Що варто знати про загартовування на Водохреща. Порада медика

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
Ілюстрація wikimedia.org

19 січня православна церква відзначає Хрещення Господнє, одне з найдавніших християнських свят. На Водохреща на березі річки біля льодового хреста проходить богослужіння. Священик занурює у річкову воду хрест під спів хору «Во Йордані хрещуся тобі, Господи…», після чого вода вважається освяченою. Коли людина занурюється у воду, вона «оновлюється» для майбутнього життя, адже за давніми повір’ями, вода того дня має цілющі властивості. 

Проте цього дня не всім рекомендується пірнати в ополонку. Головний лікар КЛЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги Кіровоградського району» Валерій Радулов рекомендує бути обережними тим, в кого хвороби серця:

“Купання у крижаній воді у першу чергу протипоказане хворим на серцево-судинні захворювання. Їм навіть літом не рекомендується купатися в холодній водоймі. Якщо, скажімо, людина хворіє на хронічні хвороби серця, або ж вона проходить реабілітацію після інфаркту чи інсульту, відбувається звуження судин і це призводить до негативних наслідків, виникають ускладнення. Взагалі, організм потрібно готувати до загартовування заздалегідь, адже при різких змінах судини реагують по різному. Після пірнання, треба одразу обтертися і закутуватися, щоб не захворіти”, – коментує фахівець.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар