Життя маленької кіровоградки рятували всією країною (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

У рубриці «Врятуй життя» нарешті гарні новини: п’ятирічна Маша Варич більше не потребує операції. Дівчинка чотири роки хворіла рідкісною хворобою – ессенціальна тромцитемія і останній рік боролась із рецидивом цієї хвороби.

Українські лікарі були категоричними: Маші необхідна операція.

Близько тижня тому Маша з мамою повернулись з Італії, де були на обстеженні три місяці. Закордонні спеціалісти підтвердили діагноз, але необхідність операції не побачили.

«Операція необхідна була б, якби у Маші бути ознаки того, що хвороба прогресує: головні болі, кровотечі, болі в животі і багато всього іншого. Нащастя, Маша почувається нормально, тому достатньо регулярних обстежень. Це можна робити і вдома: через 3-4 тижні робити контрольний аналіз крові», – розповідає Ніна Варич.

Маші навіть пункції не робили

Одне з останніх обстежень у Кіровограді показало, що у Маші підвищений рівень тромбоцитів. Проте за весь період обстеження в Італії рівень тримався стабільно без препаратів на позначці 1000-1200 і до критичної точки не піднімались.
Маму Ніну здивувало те, що у клініці Маші жодного разу не робили пункцію (ред. Пункція кісткового мозку – лікарі на грудочці пацієнта або на рівні нирок на спині роблять проколи і обстежують зразки на наявність ракових клітин).

«В Італії часто брали аналіз крові. Там лікарі сказали, що вони набрали таку кількість крові, яка в разі ускладнень все дала б реакцію, що смислу брати пункцію не було», – розповідає Ніна.

Протягом всього періоду обстеження зразки крові Маші надсилали до клінік і в Флоренцію, і в Рим, консультувались з гематологом з приводу Машиного діагнозу. Лікарі робили все, щоб переконатись у тому, що операція не потрібна.

Ніна переказує слова лікарів: «Ми зараз знаходимось на чашці вагів. Ми повинні молитись, щоб ваги перехилилась в кращу сторону. Закордонні лікарі наголосили, що операція не найлегше вирішення проблеми. Пересадка – це досить тяжка операція. Великі блоки хімії і, звісно ж, великий стрес для дитячого можуть погано вплинути на здоров’я Маші».

Італійські лікарі пояснюють, що в них така методика: вирішувати проблеми за нагальністю. Натомість українські лікарі намагаються запобігти будь-якій імовірності розвитку хвороби завчасно. Закордонні лікарі відмінили усі препарати і призначили тільки противірусні, адже імунітет у Маші лишається ослабленим.

Збір коштів закрито

Всього на рахунок клініки було перераховано 40 тис євро. Більшість суми передано благодійним фондом «Таблеточки». Якщо частина коштів лишилась, то їх або залишать для наступної дитини, яка буде їхати з України, або повернуть на рахунок «Таблеточок».

«Скільки коштує обстеження ми досі не знаємо – бухгалтерія клініки Італії все підрахує і через місяць назве суму. Я думаю, що ми вписалися в перераховану суму,» – розповідає Ніна.

У родини лишилась певна сума, яку буде витрачено на препарати, приписані у клініці та на обстеження зразків крові у лабораторіях. Нагадаємо, що під час лікування дитині був занесений гепатит В. За висновками закордонних лікарів гепатит відійшов на другий план, проте фахівці наполягають, що наявність гепатиту необхідно контролювати, щоб він не переріс у гепатит С. «На той момент, коли ми здавали кров, один аналіз у лабораторії коштував близько тисячі. Зараз буде дорожче, але, думаю, нам вистачить коштів,» – говорить Ніна.

Клініка не покинула Машу після виписки: щомісяця у дитини братимуть аналізи в Україні, сканувати їх і відправляти дані в Італію. Клініка буде проводити обстеження віддалено.

Наразі родина Варич закрила всі збори в соцмережах, познімала бігборди і сподівається, що до цього питання повертатися не будуть: «Дуже хочеться вірити, що думка італійських лікарів правильна і 4 роки боротьби з хворобою завершилась.”

Родина Варич щиро дякує усім, хто допомагав у лікуванні їх дитини.

З Ніною Варич спілкувалась Ольга Ткаченко

Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар