Державне фінансування партій: кінець політичної корупції в Україні?

Крім війни та економічних проблем, Україні треба вирішити питання політичної корупції.


Про те як позбавитись політичної корупції, йшлося під час проведення круглого столу «Державне фінансування партій – як покласти край політичній корупції?», який презентував Центр політичних студій та аналітики у Києві 19 лютого цього року. До його проведення долучилось чимало відомих громадських об’єднань: Міжнародний фонд «Відродження», Реанімаційний пакет реформ, Фонд Конрада Аденауера. Участь у обговоренні болючої проблеми української політики взяли народні депутати Мустафа Наєм, Сергій Лещенко, Леонід Ємець, Світлана Заліщук, експерт Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран, виконавчий директор громадської організації “Центр UA” Інна Борзило, журналісти та чимало інших експертів з цього питання.

Державне фінансування партій та виборчих кампаній – це єдиний шлях для того, щоб влада почала працювати для людей, стверджують учасники заходу. Бо коли в кишені партійних лідерів пусто, то вони шукають підтримку олігархів та бізнесменів для виборчих кампаній та для утримання партійних структур між виборами. Саме через це парламент нагадує більше зібрання престижних корумпованих посадовців, ніж на представницький орган народу.

Участь у роботі круглого столу брав олександрієць, голова громадської організації “Громадянська непокора” Павло Пасенчук. Як розповідає лідер ГО ”Громадянська непокора”, учасники круглого столу підкреслили, що політична корупція, що панувала у Верховній Раді останні двадцять років, нікуди не зникла і у новому парламенті.

На фото: П.Пасенчук, М.Наєм, І.Борзило

Оскільки повністю викорінити корумпованість політиків навряд чи вдасться, можна спробувати хоча б розробити такий механізм фінансування політичних партій, який змусив би депутатів працювати над законами, а не шукати гроші на політичне життя у олігархів і бізнесу. Перший крок у цьому — фінансування партій з бюджету через прийняття нового закону або внесення змін до чинних законів про діяльність партій в Україні. Відповідний проект вже розроблено.

Розмір фінансування партій, що отримали підтримку виборців і пройшли до парламенту може сягати 1% від мінімальної зарплати, помноженого на кількість виборців в Україні. Такий обсяг пропонується для всіх партій в Україні на рік. Експерти пропонують фінансувати і ті партії, які близько підійшли до прохідного бар’єру. Це створить конкуренцію серед політиків, адже переможці не зможуть почувати себе «вічними» на політичному видноколі. До речі, пропонований рівень фінансування значно менший, ніж той, що запроваджено в Польщі, Іспанії, Франції та інших країнах.

Але якщо таке реформування стане реальністю, тоді партії будуть змушені не тільки активно працювати на своїх виборців у парламенті, але й якісно і в повному обсязі звітувати про витрачені та отримані з усіх джерел, гроші.

Також має діяти пряма заборона отримувати кошти від незареєстрованих громадських об’єднань, брати внески від державних чи комунальних підприємств та тих, хто є залежними – постачає товари і послуги за бюджетні кошти. Контролювати витрати треба за щорічним звітом партій про їх майно, доходи та видатки.

– Коли за круглим столом обговорювалось питання реального запровадження цього нового законодавства, то народні депутати прямо сказали, що у них є сумніви щодо того, чи зможуть вони самостійно переконати прийняти такий закон, – розповідає Павло Пасенчук. – А це підтверджує, що ідея правильна, бо якщо олігархи тиснуть на парламентарів, значить вони бояться втратити вплив. І це стосується як партій більшості, так і опозиції.

Що треба тоді робити? Відповідь, яка пролунала на круглому столі, така: тільки тиск громадськості і спільна робота в Верховній Раді тих, хто підтримує ідею позбавлення українського парламенту політичної корупції, може подолати спротив олігархії. Але навіть після такої перемоги треба буде встановити жорстку відповідальність за невиконання умов прозорості використання бюджетних коштів партіям.

– Якщо ми залишимо таке покарання як це передбачено сьогодні в українському законодавстві, тоді ми точно нічого не змінимо, бо ризик отримати невеликий штраф – це ніщо у порівнянні з багатомільйонними незаконними “вливаннями” у партії через різні сумнівні канали фінансування, – зазначає П.Пасенчук. – Тому треба не тільки, щоб діяв чіткий механізм контролю за коштами, але й була суворішою відповідальність. Пропонується сьогодні визначити її такою: якщо незаконний внесок з’явиться на рахунку партії, то він буде не тільки конфіскований, але й штраф буде в декілька разів більшим, ніж цей незаконний внесок. Якщо партія подає неповну чи неякісну звітність, то фінансування можуть тимчасово або повністю припинити, оштрафувати на чималу суму. Може бути і кримінальна відповідальність за особливо тяжкі злочини, бо ми ж говоримо про основи держави, про права людей. Той хто цим зловживає, має отримати жорстку і дієву відповідь не тільки від громадянського суспільства, але й від правоохоронців. Без тиску громадськості такі проблеми не вирішуються, а сьогодні є можливість нарешті зробити політичну систему ближчою до потреб людей і прозорішою”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар