РНБО: Бойовики готуються до наступу на Маріуполь (ІНФОГРАФІКА)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Маріупольському напрямку відбувається нарощування чисельності військової техніки, озброєння та живої сили з метою можливого наступу на Маріуполь. Тривають провокації у районі Широкиного – бойовики з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї 10 разів обстріляли позиції сил АТО та здійснили спробу їх штурму.

Про це розповів речник антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Речник АТО повідомив, що протягом доби бойовики продовжили обстріли позицій сил АТО по всій лінії розмежування. Особливо інтенсивними залишаються збройні провокації з боку бойовиків у Ясинуватському районі Донецької області: біля села Піски, у районі села Опитне, поблизу села Водяне, біля села Тоненьке. Активно застосовуються міномети, реактивна артилерія та танки.

На Дебальцевському напрямку сили АТО проводять перегрупування та закріплюються на нових рубежах оборони. На Луганщині російсько-терористичні угрупування проявили активність, завдавши ударів з РСЗВ БМ-21 «Град» в районі Попасної по опорному пункту українських військових та самому місту. Також за минулу добу було зафіксовано політ 16 ворожих БПЛА на Маріупольському, Донецькому та Луганському напрямках. Більшість безпілотників з’являються у небі протягом 30 хвилин після припинення обстрілу.

За останню добу жоден український військовослужбовець не загинув, 7 – було поранено.

Андрій Лисенко розповів, що внаслідок ворожих обстрілів у Луганській області від газопостачання частково відключені 7 населених пунктів і частково – Попасна та Станиця Луганська. Водночас у регіоні тривають ремонтно-відновлювальні роботи – сьогодні буде проведено ремонт повітряної лінії електропередач між Петрівкою та Щастям, а також залізничної колії на перегоні протяжністю 46 км між станціями Сентянівка та Шипілове.

Речник АТО повідомив про успішну боротьбу українських спецслужб з ворожими диверсантами та провокаторами. У Запоріжжі до 9 років позбавлення волі засуджено бойовика на прізвисько «Кабан», що був ватажком загону «Щит» бандформування «ДНР», та мав завдання вчинити підривні акції у Запорізькій області. Нагадаємо, що під час затримання бойовика у серпні 2014 року у терориста вилучено гранату РГД-5, флеш-карту, на якій виявлені файли з фотографіями тортур українських військових, та наркотичні засоби.

Також на Одещині викрито і припинено шпигунську діяльність громадянина, який намагався передати російським спецслужбам інформацію про рух української військової авіації та перемовинах на одному з військових аеродромів.

У Києві в одному з приватних підприємств, що надає поліграфічні послуги, вилучено 2 тисячі листівок антиконституційного змісту, які зловмисники планували поширити у столиці з метою провокацій.

Крім цього, співробітники СБУ спільно з колегами з МВС затримали трьох бойовиків бандформування «ДНР», які намагалися проїхати через український блокпост у Мар’їнському районі Донецької області. Під час огляду автомобіля вилучено автомат Калашникова з набоями і підствольний гранатомет ГП-25. Крім зброї, у затриманих були виявлені так звані «військові квитки», видані бандформуванням «ДНР».

Андрій Лисенко зазначив, що 19 лютого в Артемівську представники обласної та міської влади відвідали у військовій частині українських бійців, які вийшли з Дебальцевого, та передали нашим захисникам гуманітарну допомогу (продукти харчування, матраци, ковдри, предмети особистої гігієни тощо). Також правоохоронці Тернопільщини провідали земляків-військовослужбовців Національної гвардії, що несуть службу на передовій. Бійцям привезли продукти, теплий одяг та інші необхідні речі, а також листи від дітей.

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель після проведення переговорів з Президентом Франції Франсуа Олландом у Парижі заявила, що «… Усі мирні домовленості щодо України мають бути виконані якнайшвидше. Інакше Росії загрожують нові санкції. Санкції – не мета, але можливість, тому за необхідністю в ЄС можуть підняти це питання».

Також речник АТО повідомив, що сьогодні на Михайлівський площі у Києві відкрито виставку доказів російської агресії на території України «Присутність». На ній представлені зразки трофейного озброєння та військової техніки російського походження, які наші воїни захопили у ворога на Донбасі. Також всі зможуть побачити фото-, відео- та документальні докази воєнної агресії та спонсорування міжнародного тероризму Російською Федерацією. Виставка працюватиме до 28 лютого, вхід – вільний.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар