Найбільш складною залишається обстановка навколо м. Дебальцевого. Терористи намагаються захопити територію в районі н.п. Вуглегірськ, Санжарівка і Нижнє Лозове Артемівського району Донецької області. Поблизу селища Фащівка терористи на 4 танках і 1 автомобілі атакували блокпост, на якому несуть службу прикордонники та військовослужбовці ЗСУ. Наші військові відбили атаку бойовиків та знищили 1 танк та автомобіль. В подальшому незаконні збройні формування відступили, проте продовжували мінометні обстріли цього блокпоста.Неспокійно на Маріупольському та Краматорському напрямках

Терористи вдавалися до штурмів опорних пунктів та блокпостів сил АТО поблизу с. Сокільники Новоайдарського р-ну та в районі смт. Чорнухиного і Міуса Попаснянського р-ну Луганської області. Всі атаки бойовиків відбиті.

В районі н.п. Кримське бойовики намагалися штурмувати позиції одного з підрозділів військ оперативного командування «Північ». Завдяки вогневому ураженню противник поніс значні втрати і штурм був повністю відбитий. Завдяки діям української артилерії була знижена до мінімуму ефективність вогневого ураження бойовиками наших позицій. Орієнтовні втрати противника складають один міномет разом з обслугою. Кількість знищених бойовиків уточнюється.

На цьому тлі фіксується прибуття з Російської Федерації чергового 12-го т.зв. «гуманітарного конвою». Згідно з заявою МНС Росії, на Донбас прибуло 1500 тонн вантажу. Так, в напрямку Донецька проїхало 85 вантажівок, а до Луганська – 90.

На момент прибуття т.зв. «гуманітарного конвою» до пункту пропуску «Донецьк» (РФ), представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста були відсутні. Представники прикордонної та фіскальної служб України здійснили лише візуальний огляд вантажівок.  Нагадаємо, що неодноразово фіксувалася активізація бойовиків та збільшення кількості обстрілів сил АТО одразу після отримання вмісту російських вантажівок.

За останню добу 13 військовослужбовців загинуло, і 20 – отримали поранення.

Україна не залишає своїх воїнів у біді

Учора завдяки діям ЗСУ та СБУ було визволено п’ятьох українських військовослужбовців, які були в заручниках у бойовиків. 2 з них – солдати 51-ї механізованої бригади ЗСУ, і 3 – добровольці з батальйону «Донбас».

Бойовики продовжують терор проти місцевого населення Донбасу

Учора внаслідок артилерійського обстрілу з боку терористів м. Дебальцеве загинув місцевий житель. Також 30 січня у м. Артемівську, Щасті та с. Макаровому троє мирних мешканців отримали осколкові поранення через обстріли бойовиків.

Бойовики завдали ударів з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град» по Луганській ТЕС у м. Щастя. Пошкоджено цех електролізу та тепловий конвектор станції. Місто залишається без теплопостачання. Крім того, у Донецькій області в містах Авдіївці та Дебальцевому відсутнє централізоване водо-, електро- та теплопостачання, а також частково – централізоване газопостачання в місті Авдіївка.

З метою поповнення лав НЗФ, які останнім часом понесли важкі втрати, ватажки терористів проводять на окупованих територіях так звану «мобілізацію» місцевих мешканців, насамперед з представників криміналітету.

Українські рятувальники організовують евакуацію мирних мешканців з прифронтових міст

Учора рятувальники ДСНС вивезли близько 1000 людей (в т.ч. дітей та осіб похилого віку, що не можуть пересуватися самостійно) з міста Дебальцевого. З м. Авдіївки трьома автобусами було евакуйовано 60 людей. Загалом, у зв’язку з загостренням ситуації в зоні АТО, з 28 по 30 січня з міст Авдіївки, Дебальцевого, Світлодарська перевезено 956 людей, в тому числі – 161 дитину. Також із міста Щастя Луганської області рятувальники вивезли 28 дітей до Сєверодонецька. З селища Троїцького Попаснянського району області були вивезені 62 особи, у тому числі 10 дітей. На жаль, через постійні обстріли бойовиків і загрозу життю людей у дорозі, процес евакуації надзвичайно ускладнений.

Україна докладає усіх зусиль для допомоги містам, які зазнали обстрілів з боку терористів та російських найманців

30 січня мешканцям м. Дебальцевого рятувальники доставили 6 тонн питної води. У місті провели роздачу теплих речей та продуктів харчування, зокрема, близько 4,5 тисяч буханок хліба. У м. Маріуполі організовано підвіз технічної води у кількості 2,5 тонн до мікрорайону «Східний» та міської лікарні.

Також протягом останньої доби до Маріуполя було доставлено 18 вантажівок гуманітарної допомоги з 8 українських міст. У складі вантажу – продукти харчування, теплі речі, будівельні матеріали – шифер, скло, рубероїд, цемент, цегла, дерев’яні дошки.

По всій Україні тривають посиленні антитерористичні заходи

Вчора в м. Маріуполі під час проведення обшуку на території одного з виробничих приміщень виявлено та вилучено 3 автомати Калашникова, пістолет Макарова, мисливську рушницю та 252 набої до різної зброї. Встановлено, що цю зброю зберігав місцевий мешканець міста.

За інформацією МВС, вчора в м. Одесі, в приміщенні більярдного клубу  затримано місцевого мешканця, у якого вилучено 18 гранат РГД-5 та понад 2 тис. набоїв калібру 5,45 мм.

Закликаємо усіх громадян бути пильними та обережними, і негайно повідомляти про виявлені підозрілі предмети співробітників правоохоронних органів та рятувальників.

Триває укріплення лінії оборони Маріуполя

Попри щоденні обстріли терористів, укріплювальні роботи тривають постійно та безупинно. Наразі вже збудовані потужні фортифікаційні об’єкти, які здатні зупинити будь-які спроби прориву ворога.

Укріплення Маріуполя-1

Ukrainian soldiers stand guard at the airport as military personnel and staff meet Ukrainian President Petro Poroshenko in the southern coastal tow

Укріплення Маріуполя-3

Укріплення Маріуполя-4

Українські воїни надійно охороняють державний кордон

Державна прикордонна служба України та Національна гвардія відпрацьовують спільний комплекс заходів для посилення охорони придністровського сегменту україно-молдовського кордону. Наразі підрозділи двох відомств здійснюють недопущення військових провокацій, незаконне переміщення через кордон зброї, засобів терору та інших заборонених предметів. Вже було затримано порушників державного кордону, а також виявлено осіб, які розшукувалися правоохоронними органами.

Прикордонники та нацгвардійці-1

Прикордонники та нацгвардійці-2

Прикордонники та нацгвардійці-3

Успішно триває четверта хвиля часткової мобілізації

Днями до 184-го навчального центру Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного прибули декілька сотень мобілізованих громадян. На Львівщині вони посилено займатимуться на базі навчальних потужностей найбільшого полігону для сухопутних військ у Європі. Зважаючи на те, що мобілізовані вже проходили військову службу, курс відновлення бойових навичок розрахований на 26 діб активних занять. 80% часу буде віддано практичним тренуванням з особистою зброєю, технікою, засобами зв’язку та засобами колективного вогневого ураження. Офіцерам запасу також доведеться наново практикуватися у керівництві особовим складом. Наразі крім речового та іншого забезпечення, військовозобов’язані відразу отримують банківські зарплатні картки, куди із моменту їх зарахування на службу починає нараховуватись грошове забезпечення.

Навчання мобілізованих-1

Навчання мобілізованих-2

Навчання мобілізованих-3

Навчання мобілізованих-4

Навчання мобілізованих-5

Навчання мобілізованих-5 Навчання мобілізованих-6

Навчання мобілізованих-7

Навчання мобілізованих-8

Навчання мобілізованих-9

Навчання мобілізованих-10

Також учора на базі місцевого Одеського обласного військового комісаріату відбулася урочиста церемонія відправки близько 100 осіб, які першими на початку поточного року були призвані до лав Збройних Сил України. Протягом трьох місяців з Одещини мають бути призвані близько 4 тисяч військовозобов’язаних та відправлено на потреби війська понад 200 одиниць техніки. Наразі всі військові комісаріати області працюють майже в цілодобовому режимі, а серед чоловіків, які підлягають мобілізації, є чимало добровольців.

Мобілізовані з Одещини-1

Мобілізовані з Одещини-2

Мобілізовані з Одещини-3

Мобілізовані з Одещини-4

Мобілізовані з Одещини-5

Зважаючи на необхідність якісної підготовки та забезпечення часткової мобілізації, громадські організації за підтримки Міністерства оборони України та Асоціації народних волонтерів провели виставку виробників військового спорядження в одному з виставкових центрів Києва. На виставці були представлені близько сотні вітчизняних виробників та імпортерів військового обмундирування, спорядження, засобів індивідуального захисту, медичного обладнання, харчового забезпечення, радіозв’язку та інших товарів, що необхідні захисникам України.

Виставка у Києві-1

Виставка у Києві-2

Виставка у Києві-3

Виставка у Києві-4

Виставка у Києві-5

Виставка у Києві-6

Виставка у Києві-8

Виставка у Києві-9

Виставка у Києві-10

Водночас Україна готує нове покоління патріотів

Учора Міністерство освіти і науки України створило головний штаб з підготовки та проведення змагань Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). «Джура» є системною формою позакласної роботи з дітьми та учнівською молоддю і проводиться з метою їх військово-патріотичного виховання через відродження національних, духовних, і моральних цінностей, а також набуття учнями знань, умінь і навичок, необхідних захиснику Батьківщини. Проведення ІІІ Всеукраїнського етапу гри заплановано на серпень 2015 року.

Гра СОКІЛ-1

Гра СОКІЛ-2

Гра СОКІЛ-3

Гра СОКІЛ-4

Гра СОКІЛ-5

Тривають навчання з вдосконалення української військової тактичної медицини

Медики провели заняття з військовослужбовцями Національної гвардії України, що повернулись з зони проведення АТО. Представники Харківського національного медичного університету провели заняття з гвардійцями з надання екстреної медичної допомоги, зокрема, зупинки кровотечі, накладанні джгута та перев’язуванні пораненнях при переломах і травмах. Отримані навички стануть у нагоді військовослужбовцям, які найближчим часом знову вирушать на схід України.

Медичні навчання НГУ-1

Медичні навчання НГУ-2

Медичні навчання НГУ-3

Медичні навчання НГУ-4