РНБО: в зоні АТО загинуло 2 українських військових, 7 – поранено (ІНФОГРАФІКА, ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Бойовики, нехтуючи Мінськими домовленостями, обстріляли позиції підрозділів сил АТО з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї на Донецькому, Артемівському, Луганському та Маріупольському напрямках. Загалом за минулу добу загинуло 2 українських військовослужбовців, ще 7 отримали поранення.

Такі дані повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Найскладніша ситуація, як і в минулі дні, спостерігається неподалік Донецька. У районі с. Опитне Ясинуватського району Донецької області відбулося 2 бойових зіткнення між російськими найманцями та українськими військовослужбовцями. Наші воїни мужньо оборонялись та успішно відбили всі напади ворога.

Також незаконні збройні формування обстріляли місто Авдіївку, внаслідок чого загинув мирний мешканець. Українські правоохоронці вже працюють на місці трагедії. Обстріли населених пунктів вкотре доводять, що бойовики нехтують життями мирних жителів, і налаштовані на подальше загострення конфлікту.

Противник проводить передислокацію і зосередження військової техніки та особового складу на різних ділянках лінії зіткнення, продовжуючи імітацію відведення важкого озброєння. Під керівництвом російських військових інструкторів продовжується формування нових підрозділів бандформувань та удосконалення структури існуючих.

З території РФ через неконтрольовані ділянки кордону триває постачання бойовикам військової техніки, зброї та боєприпасів із використанням залізничної інфраструктури. Противник накопичує також паливно-мастильні матеріали для потреб своєї техніки.

Протягом доби проросійські злочинні угрупування продовжували використовувати безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом було зафіксовано проліт 15 БПЛА на Маріупольському та Луганському напрямках.

Незаконні збройні формування продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу. Вчора бойовиками було здійснено підрив залізничних колій у Волноваському районі та поблизу Попасної. Однією з причин здійснення терактів є намагання бойовиків розірвати будь-яке сполучення між окупованими та вільними територіями Донецької і Луганської областей.

На окупованих територіях Донбасу панує беззаконня. Представники малого бізнесу м.Донецька обурені регулярним вимаганням з боку бойовиків продуктів харчування та грошей за право здійснювати торгівлю на ринках та при переміщенні через блокпости російсько-терористичних військ.

Населення також вимушене сплачувати 10% комісії наближеним до злочинної «влади ЛНР» особам при переведенні грошових коштів з особистих розрахункових рахунків у готівку. Таким чином, ватажки незаконних збройних формувань дбають лише про власне збагачення.

На підконтрольних Україні територіях Донеччини мирні мешканці продовжують отримувати гуманітарну допомогу

У м. Красному Лимані та Артемівському районі благодійні організації передали мешканцям продуктові набори, засоби особистої гігієни та грошову допомогу.

Українські спецслужби знешкоджують проросійських найманців. Учора в Миргороді було затримано 50-річного місцевого мешканця, який передавав представникам бандформування «ДНР» дані про вильоти бойових літаків з військового аеродрому, дані про військову авіацію та техніку й озброєння ЗСУ. Інформатор бойовиків виявився колишнім військовим, який зрадив присязі. Передана ним інформація дозволяла бойовикам та їх російським кураторам відстежувати польоти та обстрілювати українські військові та транспортні літаки. Тепер зрадник понесе належну кримінальну відповідальність за злочини проти власного народу.

Також тривають антитерористичні заходи по всій території країни. Зокрема, на Харківщині українські оперативники попередили низку терактів, що ставили за мету розхитування ситуації в регіоні. Оперативники знешкодили трьох диверсантів, яких координували російські спецслужби. Бойовики намагалися підірвати залізничні колії на території Чугуївського району Харківської області за допомогою саморобної вибухівки, яку диверсантам передали їх російські куратори. Одного зі зловмисників було затримано поблизу населеного пункту Зелений Колодязь, де він планував закласти вибухівку. Ще двох диверсантів СБУ затримала за їх місцем проживання. У зловмисників українські правоохоронці вилучили бойові гранати РГД-5 та засоби зв’язку.

Також українська контррозвідка затримала ще одну групу диверсантів з бандформування «ЛНР», які намагалися підірвати залізничний міст у м. Ізюм. Один з диверсантів був спійманий безпосередньо під час мінування мосту – залізничного полотна та підпор споруди. У зловмисника оперативники вилучили чотири вибухових пристрої, які він мав привести у дію дистанційно за допомогою мобільного телефону. Затриманий також зізнався у підпалі наприкінці січня адміністративної будівлі прокуратури в м. Ізюм. Це було зроблено за однією зі злочинних вказівок терористів «ЛНР».

Крім того, у Слов’янському районі Донеччини українські правоохоронці затримали двох членів НЗФ. Обидва чоловіки з середини квітня 2014 року з автоматами, у камуфляжній формі здійснювали пропускний режим на місцевому блокпості бойовиків. З серпня минулого року вони переховувались від українських правоохоронців.

Українські військові продовжують навчання військово-тактичній медицині.

В Житомирському військовому інституті імені С.П. Корольова наші медики провели триденні курси з тактичної медицини «Курси бійця-рятувальника».

Сертифіковані інструктори навчали майбутніх офіцерів та солдатів навичкам військової тактичної допомоги у бою.

Зокрема, курсанти-випускники навчилися зупиняти кровотечу, розблоковувати дихальні шляхи, рятування від пневмотораксу і методам належної евакуації поранених.

В цілому понад 12 тисяч військовослужбовців пройшли курси з тактичної медицини та отримали понад 9 тисяч індивідуальних аптечок, укомплектованих за стандартами НАТО.

Українські регіони зразково виконують план четвертої хвилі часткової мобілізації.

Зокрема, з Одеси до навчального центра «Десна» відправлено ще близько 50 військовослужбовців, призваних за мобілізацією. Таким чином Одещина фактично виконала план четвертої хвилі мобілізації до ЗСУ.

Більшість мобілізованих – добровольці. Всі військові пройдуть грунтовну підготовку у навчальних центрах, а потім будуть розподілені по частинах та підрозділах ЗС України, в тому числі і тих, які залучаються до виконання завдань в рамках антитерористичної операції.

Українські патріоти допомагають своїм захисникам. Волинські волонтери передали нашим військовим однієї з окремих механізованих бригад три металошукачі та планшет. Крім того, благодійники закупили для бійців запасні частини до військової техніки, зокрема, генератори до автомобілів, повітряні та паливні фільтри тощо.

Триває ротація у лавах українських військових. Учора до Чернігова прибули воїни-танкісти, які повернулись з зони проведення антитерористичної операції. Впродовж року вони обороняли Україну від орд російсько-терористичних окупантів в найгарячіших місцях проведення АТО: донецькому та луганському аеропортах, селищах Станиця Луганська, Металіст та інших населених пунктах Донбасу. Героїв-танкістів зустрічали родичі, близькі та патріотичні мешканці міста.

Санкції проти Росії будуть продовжені. Глава Європейської ради Дональд Туск і лідери Франції та Німеччини Ангела Меркель і Франсуа Олланд прийняли рішення щодо продовження санкцій проти російського агресора як мінімум до кінця 2015 року. При цьому прийняття формального рішення щодо продовження санкцій, термін дії яких закінчується в липні, заплановане на червень цього року.

А зараз – історія про нову генерацію українських військовослужбовців, які захищають територіальну цілісність держави.

Кір Мінін з позивним «Студент» – боєць ЗСУ, який до війни був звичайним студентом Придніпровської академії будівництва та архітектури. З початком АТО майбутній технолог-будівельник увійшов до лав захисників Батьківщини.

Кіру лише 23, але за останній рік він встиг пережити дуже багато. Вже тривалий час воїн захищає одну з крайніх позицій сил АТО під назвою «Дім Павлова», що знаходиться в Авдіївці. Понівечений артилерійськими обстрілами із Спартака і Ясинуватої, цей будинок спочатку спорожнів, а згодом став важливим оборонним форпостом міста. Кір керується славнозвісним гаслом десантників – ніхто крім нас. Тому він взяв академвідпустку на стаціонарі і пішов до війська по мобілізації. За словами Кіра, сьогодні він має захищати свою рідну українську землю. Як тільки закінчиться АТО, він планує відновити кар’єру будівельника і відбудовувати український Донбас.

Під час першого бойового завдання його батальйон звільняв від російсько-терористичних угруповань Мар’їнку і Красногорівку. Тоді, пригадує «Студент», командир дуже добре спланував операцію. Фактично без втрат наші воїни витіснили бойовиків із обладнаних укриттів. В Красногорівці люди вітали українські війська з обіймами і радістю. А пізніше до батальйону надійшов лист-подяка з цього визволеного населеного пункту, під яким вдячні мешканці поставили свої підписи.

Ця війна дуже змінила погляди молодої людини на життя. Якщо раніше, під час строкової, він марив лише демобілізацією, то зараз увага зовсім на іншому, адже життя мільйонів мирних українців залежить від таких хоробрих й самовідданих воїнів як наш Кір.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар