Дельта Банк: кіровоградці просять повернути їхні гроші

Клієнти Дельта Банку  вже більше місяця не можуть забрати не лише свої депозити, а й пенсії, зарплати, соціальні виплати.

Рівно місяць тому  керівництво кіровоградського відділення банку запевняло Першу електронну в тому, що це тимчасові незручності і насправді ніяких глобальних проблем ні з обслуговуванням клієнтів, ні з діяльністю установи в цілому немає.

Та насправді черга біля Дельта Банку, що знаходиться на Набережній, не зникла. Навпаки, збільшилась. Нині вона  більше нагадує конвеєр: одні ідуть, інші – приходять. І так зранку до вечора. Підходимо до жінки з натовпу, запитуємо в чому справа. Вона відмовляється говорити, мовляв, нічого не скажу, запитуйте у керівництва банку. І так декілька разів. Натовп злий, розмовляти з журналістами не хоче. Єдине бажання –  просто отримати свої кошти і піти додому. Врешті-решт вдається поспілкуватись з декількома жінками з черги.

22 січня, 14.00
23 січня, 9.00

«Більше місяця не можу отримати свою пенсію. Кожного дня приходжу до відділення банку, вистоюю величезні черги, щоб отримати, якщо пощастить, хоч 300 гривень зі своєї пенсії. Більше не видають», – скаржиться пенсіонерка.

Гірким досвідом одразу ж продовжує ділитися інша жінка: «У мене двоє дітей на утриманні знаходиться. Їх треба чимось годувати, а я вже який день не можу отримати соціальну допомогу від держави – гроші можна забрати лише вистоявши довжелезну чергу. І то – в день видають тільки по 500 гривень на руки».

Віталій Бабанський, керівник кіровоградського відділення Дельта Банку, коментувати ситуацію з чергами відмовився, посилаючись на те, що спілкування з пресою – прерогатива київського офісу, куди треба надсилати інформаційний запит. Що власне і було зроблено. Відповідь надійде (чи не надійде) протягом 30 днів. І весь цей час люди, що мають кошти на рахунках у Дельта Банку, будуть шикуватися у черги, щоб забрати своє. А стояти доведеться довго, адже:

– банкомати Дельта Банку не працюють по всій країні;

– гроші з карти Дельта Банку не можна зняти в інших банкоматах;

– в касах довжелезні черги і видача по 100-500 грн/день на руки;

– платежі і перекази не доходять до одержувачів;

– неможливо отримати депозитні кошти, навіть якщо термін депозиту вже закінчився.

Минулого місяця акціонери Дельта Банку обіцяли українцям повноцінну виплату депозитів з 5 січня, а тепер – навіть мізерні пенсії та соцвиплати видати одразу не можуть. Схоже на те, що Дельта Банк – без п’яти хвилин банкрут, але на сайті НБУ у переліку банків, які знаходяться на ліквідації, його немає. І, швидше за все, причина криється у проекті бюджету на 2015 рік, в який заклали всього 20 млрд грн видатків для підтримки Фонду гарантування вкладів, а Дельта Банк входить в четвірку найбільших банків України за їх кількістю. Станом на липень 2014 року загальна сума депозитного портфеля коштів фізичних осіб у Дельта Банку становила понад 20 млрд. грн.

Чи вдасться клієнтам повернути свої кошти, і як швидко? Це питання залишається відкритим.

Анастасія Лісовська, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар