РНБО: Ворог не дотримується режиму тиші (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ситуація в зона АТО залишається нестабільною. Ворог не дотримується режиму тиші, застосовуючи проти сил АТО стрілецьку зброю, міномети, гранатомети та бронетехніку по всій лінії розмежування. Також наші позиції в районі Авдіївки двічі були обстріляні з артилерії, яка мала бути відведена відповідно до Мінських домовленостей.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко,зафіксовано ворожий мінометний обстріл по м. Красногорівка.

Найгарячішою обстановка залишається в районі Донецького аеропорту. Зокрема, поблизу селища Опитне противник 6 разів завдавав ударів по наших позиціях, в тому числі – з застосуванням танків. Уже сьогодні, близько 1 години ночі, в районі Водяного понад півгодини тривало бойове зіткнення між бойовиками та українськими військовослужбовцями. Сили АТО втримали позиції та відкинули ворога.

За даними розвідки, триває нарощування загонів НЗФ та російських військових в районі міст Стаханова, Алчевська та Первомайська.

Керівництво бандформувань проводить бойове злагодження своїх підрозділів на полігонах за безпосередньою участі російських інструкторів. Головна увага приділяється підготовці механіків-водіїв та водіїв бойових машин, а також відпрацюванню стрільб з штатного озброєння бронетехніки та артилерійських систем.

Противник веде активну повітряну розвідку: протягом доби в зоні АТО зафіксовано польоти 9 ворожих БПЛА. За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

МЗС України виступило зі спростуванням недостовірної інформації, поширеної російським зовнішньополітичним відомством. Російська сторона посилається на відеорепортаж агентства «Рейтерс», стверджуючи, що на ньому батальйон «Азов» використовує гаубиці Д-30 в районі села Широкине, що поблизу Маріуполя. Водночас у репортажі «Рейтерс» чітко зазначено, що зйомка була проведена на планових навчаннях українських підрозділів у районі села Урзуф, яке знаходиться на відстані 45 кілометрів на захід від Маріуполя. Відведення українських гаубиць Д-30 з району населеного пункту Широкине було здійснене 7 березня під контролем Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

А зараз – розповідь про ще одного українського офіцера, якого вже немає з нами.

Дмитро Лабуткін – український військовий журналіст, 28-річний офіцер у званні капітан-лейтенанта, загинув під час боїв в Дебальцевому. Позавчора його тіло було ідентифіковано у морзі м. Дніпропетровська.

Він був родом з Тернопільщини. За спогадами товаришів по службі, Дмитро був цілеспрямованою та наполегливою людиною, справжнім патріотом, чесно і з гідністю ніс військову службу українського офіцера. Він служив у Севастополі, працював репортером у телерадіокомпанії «Бриз». Після російської окупації Криму він не зрадив Присязі та народу України, і виїхав разом із сім’єю до Одеси.

На жаль, бойове відрядження на схід України у статусі військового кореспондента виявилося для нього останнім. У героя залишилася дружина та дочка.

На окупованих територіях гинуть мешканці Донбасу. 20 березня у Попаснянському районі внаслідок наїзду на вибуховий пристрій підірвався автомобіль. Водій загинув. Встановлено, що він намагався перетнути лінію розмежування, оминаючи блокпости.

Також співробітники Дзержинського міського відділу міліції встановили, що близько тижня тому в районі с. Червоний Партизан Ясинуватського району Донецької області інший автомобіль також наїхав на вибуховий пристрій. Внаслідок трагедії від осколкових поранень загинула 23-річна жінка та її 3-річний син. Оскільки інцидент стався на окупованій території, обставини трагедії стали відомі лише зараз.

Ці та багато інших випадків доводять, що, внаслідок злочинної діяльності бойовиків, Донбас став небезпечним місцем для життя. Закликаємо громадян перетинати лінію зіткнення лише через визначені транспортні коридори. Пересування усіма іншими маршрутами може бути небезпечним.

Вчора у м. Волноваха на вулиці було вбито співробітника СБУ. Злочинці заволоділи автоматом загиблого силовика та втекли. Особи підозрюваних встановлені, частина зловмисників вже затримана, окрім безпосереднього виконавця злочину. Оперативно-розшукові заходи тривають.

Українські спецслужби затримують диверсантів та поплічників ворога. Контррозвідка СБУ затримала в військовослужбовця-контрактника, який виявився інформатором бойовиків. Уже відомо, що водій однієї з військових частин, уродженець м. Новоазовськ, був завербований членом бандформування «ДНР» на прізвисько «Змій». Зрадник за вказівкою свого «куратора» збирав під час патрульного чергування відомості про сили АТО, що дислокуються в районі с. Широкине, передавав ворогу інформацію про систему охорони адміністративних будівель, збирав дані про осіб, які утримуються під вартою за підозрою участі у терористичній діяльності.

Співробітники СБУ затримали диверсійну групу ворога у місті Привілля Луганської області. Затримані планували підірвати міський будинок відпочинку та школу за вказівкою ватажків терористичної організації «ЛНР». Зі схованки диверсантів вилучено 10 мінометних мін. Небезпечну знахідку знищили на місці.

Також СБУ знешкодила інформаторську мережу бойовиків на Донеччині. Група складалася з трьох осіб, та діяла у різних районах області, регулярно передаючи бойовикам інформацію щодо дислокації сил АТО та діяльності органів української влади. Наразі проводяться оперативно-слідчі заходи з встановлення інших можливих учасників інформмережі бойовиків.

Крім того, у м. Красногорівка затримано місцевого мешканця – корегувальника вогню бойовиків, що збирав та передавав бойовикам інформацію про дислокацію ЗСУ в цьому районі. Після отримання координатів НЗФ значно посилювали обстріли наших позицій, що призвело до пошкодження будинків мирних мешканців, інфраструктурних та соціальних об’єктів.

У Волноваському районі затримані троє чоловіків, які підозрюються у посібництві ворогу. Фігуранти потрапили в поле зору міліції під час оперативно-профілактичного відпрацювання селищ Мирне та Новоселівка Волноваського району. Крім того, правоохоронцями встановлені особисті дані та докази злочинної діяльності ще 5 місцевих жителів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар