На Донбас вторгся 17-й російський гумконвой, загинуло 3 військових (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На території Донецької та Луганської областей спостерігається зменшення активності обстрілів бойовиками позицій підрозділів сил АТО. Водночас противник проводить перегрупування сил та розвідувальні дії уздовж всієї лінії зіткнення.

Зокрема, передислокація та накопичення сил і засобів противника відбувається на території у містах Стаханов, Луганськ та Красний Луч. Приховане стягування військової техніки та живої сили спостерігається у напрямку м. Попасна Луганської області та м. Артемівськ Донецької області. Залишається загроза наступальних дій у напрямку Станиці Луганської, Щастя, Лисичанська і Маріуполя. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Збройні сили України зразково виконують Мінські домовленості. Вчора розпочато відведення важкого озброєння сил АТО по всій лінії розмежування. Попри продовження поодиноких обстрілів з боку НЗФ, українська влада прийняла рішення зробити перший крок до мирного врегулювання конфлікту на знак доброї волі. Так, відсьогодні 100-мм протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра» передислоковуються у райони зосередження, що знаходяться не ближче, ніж за 25 кілометрів від лінії зіткнення. Відвід проходить під ретельним наглядом спостерігачів місії ОБСЄ.

Водночас Президент України Петро Порошенко підкреслив: «У будь-який момент наші військові готові повернути техніку на попередні рубежі, й у найкоротший період дати відсіч ворогу».

При цьому, бойовики відводять свою важку техніку лише частково, і на відстань, яка може бути подолана протягом 30 хвилин. Крім того, за словами речника СММ ОБСЄ в Україні Майкла Боцюрківа, у місії досі немає чіткої інформації щодо номенклатури військової техніки та подальшого розташування військового озброєння, що унеможливлює моніторинг відводу техніки бойовиків.

За інформацією розвідки, під виглядом відведення важкої техніки російсько-терористичні війська здійснюють заходи з передислокації та ротації, укріплення оборонних ліній, нарощування угрупування військ і посилення позицій для ведення прифронтової розвідки. Зокрема, з м. Дебальцеве військова техніка та жива сила бойовиків передислоковується в район н.п. Піски, Мар’їнка та Широке, а з м. Брянка у бік м. Дебальцеве пройшла колона, що налічує близько 100 одиниць техніки. Також колона РСЗВ «Град» та іншої військової техніки (до 50 одиниць) пройшла з Донецька у бік Маріуполя.

Через залізничну станцію Іловайськ продовжується прибуття залізничних потягів з РФ з військовою технікою, боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами.

За минулу добу активні бойові дії велися лише на Донецькому напрямку. Бойовики з артилерії, мінометів і танків обстріляли та штурмували позиції сил АТО у районі н.п. Опитне, Водяне та Авдіївка. Всі напади було відбито. За минулу добу загинуло 3 українських військовослужбовців, 7 – було поранено.

В Україну вторгся 17-й російський так званий «гуманітарний конвой». Через пункти пропуску «Ізварине» та «Успенка» в Україну в’їхали дві колони «гумконвою» у складі 170 автомобілів. Значна частина автомобілів перевозили вантаж негуманітарного характеру, а саме: 41 автомобіль – паливно-мастильні матеріали, 2 – літературу невстановленого змісту.

Оскільки переміщення «гумконвою» відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та національного законодавства, контроль українською міжвідомчою групою здійснювався лише шляхом візуального спостереження.

Спецслужби України знешкоджують ворожих диверсантів. На Луганщині контррозвідка викрила диверсанта в рядах ДСНС України, який наводив вогонь артилерії терористів бандформування«ЛНР» по населених пунктах Станично-Луганського району Луганської області. За координатами, які інформатор передавав бойовикам, бандформування щодня здійснювали обстріли мирних міст та селищ, про що звітували своїм російським кураторам. Затриманий зізнався, що представники російських спецслужб обіцяли йому керівну посаду в одній із квазідержавних структур бандформування «ЛНР». Тепер на нього чекає українська буцегарня.

Також на Луганщині в будинку місцевого мешканця оперативники виявили склад боєприпасів. Українські правоохоронці вилучили 8 гранат «Ф-1», 2 гранати «РГД-5», 2 розтяжки з світловими мінами, пластмасову коробку з артилерійським порохом у вигляді гранул часів Другої світової війни, тротилову шашку, 4 гранати для підствольного гранатомета та димову шашку.

Захисники України отримують державні нагороди. Учора Президент України підписав 2 укази про відзначення нагородами військовослужбовців Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ та Державної служби з надзвичайних ситуацій за бездоганне виконання бойових задач із захисту української державності, зокрема за героїчну оборону Дебальцевого. Усього було нагороджено понад 300 військовослужбовців, з них 70 – посмертно.

Тривають заходи з підвищення боєздатності українського війська. Протягом лютого бійці Національної гвардії України проходять навчальні збори. Усі групи проходять підготовку до несення служби на блокпостах в зоні АТО, відпрацьовують злагодженість дій у складі відділень з бойовою стрільбою зі штатної зброї та засобів посилення.

Також на одному з військових полігонів Житормирщини продовжуються тренування українських десантників. Наші воїни пройшли загальновійськову підготовку, в ході якої вдосконалили ази з тактичної, вогневої, інженерної підготовки, пройшли курс із військової медицини. Військовослужбовці проходять навчання під керівництвом досвідченних інструкторів, які безпосередньо брали участь в АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар