РНБО: конфлікт навколо Донецького аеропорту триває (ІНФОГРАФІКА, ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Обстановка у зоні АТО залишається неспокійною на всіх напрямках. Окрім масованого застосування стрілецької зброї, щільного гранатометного і мінометного вогню, вчора наші позиції 5 разів були обстріляні з танків, і двічі – з артилерії. Також зафіксовано 2 випадки ведення артилерійського вогню безпосередньо по м. Авдіївка. Особливу активність ворог проявляє у Широкиному, в районі Донецького аеропорту (йдеться, перш за все, про сел. Піски та м. Авдіївку) та поблизу Бахмутської траси.

Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Вже сьогодні вночі зафіксовано 3 випадки кричущого порушення режиму тиші з боку противника. По наших позиціях в районі с. Оріхове, що на Бахмутській трасі був випущений повний залп з РСЗВ «Град». Поблизу с. Сокільники, у цьому ж районі відбулося бойове зіткнення українських військових з ворогом. Атаку відбито. Також під мінометний вогонь бойовиків потрапили наші частини в Широкиному.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 6 – було поранено.

За даними розвідки, керівництво ЗС РФ проводить ротацію підрозділів окупаційного контингенту на Донбасі, який з грудня минулого року виконує завдання на території України, переважно на півдні зони АТО. Також зростають обсяги постачань з Росії військової техніки, боєприпасів та найманців. Ці смертоносні вантажі транспортуються через тимчасово непідконтрольну Україні ділянку кордону, насамперед, – на територію Луганської області.

Також, за оперативною інформацією, низка російських військово-спортивних клубів організували нелегальний канал участі громадян РФ у бойових діях проти сил АТО на сході України. Шанувальники екстремального туризму з присмаком крові проходять спеціалізовану військово-тактичну підготовку на території Росії, та згодом виїжджають на Донбас. Також встановлено, що бойовики бандформування «ДНР» з метою збору інформації на звільнених Україною територіях використовують неповнолітніх.

Водночас на окупованих територіях поглиблюється соціально-економічна криза: через відсутність дієвої банківської системи на окупованій території Донеччини існують серйозні проблеми з безготівковими розрахунками, що ускладнює отримання місцевим населенням соціальних виплат і зарплатні.

Вбивці офіцера СБУ на Донеччині уже затримані. У результаті спецоперації МВС, СБУ і Генпрокуратури вже затримано 11 підозрюваних, в тому числі 4 безпосередніх учасників інциденту, що призвів до загибелі офіцера СБУ у Волновасі. Вісім членів банди затримані в Дніпропетровську, решта – на території Донецької області. Безпосередній вбивця не затриманий. У результаті обшуків у них вилучили 9 автоматів, кулемет РПК, 6 гранатометів, гранати і набої. Інші учасники бандформування розшукуються.

Українські правоохоронці знайшли ще один арсенал зброї бойовиків. 21 березня міліціонери Красноармійська спільно з бійцями добровольчого батальйону в одному зі складських приміщень виявили схрон зі зброєю та символікою бандформувань «ДНР» і «Оплот».

При огляді приміщення були виявлені два ручних протитанкових гранатомети, обріз мисливської рушниці, штик-ніж, патрони, 2 детонатори зі шматками дроту, бронежилет, символіка незаконних збройних формувань, топографічні карти, агітаційні матеріали.

Держава нагороджує мужніх рятувальників Донеччини. Президент України Петро Порошенко високо оцінив роботу Донецького гарнізону ДСНС та відзначив державними нагородами кращих рятувальників, які постійно проявляють мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Так, Указом Президента України орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагороджено начальника Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Донецькій області генерал-майора Миколу Ільченка. Саме завдяки його організаторським здібностям Донецький підрозділ ДСНС здатний успішно виконувати свої завдання в надважких умовах.

Крім цього, орденами «За мужність» III ступеня нагороджено молодшого сержанта Олександра Міркевича та підполковника Олександра Стрющенка. Неодноразово, ризикуючи власним життям, співробітники ДСНС під обстрілами бойовиків вивозили українців з небезпечних міст, в тому числі з Дебальцевого. Наразі вони продовжують опікуватися мешканцями Донеччини, вирішують питання їх розміщення та забезпечення речами першої необхідності і гуманітарною допомогою. Але найголовнішим залишається те, що ці чоловіки не зрадили своїх колег, побратимів та рідну українську землю.

Сьогодні у будинку Національного університету оборони України відбудеться зустріч Президента України Петра Порошенка з командирами бригад та батальйонів Збройних Сил, що беруть участь в антитерористичній операції. Бойові офіцери обговорять з керівництвом держави та ЗСУ досвід управління військовими підрозділами в умовах зовнішньої агресії, узагальнять досвід та майстерність, здобуті армією у ході захисту територіальної цілісності та незалежності нашим держави. У ході зустрічі глава держави вручить героям-учасникам АТО державні нагороди.

Міжнародна спільнота підтримує українське військо. Так, на днях до Німеччини вирушили на лікування 17 українських військових, які отримали тяжкі поранення під час бойових дій на сході України. Нагадаємо, що німецькі лікарі надали кваліфіковану допомогу вже декільком десяткам українців. Крім того, завдяки домовленостям між німецькою та українською владою, ФРН надасть хірургічне та медичне обладнання для військового госпіталю у Запоріжжі. Також 21 пораненого українського воїна вже готові прийняти лікарні у Греції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар