На Кіровоградщині «Заквітчаною піснею» підтримують родини загиблих воїнів АТО (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Самобутня і колоритна народна творчість, що пронесла крізь віки прадавню духовність, збагачену унікальними віяннями і досягненнями кожного наступного покоління талановитого українського народу. Незрівнянні картини обдарованої кіровоградської майстрині, з яких світлими очима позирають звичайні українці – добрі, працьовиті і душевні люди, з відкритими серцями і щирими усмішками. Люди, які свято бережуть і поважають свою неповторну культуру, унікальну обрядовість, стародавні традиції, виплекані і передані в спадок величними пращурами. Тремтливі пісні, що кожною ноткою і кожним словом, злітають з уст народної артистки України, проникають глибоко в свідомість, викликаючи неймовірні спогади про минулі життя, торкаються до самих закутків серця, ніби огортаючи його щемливою ковдрою, зітканою руками матерів, бабусь, прабабусь, щоб зігріти наступні покоління.

Саме таким перед кіровоградцями постав вечір понеділка, 9 лютого, коли у холі обласної філармонії зібралися громадські діячі, меценати, волонтери, працівники культури і мистецтва, представники духовенства, керівники області та міста, а також просто люди, яким не байдужа доля України і її захисників. Приємною нагодою для зустрічі стала презентація благодійного проекту фонду народного депутата України Станіслава Березкіна «Добротвір» під назвою «Заквітчана пісня». Саме так автори нарекли народний календар, який цього вечора продемонстрували кіровоградцям.

Та головна ідея була не сама презентація проекту, ініціатором створення якого, до речі, є народний депутат Станіслав Березкін, а збір коштів на підтримку дітей військовослужбовців, які полягли на полі бою під час так званої антитерористичної операції. Їхні імена, історії життя та обставини героїчної гибелі кіровоградці пригадали і вкотре вшанували, схиливши голови і вслухаючись у пісню-реквієм «Ой, журавко…», яку сердечним і трепетним голосом виконала народна артистка України Антоніна Червінська.

Щодо самого календаря, то варто відмітити, що це дійсно унікальний творчий проект, аналогів якому наразі просто немає. Він створений на основі робіт відомої кіровоградської художниці, Заслуженого майстра народної творчості Лариси Зоріної, в оформленні талановитого дизайнера Наталки Андріянової.

«Я дуже сподіваюсь, що мої картини, представлені у календарі, принесуть надію та допоможуть зібрати кошти для діток, які залишилися сиротами», – сказала художниця під час презентації.

І кожен з присутніх на вечорі мав нагоду втілити в життя щирі слова майстрині – придбати календар і підтримати таким чином діток воїнів АТО. До речі, найцікавіше, що календар не має певної грошової вартості – автори проекту навмисне не ставили на нього фіксованої ціни, щоб свою лепту у добру справу міг зробити кожен охочий, незважаючи на матеріальні статки та рівень доходів. І це дало позитивні результати: підходячи до благодійної скриньки, встановленої біля столика з календарями, хтось жертвував 20 гривень, а хтось – двісті, але всі при цьому відчували свою вагому причетність до єдиної доброї справи.

«Звертаюся до всіх і прошу розділити з родинами загиблих і радість, і горе, і відповідальність за долю дітей», – сказав у вступному слові до календаря народний депутат України Станіслав Березкін. Його слова підтримали військові з третього полку СпП та батальйону «Кіровоград», які також завітали до філармонії, щоб підтримати родини своїх бойових побратимів.

Цього ж вечора представник благодійного фонду «Добротвір» Андрій Малик разом зі спецпризначенцем Русланом передали директору обласного краєзнавчого музею Наталії Агапеєєвій унікальну реліквію з поля бою: прапор України з підписами бійців третього полку – хлопців, які першими відбули на Донбас і стали на сторожі незалежності України. Тоді підтримати військових від імені «Добротвору» приїхав Андрій. Це була перша поїздка волонтерів Кіровоградщини в зону АТО. Передавши їм продукти і військове обладнання, Андрій Малик привіз назад в Кіровоград прапор з підписами, подяками і побажаннями бійців, щоб зберегти як пам’ять про україно-російську війну і доблесть кіровоградських військових.

Слід відмітити, що близько сотні присутніх на презентації гостей зібрали понад 10 тис. грн., купуючи благодійні календарі. Для контролю за надходженням коштів та їх передачею дітям загиблих героїв було створено спеціальну Наглядову Раду. До неї ввійшли:

Галина Бузуляк – мама загиблого героя Анатолія Бузуляка, офіцера 3-го полку спецпризначення;
Ірина Березкіна, член правління Благодійного фонду «Добротвір»;
Петро Гарасимяк, майор Збройних Сил України;
Лариса Зоріна, Заслужений майстер народної творчості;
Андрій Малик, голова Благодійного фонду «Добротвір»;
владика Марк, Єпископ Кіровоградський і Голованівський (УПЦ КП);
Петро Мельник, власний кореспондент газети Верховної Ради України «Голос України»;
Людмила Салоїд, директор Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта»;
Оксана Червоная, директор книгарні «Букі», координатор громадської ініціативи «Армія SOS»
В’ячеслав Шевченко, командир батальйону патрульної служби міліції «Кіровоград».

Всього було надруковано 2 тис. великих і 1 тис. маленьких календарів, тож продаж їх продовжуватиметься доти, доки останній не потрапить до рук небайдужих мешканців Кіровоградщини, які бажають підтримати сім’ї своїх захисників.

Придбати календар можна у центральному відділенні Кіровоградської обласної дирекції «Укрпошти», у книжковому магазині «Букі», а також у приміщенні громадської організації «Спільна дія» (телефон для довідок: 067-520-70-09).

Окрім того, можна придбати календар, перерахувавши кошти на розрахунковий рахунок 26009431515 ЄДРПО 38540227, МФО 380805, АТ «Райффайзен Банк Аваль» м.Київ, призначення платежу: «Благодійний внесок «Допомога дітям військових, загиблих в АТО».

«Нещодавно військовий, якому допомагає фонд Станіслава Березкіна «Добротвір» сказав, що думає про три речі: щоб наші жертви не були марними, щоб не залишиться безсилим інвалідом, і щоб моя родина не залишилася голодною і холодною, якщо я загину… Я так само думаю, про дітей-сиріт і усвідомлення того, що їх батьків вже ніколи не повернуться до своїх дітей, настільки сильне і тяжке, що не дає спокою. Я розумію, що справа не тільки в фінансовій допомозі, а і в тому, щоб вся Кіровоградщина пам’ятала своїх героїв та усім миром допомагала їхнім дітям», – сказала Ірина Березкіна під час презентації календаря.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар