Кіровоградська музична вітальня відзначила 77-річчя Висоцького (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Нещодавно в «Музичній вітальні» Кіровоградського обласного художнього музею зібралися барди, а саме члени громадського об’єднання «Театр авторської пісні». Привід більш ніж переконливий – 77 річниця з дня народження великого барда, символу музичної культури 60-70 років минулого століття, поета, актора, людини, яка була поза системою – Володимира Висоцького.

Вечір проходив динамічно: ведуча Людмила Борисенко ознайомлювала присутніх з життєвим і творчим шляхом митця, одночасно на екрані демонструвалися уривки з кінофільмів за участі В. Висоцького, лунали його пісні в авторському виконанні, серед яких «Я не люблю». Як відзначив один з присутніх музикантів Сергій Сімонов: «Ніби на одному концерті з В.Висоцьким працюємо».

Ознайомлення з життям і творчістю митця чергувалося з виконанням його пісень. На імпровізовану сцену виходили А. Шульга, який виконав пісню «Лошади», його підтримали Б. Завгородній з піснею «Штрафные батальоны», О. Ломовський з піснею «Случай на шахте», О.Коваль з піснею «На братских могилах». Вразила публіку своїм голосом та манерою виконання М. Моренко, яка представила на розсуд публіки пісню «Если друг оказался вдруг». Виконували пісні також П. Золотарьов, А. Гардашніков, С. Сімонов. Фінальну крапку у творчому вечорі поставила поетеса К. Рибченко, що продекламувала написаний нею вірш присвячений В. Висоцькому.

Слід зазначити, що даний захід лише перший в низці заходів, присвячених пам’яті В.Висоцького, які буде проводити громадське об’єднання «Театр авторської пісні», готуючись до відзначення 80-річного ювілею Володимира Висоцького.

Довідка: Володимир Висоцький (25 січня 1938 року – 25 липня 1980 року м. Москва) – лауреат Державної премії СРСР (посмертно), поет, актор, виконавець. Володимир Висоцький зіграв десятки ролей у театрі, але все ж найбільшу популярність отримав за свої ролі в кіно: «Місце зустрічі змінити не можна», «Маленькі трагедії», «Інтервенція», «Хазяїн тайги», «Вертикаль», «Служили два товариша» та ін.

Володимир Семенович увійшов в історію, перш за все як автор та виконавець своїх пісень під акустичну семиструнну «російську» гітару.

В своїй творчості Володимир Висоцький торкався в тому числі і заборонених радянською системою тем, але не зважаючи на це, а може саме і через це, його популярність залишається актуальною і по теперішній час. Це обумовлено різносторонніми даруваннями, поетичним даром, унікальністю голосу і виконавською майстерністю, вільнодумством та щирістю, великою творчою енергією.

Офіційне, на рівні держави, визнання унікального таланту майстра прийшло тільки після його смерті. Спочатку в 1981 році зусиллями Р.Рождественського був виданий перший збірник творів Володимира Висоцького «Нерв», та вийшла перша пластинка-диск. В 1987 році йому посмертно була присвоєна Державна премія СРСР, за виконання ролі капітана Жеглова в фільмі «Місце зустрічі змінити не можна», та за авторське виконання пісень. Премію отримував батько митця С.Висоцький.

Микола Правда, науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею

Поширити:

Залишити коментар:

коментар