Стабілізувати ціни можна за допомогою ярмарків і виробників (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У цьому переконаний заступник голови Новоукраїнської РДА Віктор Куртичан. Посадовець зазначає, що з метою утримання стабільної цінової ситуації на споживчому ринку в районі триває практика проведення продовольчих ярмарків, які проходитимуть в ринкові дні. 

«Призупинити, а той зменшити вартість продовольчих товарів, які користуються у населення особливим попитом можна, – говорить Віктор Куртичан. – Причиною стрімкого зростання вартості є не дефіцит чи нестача цих продуктів, а суттєве підвищення попиту, спричинене поширенням панічних настроїв серед населення».

Заступник голови РДА переконаний, що деякі недобросовісні фізичні особи підприємці скупили продовольчі товари у торгових мережах, а нині реалізують їх на ринках за вищими цінами, брутально наживаючись на пересічних громадянах. Окрім цього багато хто з них ігнорує встановлення граничних торговельних 15% надбавок на ОСНОВНУ ГРУПУ продовольчих товарів.

«Агроформування району виробляють у достатній кількості продукцію тваринництва, що дає змогу забезпечити населення яловичиною, свининою, м’ясом птиці та молоком. У повному обсязі аграрії району можуть забезпечити новоукраїнців і борошном, крупами та рослинною олією. То, про жодну фізичну нестачу продуктів не може бути й мови. – запевняє Віктор Куртичан. – Задля стабілізації цінової ситуації в районі відновлено проведення щотижневих продуктових ярмарків, на яких жителі Новоукраїнщини зможуть купувати сільськогосподарську продукцію безпосередньо у виробників, оминаючи одну-дві ланки недобросовісних посередників».

Традиційно на таких ярмарках ціни на продукти на 10-15 %, а той на усі 40% нижчі від ринкових. Це можливо завдяки тому, що торгівлю тут здійснюють безпосередні сільгоспвиробники. Це СТОВ «Росія», ТОВ «Зерновик», Новоукраїнський КХП, ПП Маркович з Рівного, ПП Донець, ТОВ «Абсолют -Д», ТОВ «Рассвет», ТОВ «Зоря». Продукція цих товаровиробників користується попитом і серед мешканців району, і серед покупців обласних ярмарках.

Ми поцікавились цінами в новоукраїнських місцевих магазинах та зрівняли їх з цінами виробників, які безпосередньо і реалізовували власну продукцію на ринку. Так в магазинах борошно найдешевше коштує від 9 гривень за кг, підприємці Маркович та Донці реалізовували його по 7 гривень 50 копійок за кілограм. Пшенична крупа в закладах торгівлі коштує 11 гривень за кілограм, виробник її реалізовував по 4 грн. 50 коп. Вартість продукції Новоукраїнського КХП теж значно різнилась. У торгівельних мережах 800 грам вівсяних пластівців коштує 16 грн. 50 коп., на ринку підприємство продавало її по 11 гривень, 400 грам в магазині – вартує 8 грн. 50коп , придбати у виробника її можна було за 6 грн.

Олена Комісаренко для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар