Кіровоградський “кіборг” став Героєм України

Президент присвоїв звання Герой України двом військовим, які відзначилися в АТО. Серед них і кіровоградець, командир загону спеціального призначення 3-го окремого полку спеціального призначення оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ полковник Олександр Трепак.

Президент Петро Порошенко під час відвідання навчального центру Національної гвардії України вручив двом військовослужбовцям державні нагороди Героя України. Нагородженні брали участь у антитерористичній операції та виявили мужність і героїзм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

З рук Глави держави нагороди отримали командир батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади високомобільних десантних військ Сухопутних військ Збройних Сил України майор Ігор Герасименко та командир загону спеціального призначення 3-го окремого полку спеціального призначення оперативного командування «Південь» Сухопутних військ ЗСУ полковник Олександр Трепак.

«Сьогодні мені випала велика честь вручити найвищу нагороду України — Зірку Героя. Кожен з вас отримує цю нагороду за мужність, стійкість, безмежну відданість своїй країні. Ваші імена вже вписані золотом в історію України», — сказав Петро Порошенко, вручаючи нагороди військовослужбовцям.

«Ви захистили не лише Щастя чи Дебальцево — ви захистили всю Україну. Вами пишається вся Україна», — також наголосив Президент.

Полковник Олександр Трепак бере участь у АТО з квітня 2014 року, неодноразово виявляв мужність, героїзм та вміле командування підлеглими військовослужбовцями.

7 червня поблизу Артемівська у складі групи спеціального призначення брав участь у пошуку та евакуації важко пораненого сепаратистами командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням. На чолі підгрупи з восьми бійців захопив блокпост сепаратистів на в’їзді у місто та протягом трьох годин утримував його, забезпечивши коридор безпеки для доставки другою підгрупою командира центру до місця евакуації вертольотом. Підчас бою отримав кульове поранення в ногу, але від евакуації відмовився і протягом двох діб керував відбиттям атак бойовиків на Центральну артилерійську базу озброєння у селищі Парасковіївка Артемівського району Донецької області.

Після лікування у шпиталі з 27 серпня по 3 жовтня був старшим військовим начальником з оборони території Донецького аеропорту. Здійснював безпосереднє керівництво відбиттям усіх спроб штурму та захоплення аеропорту сепаратистами під час яких було підбито 8 танків, один танк з незначними пошкодженнями захоплено та евакуйовано, знищено більше 270 та захоплено в полон 6 бойовиків.

Особисто організував контрдиверсійну та контрзасадну роботу в околицях аеропорту, що унеможливило спроби бойовиків перекрити шляхи постачання захисникам аеропорту продуктів та боєприпасів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар