Підвищення проїзду в Кіровограді – не останнє

Про це заявили на прес-конференції у міській раді керівники транспортних підприємств, що обслуговують маршрути міста.

Сьогодні увійшло в дію рішення виконкому Кіровоградської міської ради про підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті. Та 4 грн – не межа, запевняють представникі підприємств-перевізників.

Причина перегляду тарифів – здорожчання газу метан у березні на 5 грн, повідомив заступник міського голови Сергій Васильченко. “Фактично відбулося здорожчання палива на 50%. Є норма закону,  при якій перевізники мають право звертатися про перегляд тарифів при підняття вартості палива більше,  ніж на 10%. Розрахунки,  подані перевізниками, складають 4,7 – 5 грн за проїзд. Інше питання –  чи готові платити 5 грн кіровоградці? 4 грн –  це компромісний тариф”, – повідомив посадовець.

Директор автотранспортного підприємства ПП “Олікс” Дмитро Вінницький на запитання журналістів, чому тепер тариф є одним з найвищих в Україні, відповів: “Цінова політика не залежить від перевізників, тарифи у інших містах будуть підвищені. Цей тариф не покриває наших витрат”. Сергій Васильченко додав: непопулярне рішення врятувало ринок перевезень в Кіровограді. “Могло б бути, як у Миколаєві і у Львові, коли транспорт не вийшов на маршрут”.

На питання обґрунтованості нових тарифів (данні по кількості перевезених пасажирів за один рейс перевізники вказали у розрахунку, наприклад, 11 чоловік за рейс на одному з маршрутів, що виглядає сумнівним), Дмитро Вінницький відповів: “Це реальні цифри. Показники по пасажиропотоку ми не занижуємо”. Його колега, представник іншого підприємства, при цьому додав: “Тариф має взагалі мав би бути 15 грн, ми ж цього не робимо!”.

Присутні на прес-конференції журналісти завдали перевізникам питання: чому не видаються квитки кожному пасажиру, адже це дозволило б отримати реальні показники пасажироперевезень, які формують тариф. Перевізники заявили, що, по-перше, пасажири самі з обуренням відмовляються від квитків, які їм пропонують водії (це викликало сміх у представників ЗМІ), а по-друге, цього не можна робити, бо “пасажири квитками насмітять у салоні і доведеться прибирати”.

На питання можливого зниження вартості проїзду при здешевшані газу і зниженні курсу долара, КТ «Автолегіон-Варванської Ю.В.» відповів, що підстав для зниження тарифу він не бачить. Керівник ПП “Олікс” уточнив: якби пільгові категорії пасажирів платили за проїзд, тариф був би нижчим. Також представник КТ «Автолегіон-Варванської Ю.В.» заявив, що якщо з 1 квітня подорожчає газ, вони переглянуть розрахунки і вимагатимуть підвищення тарифу на проїзд.

Чи не найбільшу дискусію викликало питання відмови у безкоштовному перевезені воїнам АТО. Представник КТ «Автолегіон-Варванської Ю.В.» заявив, що оскільки довідки учасника АТО видані наразі одиницям воїнів, підстав перевозити безкоштовно воїнів у водіїв немає. Коментуючи випадок, коли водій одного з маршрутів відмовився підвезти  пораненого воїна від Нового автовокзалу до госпіталю, представник підприємства відповів: “Будь-хто може надіти форму. А поранення може бути і не бойове. Може, чоловік під поїзд потрапив. Мій син, учасник АТО, у маршрутці платить, як усі”. Заступник міського голови спробував примирити перевізників і журналістів тим, що це питання лежить не стільки у фінансовій, а у моральній площині, і попросив перевізників з розумінням поставитись до питання перевезення солдат.

Прес-конференція викликала більше питань, ніж відповідей. Дійсно, у більшості обласних центрів тарифи на перевезення підвищили. Та у більшості обласних центрів (крім міст-“мільйонників”) після такого здорожчання тариф на перевезення у “маршрутках” не перевищує 3 грн.

Тарифи на проїзд у інших містах України наразі складають:

– Луцьк – 3 грн з 01.03.2015 р;

– Харків – від 4,5 грн (5,75 на одному з маршрутів);

– Рівне – 3 грн;

– Вінниця – 3 грн (нічний тариф з 22:00 до 06:00 – 4 грн);

– Київ – 5-6 грн;

– Бровари – 3 грн;

– Біла Церква – 3 грн-  Чернігів – 2,5 грн, з квітня планується підвищення до 3,50 грн у “маршрутках” і до 3 грн у великовмістких автобусах;

–  В Одесі з 5 березня тариф складатиме 5 грн. Більшість маршрутів мають довжину 20-40 км, місто дуже витягнуте вздовж моря;

– Житомир – 3 грн;

– Львів – з сьогоднішнього дня тариф підвищено до 5 грн;

– Рівне – 3 грн;

– Полтава – 3 грн.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар