Децентралізація на Кіровоградщині: затримка зарплати та недофінансування медицини

Днями в Кіровоградській ОДА відбулося засідання тристоронньої соціально-економічної ради, на якій біли присутні представники влади, підприємці та профспілки області. Обговорювали напрямки реформування бюджетної сфери та обрали нового головуючого ради – Сергія Кузьменка.
Основну увагу на засіданні приділили тлумаченню наслідків для області нещодавно реформованих Бюджетного та Податкового кодексів України, які сприяють нібито децентралізації влади.
За словами Сергія Шеремета, директора департаменту фінансів Кіровоградської ОДА, процес впровадження реформованих норм Бюджетного та Податкових кодексів на Кіровоградщині, принесе її жителям, особливо працівникам освіти та медицини, певні незручності, пов’язані з затримкою заробітної плати. Справа у тому, що субвенція з держбюджету на зарплати працівникам освіти на медицини приходить у кінці місяця, а враховуючи затримки у казначействі, до адресата доходить у першій декаді наступного місяця.  І це в той час, коли місцеві органи управління, на балансі яких до цього знаходились ці галузі, довгі роки напрацьовували механізм оплати праці до 25 числа кожного місяця.
Сергій Шеремет також розповів про основні напрями бюджетної децентралізації, а саме – наповнення місцевих бюджетів за допомогою акцизних податків від продажу алкогольних та тютюнових виробів, нафтопродуктів, транспортний податок, а також податок на нерухоме майно. У той же час відомчі заклади охорони здоров’я (5 медзакладів), установи ветеринарної медицини (25) та фізкультурно-спортивні товариства перейшли на баланс до місцевих бюджетів.
Як стверджує Сергій Шеремен, фінансування медицини суттєво скоротилось. Це можна легко можна простежити на фінансуванні Смолінськї медчастини, на яку у 2014 році було виділено 12 млн грн, а у 2015 – всього лише 3,5.
“Але це труднощі перехідного періоду. З часом все має налагодитись” – переконаний чиновник
Поширити:

Залишити коментар:

коментар