У Кіровограді шукали відповіді на «східне питання»

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

“Чи чує Кіровоград голос переселенців зі Сходу України?”, бліц-форум під такою назвою відбувся вчора у Прес-Майдані. 

Скажемо одразу, питання труднощів, з якими стикаються вимушені переселенці, перебуваючи на території нашої області, на даному заході обговорювалось вельми поверхово. Причина тому – емоційність виступів учасників та й загалом відсутність інформації про те, що ж саме кіровоградці мають почути в «голосі переселенців».

Особливо «порадував» присутніх виступ волонтера, колишньої чиновниці з Луганщини Валентини Кулачкової, котра одразу ж повідомила: «Ідеологія і рівень життя на Луганщині був на порядок вищий ніж там, куди вони попали. У вас навіть опалення «такоє», а у нас уже у всіх було індивідуальне…». Втративши усі пожитки, впевнена колишня чиновниця, переселенці змушені шукати прихистку навіть в тих містах та селах, на котрі раніше навіть не звернули б увагу. На щастя, після подібних висловлювань Кулачкова все ж розрядила атмосферу відвертим зізнанням: «Кіровоградці вразили нас своєю щирістю та безкорисливістю. Нам дійсно допомогли, при чому не чиновники та посадовці, а прості кіровоградці».

Загалом цією невеликою тирадою питання переселенців було вичерпано, після чого присутні азартно почали обговорювати причини війни на сході країни та чи залишились на окупованих територіях справжні патріоти. Виявилось – патріоти є, Україну підтримують, а здали Схід через зазомбованість російськими та місцевими телеканалами та радіо, котрі з року в рік нашіптували ідею про єдність Лугнщини, Донеччини та «великий и могучий русский мир». Окрім того значну підтримку сепаратистам та агресорам надав й місцевий олігархат, котрий з радістю продався в угоду власним інтересам.

Запрошений на зустріч гість, редактор донецького інтернет-видання «Новини Донбасу» Андрій Каркуша впевнений: у ситуації, яка склалась, винні не лише східняки та росіяни, а й владна верхівка, що займала посади останній десяток років і попри загрозливі сигнали зі сходу не вплинула на ситуацію.

У підсумку маємо досить насичений, живий діалог, котрий правда так і не дав відповідь на просте питання – “Чи чує Кіровоград голос переселенців зі Сходу України?”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар