РНБО: За минулу добу загиблих військових немає (ФОТО)

Ситуація в зоні АТО залишається стабільно напруженою і повністю контрольованою. Збройні провокації противника не припиняються по всій лінії зіткнення. Вчора було зафіксовано 3 факти обстрілів наших позицій зі ствольної артилерії, а також 3 випадки застосування танків противника. В районі Бахмутської траси (с. Золоте і с. Кримське) відбулося 2 бойових зіткнення наших військовослужбовців з противником.

Про це розповів сьогодні на брифінгу речник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник. Атаку ворога відбито без втрат. Місцями найбільшого напруження залишаються: на Маріупольському напрямку – с. Широкине, на Донецькому напрямку – район Донецького аеропорту та передмістя Горлівки, на Луганському напрямку – села поблизу Бахмутської траси та район Станиці Луганської.

Противник значно активізував повітряну розвідку. Протягом доби зафіксовано 19 ворожих БПЛА по всій лінії зіткнення. Ще 2 безпілотники вели авірозвідку на адміністравний межі з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим та над морським портом Бердянська.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

Україна зразково виконує Мінські домовленості. Спеціальна моніторингова ОБСЄ в Україні у своєму останньому звіті підтвердила, що Збройні сили України відвели усе важке озброєння на відстані, що передбачені Мінськими домовленостями.

Водночас бойовики чинять систематичні перепони роботі міжнародної місії. Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва, вимагає припинити тиск і залякування спостерігачів місії ОБСЄ на сході України, які регулярно трапляються з боку бойовиків. За його словами, погрози і стрілянину в бік місії більше терпіти не можна, і ОБСЄ підтримує направлення миротворчої місії на Донбас. Ідею запрошення миротворців для врегулювання конфлікту також підтримав Президент Польщі Броніслав Коморовський.

1112

У ході візиту до України глава польської держави зазначив, що Росія систематично порушує Мінські домовленості, і права людини в окупованому Криму. Президент Коморовський наголосив, що Україна та Польща мають єдину позицію щодо необхідності подальшого продовження санкцій через російську агресії на сході України.

Міжнародні правозахисні організації засуджують воєнні злочини, скоєні проросійськими бойовиками.  Правозахисники з організація «Емністі Інтернешнл» назвали «шокуючими» нові докази вбивств українських військовослужбовців, що були скоєні бойовиками, і закликають до негайного розслідування грубих порушень прав людини. Згідно з повідомленням організації, бойовики застосовують тортури та вбивають захоплених полонених українських солдатів, що підпадає під визначення воєнного злочину. Нагадаємо, що днями в українських ЗМІ було опубліковано чергове підтвердження цих злочинів – один з ватажків бойовиків на прізвисько «Моторола» відкрито зізнався у вбивстві 15 полонених українських військовослужбовців. Україна докладає усіх зусиль, щоб звільнити наших воїнів з полону. Злочини бойовиків не залишаться безкарними – кожного буде притягнуто до відповідальності.

Українська Армія проводить навчання і зміцнює свої сили. На Львівщині у 184-му навчальному центрі Академії сухопутних військ завершується курс бойових навчань для мобілізованих бійців. Військовослужбовці виконали стрільби зі стрілецької зброї, гранатометів, артилерії та бойових машин. Військові повністю засвоїли програму підготовки за різними військово-обліковими спеціальностями та підтвердили високий рівень бойових навичок, щоб дати гідну відсіч ворогу.

212223242527

Поранені воїни перед Великоднем отримали статус учасників бойових дій. Командування Національної гвардії відвідали поранених військовослужбовців, які перебувають на лікуванні у п’яти лікарнях Києва. В.о. командувача НГУ генерал-лейтенант Балан подякував військовим за неабияку вірність своєму народові, вручивши їм посвідчення учасників бойових дій і нагрудні знаки «За доблесну службу». Окремо командування відзначило солдата Миколу Світельського. У лютому цього року під час виконання бойового завдання група, до складу якої входив Микола, прорвала оборону російсько-терористичних угруповань. Під час запеклого бою незаконним збройним формуванням було завдано значних втрат та не залишено жодних шансів на перемогу. Під час операції хлопець отримав поранення, проте, продовжував вести бій. За свій вчинок цей мужній воїн був нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

31323334353637383939-139-239-339-439-539-639-7

Автопарк української армії поповнилися ще однією бронемашиною вітчизняного виробництва. Демонстрація машини «Барс-8» відбулася на полігоні Національної гвардії в Нових Петрівцях. «Барс-8» має броньовану кабіну, потужне шасі, просторий кузов і підвищену вантажопідйомність. У 2015 році для Національної гвардії України замовили 90 бронемашин «Барс».

41

Українські спецслужби затримують проросійських диверсантів. СБУ затримала 10 підривників, які готували низку провокацій та диверсії в Одесі 10 квітня під виглядом протестних акцій. Злочинці діяли під прикриттям громадської організації, яка цинічно використовувала трагедію 2 травня 2014 року для підбурювання громадян на провокаційні дії. Російські спецслужби забезпечували фінансування та підтримку цих акцій.

Групу очолював колишній співробітник одеського спецпідрозділу «Беркут» на прізвисько «Кубінець». У нього вилучено деталі саморобних вибухових пристроїв, 5 літрів хімічної речовини для виготовлення вибухівки, пістолети, холодну зброю, пляшки із запалювальною сумішшю, бронежилети, російські прапори та «георгіївські» стрічки.

Диверсійна група отримувала інструкції через російський координаційний центр, який очолює громадянка України на прізвисько «Гюрза», яка причетна до організації ряду терактів в Одесі.

51525354

За інформацією СБУ, кошти подібним неіснуючим громадським організаціям надають колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров, колишні народні депутати Олег Царьов та Володимир Олійник, які наразі переховуються від українського правосуддя у Москві.

У ході відпрацювання м. Красногорівки Донецької області бійці батальйону «Київ-1» спільно зі Збройними Силами України затримали 2 місцевих мешканців, що підозрюються у сепаратизмі. Під час обшуку у них були вилучені зброя і боєприпаси. У одного з них в будинку зберігалася російська військова форма. Крім цього, недалеко від Курахово розвідувальна група «Київ-1» виявила схованку з боєприпасами. Добре замаскований і замінований склад з продуктами харчування, зброєю і боєприпасами був розташований в лісопосадці. Там же були знайдені одяг, амуніція, картки з фотографіями місць розташування баз ЗСУ та військової техніки.

616263646566

В пункті пропуску «Просяне» на Луганщині українські прикордонники затримали чоловіка, причетного до діяльності незаконних збройних формувань, який намагався виїхати в Росію на автобусі.

Також українські правоохоронці вилучають нелегальну зброю у зоні АТО. На околицях Рубіжного Донецької області оперативники виявили схованку зі зброєю та боєприпасами бойовиків. Було вилучено два гранатомети РПГ-26, бойові гранати і тротилові шашки. Бойовики планували використати зброю для вчинення диверсій на території України.

7172

Поблизу контрольного пункту «Лисичанськ» наші силовики виявили вибуховий предмет. Співробітники ДСНС встановили, що це касетний боєприпас від реактивної установки «Смерч». Небезпечну знахідку вивезли для знешкодження. На час проведення спецзаходів пропуск осіб та транспортних засобів тимчасово був припинений.

На окупованому Донбасі поширюються протестні настрої. На території, що контролюється бандформуванням «ДНР», окупаційна адміністрація збільшила тривалість робочої зміни для шахтарів – з 6 до 8 годин. Близько півсотні працівників шахти імені Кірова в Макіївці зібралися біля адміністрації шахти з вимогою залишити колишні нормативи роботи під землею.

Наші правоохоронці допомагають підтримувати порядок своїм колегам на сході України. Вчора шестеро вінницьких слідчих вирушили у відрядження в зону АТО. Вони допомагатимуть колегам зі східних областей розслідувати тяжкі та особливо тяжкі злочини. Усі вони – добровольці.

81828384

Поширити:

Залишити коментар:

коментар