Новгородківці дізналися звідки взялася «Слава Україні!» (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Днями у Новгородкіському навчально-виховному комплексі №1 відбулася презентація документально-історичного фільму «Холодний Яр. Воля України або смерть!». 

Представляли його: кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко (м. Кіровоград), який і коментує висвітлені у фільмі події; Оксана Левкова – продюсер фільму, директор ВГО «Не будь байдужим!» та Владислав Куценко – керівник військово-історичного клубу «Повстанець», який знімався у цьому фільмі.

Холодний Яр – це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад того, як невеликі числом, але сильні духом люди можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом. На жаль, мало хто знає, що після того, як московська червона орда захопила Україну, над Дніпром існувала своєрідна «республіка», яка під українським національним синьо-жовтим прапором УНР та чорним прапором Холодного Яру з надписом «Воля України або смерть!», вела запеклу збройну боротьбу аж до 1922 року.

Саме про цю боротьбу українського народу відзнято фільм за мотивами однойменної книги Юрія Горліса-Горського «Холодний Яр». Він був знятий за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» та продакшн-студії «Диваки продакшн».

Під час перегляду стрічки діти дізналися про не таке вже й далеке, але ретельно приховане минуле рідної землі. І Холодноярська республіка я однією з таких штучно схованих сторінок. Так назва «Холодний Яр» стала назвою не тільки цілої місцевості, а й всієї бойової організації. В її лавах можна було зустрінути полтавців, тавричан, херсонців, галичан, українців-козаків з Кубані та Дону, жителів сучасної Кіровоградщини. До речі, привітання «Слава Україні!» вперше з`явилося серед повстанців Холодного Яру.

І книга, і фільм особливо актуальні сьогодні, коли проросійські терористи знову намагаються загнати нас у московські стайні, відібрати волю і незалежність. Сьогодні, як і в ті минулі роки, український люд став на захист своєї Вітчизни, а Москва знову розділяє нас, щоб легше було володарювати. Ми переможемо, бо знаємо, як це робити — про це з глибини віків доносять нам наші славетні предки.

Ольга Лісова для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар