За минулу добу сепаратисти 31 раз обстріляли українських військових

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Незважаючи на декларування ватажками бандформувань, що діють на Донбасі, відведення важкого озброєння, спостерігається концентрація ворожих угруповань поблизу н.п. Щастя, Станиця Луганська, Маріуполь, Авдіївка, Піски, Докучаєвськ.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко, триває інтенсивне перевезення техніки та артилерійських боєприпасів через Дебальцевський залізничний вузол та формування складів озброєння у районі Донецька.

Зокрема, до Дебальцевого прибули 10 САУ, 5 БТР80, 9 танків Т64, 5 БМП2 і 1 БМП1. Також противник проводить заходи бойової підготовки, – за оперативною інформацією, в районі м. Луганська ведуться практичні стрільби із стрілецької зброї, мінометів та артилерійських систем на 2 обладнаних полігонах.

Вчора, 9 березня, зафіксовано 31 ворожий обстріл наших позицій в зоні АТО, в тому числі 5 випадків ведення артилерійського вогню. Найбільш неспокійні ділянки – с. Широкине під Маріуполем, район Донецького аеропорту (Піски, Авдіївка, Опитне), с. Троїцьке (Артемівський напрямок), с. Сокільники (район Бахмутської траси). Ще 2 обстріли бойовики нанесли по наших позиціях сьогодні після опівночі, в т.ч. 1 – з артилерії (поблизу с. Водяне Ясинуватського району Донецької області).

Вчора поблизу селища Широкине практично весь день тривав бій. Починаючи з 09:30 ранку і майже до першої години ночі бойовики безуспішно штурмували позиції українських військовослужбовців. Підрозділи Нацгвардії відповіли адекватним ударом у відповідь на погашення вогневих точок противника. Бійці підбили ворожий танк, підірвали склад боєприпасів та знищили кілька бойовиків.

За інформацією Державної прикордонної служби України, за минулу добу в зоні АТО зафіксовано проліт 11 ворожих безпілотників. Також, за оперативною інформацією, до ведення повітряної розвідки східних районів України залучався літак-розвідник Су24МР – у повітряному просторі Волгоградської, Ростовської областей Росії та над Азовським морем. Триває активна радіоелектронна розвідка з боку противника.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 9 – було поранено.

Російські спецслужби намагаються взяти під контроль всі бандформування на Донбасі. Кремлівські «куратори» проводять інструктаж та тренують найманців, готуючи їх до поновлення бойових дій. Водночас, бойовики відмовляються виконувати вказівки московського керівництва. Тому, за оперативною інформацією, на окуповану територію Донецької області з РФ в’їхала значна кількість співробітників ФСБ для проведення «зачисток» у лавах бойовиків, які не підпорядковуються НЗФ «ДНР». Аналогічна ситуація на окупованій частині Луганщини – російські «куратори» НЗФ «ЛНР» провели переговори з ватажком «казакобандитів», що контролюють м. Антрацит, з метою схилення його до вступу до лав бандформування «Народна міліція ЛНР».

Бойовики систематично руйнують Донбас.

Поблизу с. Оріхове Попаснянського району Луганської області невідомі особи підірвали залізничний міст та колію на відстані 2 км від нього. Рух потягів заблоковано.

У м. Первомайськ внаслідок бойових дій пошкоджено електропідстанцію.

На території Луганської області, яка контролюється Україною, без електроенергії залишаються повністю 3, і частково – 2 населених пункти, а на території, що окупована бандформуванням «ЛНР», досі повністю знеструмлені 29 населених пунктів, і частково – 14.

Аварійно-відновлювальні бригади енергетиків та комунальних служб Донецької та Луганської областей працюють у тісній взаємодії з піротехнічними підрозділами, які щоденно проводять обстеження територій як житлових масивів в східних регіонах, так і місць пошкодження систем життєзабезпечення міст та селищ. За останні 3 дні на території Донецької та Луганської областей знешкоджено 36 боєприпасів, з них: 1 артилерійський снаряд, 2 мінометні міни, 20 бойових гранат та мін та 13 інших вибухонебезпечних предметів.

Також учора, після тривалих перемовин у Спільному центрі з контролю та координації, розпочався процес розмінування с. Комінтернове. Селище знаходиться у буферній зоні й постійно обстрілювалося бойовиками. Під обстріли підпадали житлові квартали, місцева школа та дитячий садочок, де було знайдено багато невибухнувших танкових боєприпасів і мінометних мін. Розмінування складалося з 3 етапів: активізація окремих видів вибухівки, потім ліквідація набоїв та танкових боєприпасів на околицях міста, й нарешті робота професійних саперів з деактивації вибухівки, яку знайшли у місцевих мешканців. Незабаром має розпочатися розмінування територій біля Павлополя.

Українські правоохоронці успішно затримують і знешкоджують бойовиків. У ході спецоперації в Донецькій області співробітники СБУ затримали двох громадян України, причетних до поширення друкованої продукції сепаратистського змісту на підконтрольній бойовикам території. 20-річного пропагандиста із накладом «ДНРівського» періодичного видання супроводжував його спільник, що виконував в їхній групі функції водія та охоронця. Останній мав при собі посвідчення співробітника служби безпеки сепаратистської організації «Народного фронту Новоросії» та стрільця «військової комендатури урядових об’єктів ДНР». Також під час затримання у зловмисників вилучено АК-74 з набоями до нього, РГД-5, а також 3500 примірників агіток «ДНР».

Ще одного зловмисника контррозвідники СБУ затримали в Луганській області. Громадянин України підозрюється в злочинній діяльності у складі незаконного збройного формування «ЛНР», зокрема, участі в збройному опорі силам АТО під час звільнення від бойовиків Лисичанська. В ході затримання у зловмисника вилучено ручну гранату.

На Закарпатті правоохоронці затримали 38-річного мешканця Луганщини, який підозрюється у викраденні людей, автомобілів та ряді інших тяжких злочинів.

Як з’ясувалося, цей чоловік раніше воював на боці бандформування «ЛНР», а потім перейшов до лав одного з українських добровольчих батальйонів, де мав характерне прізвисько «Сепар».

Також учора у м. Хмельницькому в результаті проведення спеціальної операції затримано 5 громадян України та 1 громадянина Російської Федерації, що нелегально перебуває у нашій країні. Під час проведення обшуків у номері готелю та в 2-х автомобілях вилучено автомат Калашникова, ручну гранату, пістолет, револьвер та набої до різної зброї.

Українська армія підвищує боєздатність. Особовий склад однієї з українських аеромобільних бригад провів заняття з вогневої та спеціальної підготовки.

Зокрема, десантники тренувалися стріляти з протитанкових засобів різних типів, зокрема ракетного комплексу ПТУР. Також виконувалися вправи стрільб зі снайперських гвинтівок, автоматів АКС-74 та пістолетів.

Днями у Миколаєві на площі біля меморіалу Героїв-Ольшанців 103 військовослужбовця Національної гвардії України, призваних під час мобілізації, склали Військову присягу на вірність українському народові.

Розділити свято складання присяги прийшли рідні та друзі військовослужбовців. Хвилиною мовчання була вшанована пам’ять загиблих героїв, які поклали свої життя заради миру та спокою нашої країни. Миколаївські нацгвардійці пройшли «курс молодого бійця», а після подальшого курсу бойової підготовки вони приступлять до виконання завдань.

Триває ротація українських правоохоронців у зоні АТО. Сьогодні вночі жителі Білгород-Дністровського зустрічали прикордонників, які виконували бойові завдання на сході країни в зоні проведення АТО. Це був неабиякий подарунок для дружин, матерів і доньок на 8 березня. Після шести місяців виконання бойових завдань в зоні АТО до дому підрозділ повернувся у повному складі, без бойових втрат. Самі військовослужбовці зізнаються, що також довго чекали на цю зустріч.

На Львівщині прикордонники здійснили оформлення гуманітарних вантажів: індивідуальних медичних аптечок, одягу, взуття та інших речей. Допомога загальною вагою 18 тонн надійшла з Німеччини та Великої Британії.

Пропонуємо ще одну історію українського офіцера, який хоробро бився з російською навалою в районі Дебальцевського плацдарму, і продовжує захищати Батьківщину на передовій.

Старший лейтенант 40-го окремого мотопіхотного батальйону Юрій Брехаря був мобілізований до лав ЗСУ 12 травня 2014 року. Протягом січня-лютого цього року, Юрій командував обороною опорного пункту «Зеніт» на околиці Дебальцевого. Цей пункт був ключовим в обороні міста від спроб проросійських бойовиків, які неодноразово намагалися оточити наші сили на цьому плацдармі.

Як згадує сам старший лейтенант, коли з 20 січня розпочалися добре скоординовані й прицільні обстріли та масовані атаки сил ворога за підтримки бронетехніки, вони одразу зрозуміли, що серед загонів бойовиків є професійні російські військові.

Але наші військовослужбовці не піддалася паніці та відчаю. 50 бійців тримали опорний пункт перед значно переважаючими силами ворога, як колись спартанці під Фермопілами. Бійці Брехарі успішно підбивали ворожі танки з усієї протитанкової зброї, яка була в наявності, з гармат бронемашин, мало не йшли на бронетехніку ворога голіруч. Як тільки бійці знищили перший російський танк, стало зрозуміло, що наші воїни готові битися до останнього. Другий російський танк бійці «Зеніту» розірвали на частини, третій — знищили по черзі зеніткою, фугасами, ПТУРом і кумулятивними гранатами. Решта танків, що наступали, вже не були психологічною проблемою для захисників опорного пункту.

Завдяки мужності старшого лейтенанта Брехарі та його підлеглих, усі 50 бійців вийшли з оточення живими й неушкодженими.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар