Депутати обласної ради: земельні рішення повинні прийматися на місцях

Депутати Кіровоградської обласної ради одностайно виступають за повернення повноважень сільських і селищних рад у вирішенні земельних питань.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції, присвяченій законодавству у сфері земельних питань і проблемам наповнення місцевих бюджетів за рахунок надходжень за користування земельними ресурсами.

Прес-конференцію проводили під егідою обласної ради голова облради Олександр Чорноіваненко, його заступник і голова Координаційної ради з питань земельних відносин Іван Владов, голова Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Розумівських сільський голова Микола Христенко та депутат обласної ради Федір Згривець.

Як зазначив Олександр Чорноіваненко, “Протягом року, як я є головою облради, кожен день стикаюсь із земельними питаннями.  З 2013 року у зв`язку зі змінами у земельними кодексі рішення по земельним питанням за межами населених пунктів приймає Держземагенство. Ця схема була і є корупційною. Користується землею хто завгодно, а надходження до бюджетів відсутні. Втрати від цього по області складають близько 100 млн грн на рік.

Ми звернулися до нардепів і Кабміну щодо змін до земельного кодексу. Є відповідний законопроект за номером 1159. Він став причиною конфлікту між депутатами Івченко і Соболевим. У ЗМІ пишуть, що депутати сільських і селищних рад є членами Партії регіонів. Це не так, вибори по партійним спискам на цьому рівні не проводяться. Можу сказати, що  асоціація сільських і селищних рад законопроект підримує, як підтримують його й усі депутати Кіровоградської обласної ради”.

Іван Владов зазначив, що “За сотні гектарів не сплачуються кошти, мільйони не поступають до бюджетів сільських і селищних рад. Ми хочемо, щоб сільськими радами приймалися усі земельні питання, за винятками об’єктів обласного, районного і державного рівня. Це питання не тільки земельних ділянок, але й ставків і лісозахисних смуг. Якщо передати лісосмуги землекористувачам, вони б проводили санітарні вирубки, і це  забезпечило б сільське населення дешевими дровами. Якщо передати повноваження сільським радам, їх бюджети будуть наповнюватись, будуть вирішуватися питання опалення, освітлення і так далі”.

Федір Згривець розповів, що “За рік Верховна Рада не вирішила проблемні земельні питання. Аграрний сектор на половину наповнює бюджет області. Помилку треба виправити, треба, щоб як і раніше, ці питання вирішувалися на місцях. Зараз рішення питань встановлення орендної плати і продовження договорів доводиться вирішувати на рівні Києва. Чиновник у Києві не знає ситуації в конкретному селі, та мусить приймати якісь рішення. Мої колеги, депутати і керівники сільгосппідприємств, говорять, що шляхом перезаключення договорів на оренду, по яким вийшов термін дії, можна було б досягти перезаключення на більш вигідних держави умовах, та зробити це під юрисдикцією Держземагенства практично не реально. Минула влада намагалася все сконцентрувати всю владу і ресурси у своїх руках, я бажаю наснаги депутатам Верховної ради це виправити і проголосувати за цей законопроект”.

Сільський голова Розумівки Микола Христенко додав, що “Депутатський корпус обласної ради і сільські ради й голови мають спільне розуміння шляхів вирішення земельних питань. Нас цікавлять надходження до сільських бюджетів. Коли 100 відсотків надходжень від сплати за землю залишилися у компетенції рад, ми відчуємо, що селу стало легше. Та треба врегулювати питання земель резерву і запасу. Це невеликі площі, по 100, 200 га, але це надходження, які ми недоотримуємо”.

Голова обласної ради також повідомив, що Асоціація сільських та селищних рад майже рік безуспішно просить про зустріч з прем’єр-міністром з цього нагального для аграрних регіонів питання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар