтерам і усім патріотам – Україна стала єдиною як ніколи, а її армія – однією з найпотужніших у Європі.  Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник  Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник. Світ також усвідомлює загрозу російської агресії. Дії Президента, усієї влади та країни спрямовані саме на досягнення миру та подальшої інтеграції країни у європейську спільноту.

Проросійські бойовики не припиняли збройних провокацій проти українських військовослужбовців навіть під час релігійного свята Великодня. Протягом останньої доби противник застосовував озброєння, яке заборонено Мінськими домовленостями, на Донецькому і Маріупольскому напрямках.

Зокрема, зафіксовано 9 обстрілів позицій сил АТО з 120-мм мінометів та 8 випадків застосування 122-мм артилерії проти українських військових. Крім того, бойовики завдали 4 танкових удари по позиціях сил АТО.

Найгарячішими точками були населені пункти поблизу Донецького аеропорту, насамперед, селище Піски, Опитне, Водяне, Авдіївка та район шахти Путилівська.

Також у Луганській області під вогонь ворога потрапили українські позиції біля Новотошкінського та Трьохізбенки.

В районі Авдіївки відбулося бойове зіткнення. Українські військовослужбовці дали гідну відсіч окупантам.

Також після нетривалого затишшя відновилися бойові дії в районі селища Широкине, що неподалік Маріуполя. Бойовики 8 разів атакували блокпост військовослужбовців Національної гвардії України, використавши міномети, гранатомети, стрілецьку зброю і танк. Біля Широкиного також знаходяться міжнародні спостерігачі з моніторингової місії ОБСЄ. Згідно зі звітом місії, спостерігачі підтвердили, що незаконні збройні формування випустили щонайменше 49 снарядів та застосували 122-мм артилерію по позиціям українських військових. Окрім зухвалого порушення перемир’я, бойовики ще й відмовили спостерігачам у доступі до Широкиного.

Глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ посол Ертугрул Апакан вже привернув увагу до грубих порушень Мінських домовленостей з боку проросійських бандформувань.

Нагадаємо, що Україна сумлінно виконує усі пункти Мінських угод, а наші сили стріляють лише у разі прямої загрози життю наших військовослужбовців.

Противник також продовжує активну повітряну розвідку. За добу, що минула, українські військові зафіксували 21 БПЛА уздовж усій лінії розмежування.

За останню добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, ще 6 – було поранено.

На тлі провокативних дій з боку бойовиків, до України збирається черговий непроханий псевдо-гуманітарний конвой з Російської Федерації. За повідомленням російської сторони, 24-а колона з так званою «гуманітарною допомогою» вже збирається. Слід зазначити, що активність бойовиків завжди зростає одразу після прибуття таких російських конвоїв.

Водночас у стані бойовиків тривають внутрішні чвари

Так, загони так званої «ЛНР» усе частіше вступають у збройні протистояння з проросійськими «казаками» через перерозподіл сфер впливу на тимчасово окупованих територіях Луганської області.

Українські спецслужби перекривають канали фінансування бойовиків

Служба безпеки України затримали залізничний потяг у Попаснянському районі Луганської області, який перевозив понад 100 тонн сульфату амонію з тимчасово окупованих територій. Сировину мала бути продана, а кошти сплачені ватажкам бандитів з «ЛНР». Завдяки пильності наших правоохоронців, у бойовиків стане ще менше грошей для вчинення своїх злочинів.

Незважаючи на важкі умови та небезпеку воїни антитерористичної операції святкують Великдень

Українські військовослужбовці вірні традиціям та відмітили світле свято Великодня.

До військових, які служать на передовій, завітали священнослужителі. Представники духовенства разом із військовослужбовцями помолилися за мир в Україні. До привітань долучилися і місцеві мешканці, які відсвяткували разом зі Збройними силами.

1112

Також у Краматорську пройшли урочистості з приводу релігійного свята. Присутні священики та військові капелани освятили паски, крашанки та інші продукти, які доставили на передову волонтери від небайдужих і вдячних українців.

212223242526

Міжнародна спільнота підтримує Україну та мирне врегулювання конфлікту

Сьогодні в Берліні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії для обговорення подальшого виконання Мінських домовленостей та про можливе введення миротворчих сил на Донбас. Водночас увесь цивілізований світ не має жодних ілюзій щодо головного підбурювача конфлікту на Сході України. Так, Голова комітету міністрів Ради Європи Дідьє Рейндерс заявив, що ПАРЄ не планує повертати Росії права голосу допоки не буде прогресу у виконанні мирних угод. Він зазначив, що позиція ПАРЄ щодо Росії навряд чи зміниться до кінця 2015 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар