Стали відомі мотиви замаху на нардепа Березкіна

Брати Дяченки хотіли помститися народному депутату Станіславу Березкіну за те, що він розкрив земельну аферу.

Про це повідомляє “Комерсант“.

Кіровський районний суд Кіровограда засудив до 11 років позбавлення волі колишнього співробітника Служби безпеки України Андрія Дяченка. Його звинуватили у замаху на життя народного депутата Станіслава Березкіна.

За даними слідства, у 2012 році у Березкіна виник конфлікт із братом засудженого, місцевим підприємцем Павлом Дяченком. Від одного з жителів Кіровоградської області народному депутату стало відомо, що Павлу Дяченку вдалося приватизувати земельну ділянку у Кіровограді, яку раніше міськрада передала йому в оренду.

Станіслав Березкін звернувся з відповідними запитами до правоохоронних органів. Проведена перевірка встановила, що приватизувати землю Павло Дяченко зміг за допомогою підроблених документів. За рішенням суду він був змушений повернути земельну ділянку у власність міста.

Незадоволений діями народного депутата підприємець вирішив йому помститися. Для цього він залучив свого брата – на той момент діючого оперативного співробітника управління СБУ в Кіровоградській області Андрія Дяченка.

Офіцер СБУ зібрав саморобний вибуховий пристрій, компоненти якого він легально замовляв в інтернет-магазинах. Посилки забирав самостійно в поштовому відділенні, використовуючи при цьому паспорт іншої людини. 21 грудня 2012 року він поклав вибуховий пристрій в клітинку камери схову автостанції “Кіровоград-1”.

Станіслав Березкін наказав своїм охоронцям забрати посилку, але розпорядився залишити її на вулиці, недалеко від свого офісу. Викликані співробітники міліції встановили, що в посилці знаходиться вибуховий пристрій потужністю близько 300 г в тротиловому еквіваленті.

Вже через кілька днів за підозрою в спробі вбивства народного депутата був затриманий Андрій Дяченко. Павло Дяченко встиг сховатися, був оголошений у розшук і в середині жовтня цього року затриманий в Кіровограді.

Тим часом адвокати Андрія Дяченка вже подали апеляцію. Вчора “Комерсанту” не вдалося зв’язатися з захисниками засудженого, однак джерело видання, знайоме з деталями розслідування, на умовах анонімності розповіло, що вибуховий пристрій, виявлений в посилці, був непрацездатним, і ні Андрій Дьяченко, ні його брат Павло свою провину не визнають.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар