Податок на майно для кіровоградців: як це буде?

У кіровоградців є можливість платити податок на комерційну нерухомість, яка перевищує обсяг площі неоподаткованого майна, 1 грн за 1 кв. м – це значно нижче, ніж верхня межа оподаткування, встановлена законодавством. Для фізичних осіб пільги на оподаткування житлової нерухомості слід залишити на тому ж рівні, що і у 2014 році, вважає депутат міської ради.

Принаймні саме таку пропозицію на найближчій сесії винесе на розгляд депутат міськради Павло Топчій. Про це він заявив на сьогоднішній прес-конференції, присвяченій місцевим податкам та зборам.

З початку нового року набули чинності зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими податок на нерухомість наповнюватиме місцеві бюджети, а місцеві ради визначатимуть його ставки. Місцевим радам надано право встановлювати додаткові пільги зі сплати цього податку і саму ставку податку, що і планується зробити в Кіровограді.

За словами депутата кіровоградської міськради, оскільки місто не має єдиного електронного реєстру житлових площ, не буде і механізму, який би контролював своєчасну сплату податків за умови, що ставка буде занадто високою. Тому Павло Топчій вирішив запропонувати на сесії міськради інший принцип оподаткування нерухомого майна:

1. Для фізичних осіб пільги слід залишити на тому ж рівні, що і у 2014 році. А саме: звільнити від оплати квартири загальною площею до 120 кв.м., а будинки до 250 кв.м. Не оподаткувувати госпоподарські (присадибні) будівлі.
Для квартир, загальна площа яких від 120 кв.м. до 240 кв.м, та житлових будинків, загальна площа яких від 250 до 500 кв.м, ставка податку повинна бути 1% розміру мінімальної заробітної плати.
Для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, загальна площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2 % розміру мінімальної заробітної плати
2. Нежитлова нерухомість має оподатковуватись за єдиною ставкою і вона має бути символічною і становити 1 грн. за кв.м. Додаткових пільг, окрім тих, що передбачені у законодавстві, бути не повинно.
3. Міська рада повинна звернутись до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з проханням змінити об`єкт оподаткування з площі нерухомості на її вартість, тоді це дійсно стане податком на розкіш.

Нагадаємо, згідно чинного законодавства оподаткуванню не підлягають квартири до 60 кв.м та будинки – до 120 кв. м. У Кіровограді мінімальна площа, на яку розповсюджується дія пільги на оподаткування, буде дещо більшою.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар