Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

Президент України Петро Порошенко присвоїв звання Героя України чотирьом військовим командирам, які проявили мужність, героїзм, високий рівень професіоналізму, відстоюючи суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України.

Зокрема найвищу державну відзнаку отримали підполковник Василь Зубанич зі 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади, підполковник Сергій Собко з 30-ї окремої механізованої бригади, майор Олександр Порхун з 95-ї окремої аеромобільної бригади, та старший лейтенант Володимир Гринюк.

11121314

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко, військовослужбовці не давали ані шансу окупанту просунутись вглиб української території, й мужньо відбивали усі атаки ворога. До переліку численних подвигів нагороджених офіцерів входить битва за Луганський аеропорт, оволодіння стратегічною висотою Савур-Могила, оборона та вихід з Дебальцевого, завдяки яким українська армія змогла запобігти значних втрат та успішно провести операцію зі звільнення сил з оточення разом з військовою технікою.

Також за сумлінну службу та успішне виконання бойових завдань полковник Андрій Грищенко (72-а окрема механізована бригада) та командир 93-ї окремої механізованої бригади полковник Олег Мікац були нагороджені орденом Богданом Хмельницького III ступеня.

Глава держави зазначив, що армія стала одним з найважливіших соціальних ліфтів в українському суспільстві. Військові, які хоробро проявили себе на службі на Сході України, заслуговують на гідне визнання. Зокрема, 8 командирів бригад призначено на вищі посади у Збройних Силах, 5 командирів батальйонів призначено на посади командирів бригад, 16 — на посади заступників командирів бригад, 22 заступників командирів батальйонів призначено на посади командирів батальйонів.

Протягом минулої доби відзначається деяке зменшення інтенсивності ворожого вогню на сході України. Водночас напружена обстановка зберігається практично на всіх напрямках зони АТО, за винятком східної частини Луганської області. Вже сьогодні, після опівночі, бойовики здійснили дві збройні провокації проти наших військових. Традиційно, у випадку явної загрози життю наших військовослужбовців, ворог отримує адекватний удар у відповідь.

Особливо неспокійною ситуація залишається в районі Донецького аеропорту – на цей сектор оборони припадає понад половина випадків порушення режиму тиші з боку бойовиків. Окрім мінометів та стрілецької зброї, вчора зафіксовано 3 танкових обстріли та 1 артилерійський удар бойовиків по наших позиціях.

Також бойовики не припиняють спроб захопити с. Широкине під Маріуполем – вчора зранку там ішов сильний бій. Атаки ворога успішно відбиті. Також у цьому районі інтенсивно працюють члени місії ОБСЄ, які фіксують порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків. Зокрема, 21 березня, польовий командир одного з підрозділів НЗФ «ДНР» відмовився забезпечити «зелений коридор» для доставки гуманітарної допомоги мешканцям с. Широкине на прохання представників місії ОБСЄ. Також член НЗФ також почав вимагати від спостерігачів припинити польоти безпілотників місії ОБСЄ над позиціями так званої «ДНР», аргументуючи це тим, що спостерігачі не мають доступу до цього населеного пункту без його дозволу. Подібні дії є кричущим порушенням Мінських угод та міжнародного права, де чітко визначається, що місія ОБСЄ повинна мати вільний доступ до будь-яких ділянок у зоні конфлікту.

Також спостерігачі місії ОБСЄ знаходять все більше доказів того, що бойовики не відвели усе важке озброєння від лінії розмежування. Зокрема, місія побачила групу з 15-20 танків, які проходили бойові навчання біля м. Олександрівськ Луганської області, що перебуває під тимчасовим контролем так званої «ЛНР». Зазначимо, що цей населений пункт перебуває на відстані 15 км від лінії розмежування, таким чином, важке озброєння бойовиків має залишити цю територію.

Противник продовжує вести активну повітряну розвідку: протягом минулої доби було зафіксовано польоти 10 безпілотників в районі н.п Сартана, Маріуполь, Красна Талівка.

За минулу добу в ході бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 8 отримали поранення.

За даними розвідки, впродовж останніх днів бойовики нарощують свої угруповання в районі Донецька. На напрямках Макіївка-Донецьк, Шахтарськ-Донецьк, Донецьк-Красногорівка зафіксовано переміщення колон військової техніки противника, у складі кожної з яких – БМП, артсистеми, вантажівки з боєприпасами і особовим складом, російські танки Т-72 і Т-72Б. Російська сторона здійснює приведення загонів НЗФ до стандартів механізованих бригад ЗС РФ. Тривають активні навчання мотострілецьких та артилерійських підрозділів бойовиків.

Українські спецслужби продовжують боротьбу зі злочинцями на сході України.

Служба безпеки України викрила міжрегіональне злочинне угруповання, члени якого у здійснили ряд важких злочинів у зоні АТО – викрадення людей, мародерство, контрабанда тощо. Саме під час затримання представників цієї банди у Волновасі загинув капітан СБУ Віктор Мандзик, який виявив контрабандний вантаж алкоголю і тютюну. Наразі затримано 16 осіб, серед яких є офіцери Міністерства внутрішніх справ  та Служби безпеки України у Краматорську, які за неправомірну винагороду виписували фальшиві перепустки в зону АТО. Наразі всі кримінальні провадження щодо вбивства офіцера СБУ, викрадення людей, незаконного володіння зброєю та контрабанди об’єднано в єдине провадження. За словами Голови СБУ Валентина Наливайченка, злочинне угруповання, яке діє на території Донецької та Дніпропетровської областей, й бандити, які викрадали людей і застосовували зброю проти правоохоронців – єдина банда. Наливайченко підкреслив, що справу буде доведено до кінця.

21

Українська армія щоденно підвищує боєздатність своїх підрозділів.

На полігоні у Дніпропетровській області триває підготовка мобілізованих військовослужбовців.  Командири взводів на практиці відпрацювали дії підрозділів під час здійснення маршу, зайняття опорного пункту умовного противника та організацію його оборони з виконанням бойових стрільб. До проведення навчань залучаються командири та інструктори, більшість з яких брали участь у бойових діях у зоні АТО.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

На Рівненському загальновійськовому полігоні триває активна фаза підготовки мобілізованих. З військовослужбовцями вже провели комплекс занять з військових дисциплін для якісної підготовки особового складу до виконання бойових завдань. Крім вогневої, тактичної та спеціальної підготовки військові посилено вивчають українське та міжнародне право, слухають лекції з воєнно-ідеологічної підготовки та співпраці між військовими та мирним населенням, вивчають військово-політичну обстановку в державі та світі.

41424344454647484949-149-2

Триває ротація українських підрозділів на сході України.

Учора на рідну Кіровоградщину повернулися наші військовослужбовці, які впродовж року захищали територіальну цілісність держави. Своїх захисників зустріли рідні та патріотичні кіровоградці. Тепер на більшість воїнів чекає демобілізація, а підрозділ буде укомплектовано свіжими мобілізованими силами.

5152535455565859

З Тернополя в зону АТО вирушили півсотні бійців спецбатальйону «Тернопіль», аби змінити своїх колег, що забезпечують правопорядок в населених пунктах, контрольованих українськими військами.

Для десяти добровольців це перша поїздка у зону АТО. Про новачків подбають більш досвідчені колеги, які неодноразово були на Донбасі.

61626364656667

Українці допомагають своїм захисником на передовій.

Мешканці Миколаївщини відправили гуманітарну допомогу для наших військових в зоні АТО та мирних мешканців Донбасу. Це вже третій вантаж від небайдужих миколаївців. У складі вантажу – все найбільш необхідне: бакалія, овочі, фрукти, консервація та кондитерські вироби. Крім продуктів харчування на схід також відправлено лікарські препарати, теплі речі та буржуйки.

7172

Луганщина обирає майбутнє в складі єдиної України.

Три дні на Луганщині тривала акція «Ми – Єдина Україна!». Волонтери, правоохоронці та митці побували у Кремінському районі, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Старобільську. Учасники акції зробила чимало добрих справ: привезли гуманітарну допомогу для поранених, які лікуються у Лисичанській лікарні, та дітей з Кремінського інтернату. Також від них наші військовослужбовці отримали запчастини та продукти харчування, а жінки-міліціонери – подарунки. Мешканці української Луганщини мали змогу відвідати виставку картин та благодійні концерти для мешканців українських міст і військовослужбовців, які організували активісти.

Американські партнери підтримують Україну у боротьбі з агресором.

Вчора Палата представників США прийняла резолюцію під назвою «Заклик до Президента США надати Україні військову допомогу для захисту її суверенітету та територіальної цілісності». Документ закликає Президента США надати Україні летальну оборонну зброю для захисту від неспровокованої та тривалої російської агресії.

81

Поширити:

Залишити коментар:

коментар