У Кіровограді висадився американський десант для боротьби з туберкульозом

Сьогодні до облдержадміністрації завітала велика група американських фахівців, які беруть участь у реалізації проекту USAID “Посилення контролю за туберкульозом в Україні”.

Під час розмови із заступником голови облдержадміністрації Сергієм Коваленком та директором Департаменту охорони здоров’я ОДА Олегом Рибальченком американці розпитали їх про заходи, що реалізуються в нашій області для боротьби з туберкульозом та обговорили можливості для зміни існуючої системи лікування на таку, що базується на кращих міжнародних зразках.

Зокрема, керівник групи Лора Павловіч поцікавилася перспективами переходу хворих, які мають неважкі форми туберкульозу та не представляють загрози інфікування оточуючих, зі стаціонарної форми лікування на амбулаторну. Подібна практика доволі розповсюджена за кордоном і дозволяє мінімізувати контакти легкохворих із тими, хто має тяжкі форми туберкульозу.

Подібна практика дозволить отримати не лише значний лікувальний, а також економічний ефект, адже якщо лікування простої форми туберкульозу донедавна обходилося у 800 гривень, то курс лікування мультирезистентної форми туберкульозу на сьогодні коштуватиме близько 50 тисяч гривень.

Візитери також висловили стурбованість тим, що на Кіровоградщині хворі недостатньо забезпечені протитуберкульозними препаратами.

Олег Рибальченко поспішив заспокоїти американців, зазначивши, що хоча така проблема дійсно має місце, але на сьогодні усі хворі на туберкульоз у повному обсязі забезпечені ліками. У значній мірі, завдячуючи активній підтримці з боку місцевих благодійних організацій та волонтерів, які закуповують для хворих туберкулін, а для вакцинації малюків – препарат БЦЖ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар