На що світловодці скаржилися голові ОДА?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 4 березня, у Світловодську голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко провів особистий прийом мешканців району.

Як повідомив кореспондент Першої електронної газети, переважна більшість звернень була пов’язана із земельно-пайовими питаннями і лиш одне пов’язане з благоустроєм міського сміттєзвалища, яке розташоване на землях Павлівської сільської ради.

Мешканці Павлівки звернулися до очільника області зі скаргою на систематичне порушення екологічних вимог в експлуатації ділянки землі, відведеної під сміттєзвалище. Вже не один десяток літ тут існує фактично нелегальне звалище – не оформлене офіційно. За словами людей, вони вже давно страждають через сморід і дим від спалювання сміття, постійно звертаються зі скаргами і проханнями до міської і районної влади, надсилали петиції на адресу голови Кіровоградської ОДА, але все безрезультатно.

Нагадаємо, що мешканці Палівки зі своїми проблемами зверталися до Кіровоградської ОДА рівно рік тому. Тодішній очільник області також доручав своїм підлеглим розібратися з проблемами сміттєзвалища, але далі цих слів справа не заходила. Правда, у квітні 2014 року за фактом самовільного використання земельної ділянки під сміттєзвалище Світловодською міжрайонною прокуратурою було розпочато кримінальне провадження. Чим воно закінчилося і чи були наказані винні посадові особи – не відомо. Але показовим є те, що минув рік, а проблема не зникла. Більше того, люди навіть погрожували заблокувати звалище, а один раз таки перекрили дорогу до нього і сміттєвози кілька годин стояли з повними кузовами відходів.

Влітку 2014 року тодішній очільник області Олександр Петік оголосив, що сміттєзвалище стихійне і жодних документів на вивіз сміття на дану земельну ділянку немає. Експлуатація сміттєзвалища здійснюється комунальним підприємством з Кременчука, про що є відповідний договір. А от земля під сміттєзвалище так і не була оформлена за вимогами чинного законодавства. Він доручив світловодській владі вирішити проблему в правовому полі.

З огляду на те, що сьогодні люди прийшли вже до нового голови ОДА, з поставленим завданням так ніхто і не розібрався. Реагуючи на звернення павлівчан, Сергій Кузьменко дав доручення очільникам міста і району визначитись врешті з цим питанням і доповісти йому у найближчий термін про результат.

Окрім болючої «сміттєвої» проблеми, пролунало і кілька пропозицій щодо призначення нового очільника Світловодської РДА. Люди озвучували, зокрема, кандидатури нинішнього першого заступника голови РДА Сергія Орленка та Анатолія Мірошника, який очолював район у 2010-14 рр. і підпав під дію Закону про люстрацію. На це Сергій Кузьменко зазначив, що він розглядає наразі чимало пропозицій. А на його остаточне рішення вплинуть два чинники – професіоналізм і патріотизм кандидата. А взагалі, він планує подати на розгляд Президенту одразу дві кандидатури.

Стосовно питань, пов’язаних із Світловодськом, вони всі носили локальний характер (зволікання з ремонтом аварійних будинків, проблеми, пов’язані із перепонами установки систем індивідуального опалення у квартирах тощо) і демонстрували ефективність роботи місцевої влади.

Найбільш «глобальним» у цьому відношенні виявилось питання щодо міського сегменту ОКВП «Дніпро-Кіровоград». За словами громадських активістів, керівництво ОКВП не бере до уваги думку світловодців – членів Наглядової ради цього підприємства, які заперечують консервацію резервного джерела водопостачання міста – водоочисної станції на вул. Обсерваторній. А ще людей непокоять необґрунтовані, на їхню думку, тарифи на водопостачання й водовідведення через так звану корупційну складову. Сергій Кузьменко пообіцяв ініціювати перевірку ОКВП «Дніпро-Кіровоград» і про її результати поінформувати громаду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар